Slaapsignalen

Een baby heeft in de eerste maanden van zijn leven veel slaap nodig. Daarom is het goed om de baby vaak in bed te leggen. In een bed moet je namelijk slapen. Zorg er daarom ook voor dat een baby rustig kan slapen. Slapen is namelijk heel erg belangrijk voor een baby.  Baby’s slapen elke dag 14 tot 17 uur en dat is behoorlijk wat. Dit wordt wel steeds minder naarmate de baby ouders wordt. Na een half jaar slapen de baby’s nog maar 12 tot 15 uur. Deze eerste paar maanden zijn de uren meer vanwege dat de kleine eerst nog moet wennen aan een bepaald ritme. Dit is voor een baby nog behoorlijk lastig. Zo heeft een baby geen idee of het nu in de avond of in de middag moet slapen.

Best gek om te denken dat jij dit ook hebt gehad. Elke baby gaat door mindere goede fases waar hij of zij slechter slaapt. Het krijgen van ritme is namelijk wat alle baby’s moeten krijgen. Dat duurt ook meestal eventjes voordat ze dat door hebben. Dit speelt de eerste paar maanden vooral een rol met het creëren van een slaapritme. Naast het leren krijgen van een ritme leren baby’s ook nog andere ritmes kennen. Denk bijvoorbeeld aan personen. Meestal komt dit hoe iemand beweegt en hoe iemand eruit ziet. Ook speelt de stem bij baby’s een grote rol. Baby’s leren ook nog om te brabbelen, voorwerpen te herkennen te grijpen, rollen en kruipen. Alles wat een baby uitspookt overdag moeten de hersenen dat verwerken. Bij de ene baby gebeurd dat sneller dan bij de andere.

Ontdekkingsfase

Het verwerken van wat de baby allemaal heeft gedaan zoals het ontdekken van dingen kost nu eenmaal tijd. Je baby gaat hier een grote ontwikkeling sprong maken. Denk hierbij aan het zelfstandig zitten, de kans is groot dat slaappatroon hierdoor even wordt, ontregeld. Problemen zoals deze worden in de nacht verbeterd en zou je baby na het leren van z’n vaardigheid weer beter slapen. Het zou kunnen voorkomen dat je de baby niet meer in slaap krijgt. Of hij wordt steeds wakker in de avond/nacht. Dit is allemaal erg vervelend natuurlijk. Mocht dit het geval zijn, betekent dat de baby weer terug valt naar een oud en onrustig slaappatroon. Dit komt namelijk meestal voor wanneer je baby grote ontwikkelden maakt. De beste manier om ermee om te gaan is om hier flexibel mee om te gaan, geef je baby extra knuffels en liefde. Verwen je baby zodat hij dat voelt en misschien wel fijner gaat slapen. Wees wel alert op de signalen wat je baby geeft.

Of het goed of slechte zijn is bij iedereen anders. Wordt er een teken vertoont dat hij erg moe is, leg hem dan zo snel mogelijk op bed. Neem ook een bedritueel aan. Dit kan helpen om jouw kleine beter kan slapen. Dit zorgt ervoor dat hij een veilig gevoel krijgt en dus ook makkelijk kan slapen. Zo houd zijn routine op peil en groeit de kleine weer terug naar het normale. Voor zijn hersenen komt op gegeven moment bekend voor waardoor de hersenen weten wanneer er slaap hormoon aangemaakt moeten worden. Alle baby’s maken dit hormoon aan rond dat ze de leeftijd bereiken van 3 maanden.Een sleep window is een periode van een dag dat je baby klaar is om te slapen. Vaak herken je dit aan bepaalde vermoeidheidssignalen, zoals gapen, in de ogen wrijven wat een veel voorkomend iets is, rode oren, staren of niet geïnteresseerd zijn in de omgeving. Vaak doen jonge baby ook nog erbij huilen. Mog dit het geval zijn hoef je niet meteen te schrikken, want meestal is de baby gewoon moe en heeft het slaap nodig.

Terugkerende signalen

Mochten deze signalen weer terug komen als het bedtijd is weet je dat je weer op de goede lijn naar boven bent. Hiervoor kunnen de volgende tips ook helpen: vaste tijden als richtlijn, vaak klinkt het heel gemakkelijk, maar toch kan het soms nog aardig moeilijk zijn om er voor te zorgen dat je kleine altijd op dezelfde momenten slaapt. Ook helpt het als je een donkere kamer hebt. Dit is niet anders dan bij volwassenen. Het is aangenaam als je een donkere en stille kamer hebt waar de baby in alle rust in slaap kan vallen. Tip drie is ook een erg handige tip om toe te passen. Een kort slaap ritme ritueel is daarom ook erg nuttig. Zo weet de baby dat het al bijna bedtijd is. Zo maken zijn hersenen een stofje aan dat hij weet dat het bijna bedtijd is. Dat is uiteindelijk waar je heen wilt gaan. Dit noemen ze dus ook wel een ritme. Dit ritme kun je het beste aanhouden voor goed slapen. Een ritme veranderen is iets wat veel mensen doen. Denk bijvoorbeeld in een vakantie.

Winkelwagen