Waarom wil de baby niet slapen?

Elke baby is verschillend, veel daarvan kunnen alleen niet goed slapen als het gaat om de nacht. Behoefte aan slaap en een slaapritme creëren voor een baby is enorm belangrijk. Zo heeft een pasgeboren baby nog helemaal geen ritme en kan de baby ook elk moment wakker worden. Ook heeft de baby dan geen idee wanneer hij overdag of ’s nachts moet gaan slapen. Het enige wat een baby namelijk doen en kan doen is drinken, slapen, plassen en poepen. Doordat de baby nog geen ritme heeft gebeurt dit allemaal overdag en ’s nachts. Dit verandert allemaal als de baby een leeftijd van 4 maanden aan tikt. Elke baby heeft daarom ook behoefte om te slapen. De meeste baby’s die dus ook jonger zijn dan 6 maanden slapen gemiddeld 14 tot 17 uur op een dag. Naarmate dat je kleine ouder wordt zou dit naar 12 tot 15 uur gaan in de 24 uur. Je baby wil niet slapen en je wilt erachter komen hoe het nou eigenlijk kan hoe het komt dat de baby niet wilt slapen.

Minder goede fases

Elke baby gaat door minder goede fases waar hij of zij slechter slaapt. Het krijgen van ritme is namelijk wat alle baby’s moeten krijgen. Dat duurt ook meestal eventjes voordat ze dat door hebben. Dit speelt de eerste paar maanden vooral een rol met het creëren van een slaapritme. Naast het leren krijgen van een ritme leren baby’s ook nog andere ritmes kennen. Denk bijvoorbeeld aan personen. Meestal komt dit hoe iemand beweegt en hoe iemand eruit ziet. Ook speelt de stem bij baby’s een grote rol. Baby’s leren ook nog om te brabbelen, voorwerpen te herkennen te grijpen, rollen en kruipen. Alles wat een baby uitspookt overdag moeten de hersenen dat verwerken. Bij de ene baby gebeurd dat sneller dan bij de andere.

Het verwerken van wat de baby allemaal heeft gedaan zoals het ontdekken van dingen kost nou eenmaal tijd. Je baby gaat hier een grote ontwikkeling sprong maken. Denk hierbij aan het zelfstandig zitten, de kans is groot dat slaappatroon hierdoor even wordt, ontregeld. Problemen zoals deze worden in de nacht verbeterd en zou je baby na het leren van z’n vaardigheid weer beter slapen. Mocht je baby niet willen slapen dan kan dit door verschillende oorzaken komen. Daarom is het ook enorm verschillend wat je er tegen kan doen en hoe je de baby er weer voor laat zorgen dat hij goed slaapt. Het hangt ook af wat nou precies het onderliggende probleem is ook de leeftijd speelt een grote rol. Er zijn ook zes veel voorkomende slaapproblemen die een baby kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan slaapregressie.

Slaapritme

Alles blijkt hier goed te gaan. Je baby vind steeds beter zijn slaapritme. Toch verandert dit plotseling van het een op het andere moment. Het zou kunnen voorkomen dat je de baby niet meer in slaap krijgt. Of hij wordt steeds wakker in de avond/nacht. Dit is allemaal erg vervelend natuurlijk. Mocht dit het geval zijn, betekent dat de baby weer terug valt naar een oud en onrustig slaappatroon. Dit komt namelijk meestal voor wanneer je baby grote ontwikkelden maakt. De beste manier om ermee om te gaan is om hier flexibel mee om te gaan, geef je baby extra knuffels en liefde. Verwen je baby zodat hij dat voelt en misschien wel fijner gaat slapen. Wees wel alert op de signalen wat je baby geeft. Of het goed of slechte zijn is bij iedereen anders. Wordt er een teken vertoont dat hij erg moe is, leg hem dan zo snel mogelijk op bed. Neem ook een bedritueel aan. Dit kan helpen om jouw kleine beter kan slapen.

Dit zorgt ervoor dat hij een veilig gevoel krijgt en dus ook makkelijk kan slapen. Zo houd zijn routine op peil en groeit de kleine weer terug naar het normale. Voor zijn hersenen komt op gegeven moment bekend voor waardoor de hersenen weten wanneer er slaap hormoon aangemaakt moeten worden. Alle baby’s maken dit hormoon aan rond dat ze de leeftijd bereiken van 3 maanden. Slaapregressies kunnen ook bespaart worden door als de baby een groeispurt maken. Het is daarom van belang dat je baby dan behoefte heeft aan meer voeding. Je kan ook bepaalde voedingssignalen geven waardoor de baby een stofje in zijn of haar hersenen aanmaakt dat weet dat er eten aankomt. Bedenk ten slotte ook nog of een slaapregressie een goed teken is. Het betekent dat je baby veel groeit en flinke stappen maakt in de ontwikkeling. Dit is een goed teken voor de opvoeding van een baby.

Het ritme

Mocht het nog niet weg zijn dan zal de baby wel iets ontwikkelt hebben tijdens de sprong. Het kan moeilijk zijn om dit weg te halen. Het ligt er puur aan hoe de baby zich voelt en hoe lang het al in het ritme zit van de baby. Mocht het dus uiteindelijk toch niet lukken kan je een slaap coach inhuren die jouw baby beter leert slapen. Of slaapt je baby in de nacht wel redelijk en overdag juist niet. In dit geval kan het ook een grote invloed hebben op verschillende dingen in zijn ontwikkeling. Het slapen overdag voor een baby is ook erg belangrijk voor een baby. Het slapen overdag helpt bij het groeien van de ontwikkelingen die zijn brein nodig heeft. Het verbeteren van het humeur en het verminderen van huilen. Als een baby niet genoeg rust overdag pakt kan het invloed hebben op het slapen in de nacht. Zo kan het zijn dat de baby helemaal niet kan slapen in de nacht. Daarom is het van belang dat de baby genoeg slaap pakt in de ochtend en overdag. Toch kan het goed slapen overdag nog best een uitdaging zijn. Voor een succesvol slaapschema kan je op zoek naar verschillende mogelijkheden en een daarvan is sleep windows. Een sleep window is een periode van een dag dat je baby klaar is om te slapen.

Herkenbaar

Vaak herken je dit aan bepaalde vermoeidheidssignalen, zoals gapen, in de ogen wrijven wat een veel voorkomend iets is, rode oren, staren of niet geïnteresseerd zijn in de omgeving. Vaak doen jonge baby ook nog erbij huilen. Mog dit het geval zijn hoef je niet meteen te schrikken, want meestal is de baby gewoon moe en heeft het slaap nodig. Mochten deze signalen weer terug komen als het bedtijd is weet je dat je weer op de goede lijn naar boven bent. Hiervoor kunnen de volgende tips ook helpen: vaste tijden als richtlijn, vaak klinkt het heel gemakkelijk, maar toch kan het soms nog aardig moeilijk zijn om er voor te zorgen dat je kleine altijd op dezelfde momenten slaapt. Ook helpt het als je een donkere kamer hebt. Dit is niet anders dan bij volwassenen. Het is aangenaam als je een donkere en stille kamer hebt waar de baby in alle rust in slaap kan vallen. Tip drie is ook een erg handige tip om toe te passen. Een kort slaap ritme ritueel is daarom ook erg nuttig. Zo weet de baby dat het al bijna bedtijd is. Zo maken zijn hersenen een stofje aan dat hij weet dat het bijna bedtijd is. De laatste is ook erg belangrijk om het te doen als je het nog niet doet. Dit is namelijk dat je de baby zelf in slaap laat vallen.

Winkelwagen