Je hoort het wellicht vaker bij een zwangerschap, een baby gaat voor de bevalling indalen. Dit klinkt als een belangrijk moment tijdens de zwangerschap en als de verloskundige dit zegt zul je denken dat de bevalling op korte termijn zal geschieden. Maar is dat ook zo? Wat is indalen baby? Hoelang duurt dit precies? En wat gebeurt er eigenlijk bij het indalen van je baby? Op deze pagina tref je alle noodzakelijke informatie aan omtrent het indalen baby. Hierdoor weet je precies waar je mee te maken krijgt als de verloskundige hierover spreekt.
Wat is indalen en wanneer begint het?
Als je het hebt over indalen baby dan wilt dat zeggen dat de bekken gaan zakken. De vorm van het hoofdje past hierdoor precies tussen de bekkenbotten. Om deze reden zie je ook steeds vaker dat baby’s in de laatste maanden van de zwangerschap met hun hoofdje naar beneden gaan liggen zodat dit mogelijk is. Dat is natuurlijk, maar goed ook, want met het hoofd naar beneden weet je zeker dat de positie van de baby goed is voor een normale bevalling. Ligt je baby met zijn stuit naar beneden? Dan is het natuurlijk niet mogelijk dat de bekken gaan zakken. Men noemt dit in medische termen ook wel een stuitligging. Zodra het indalen is gestart kan de baby niet gemakkelijk zelf gaan terugdraaien.
Wanneer je baby begint met indalen is over het algemeen lastig te voorspellen. Dit komt omdat elke zwangerschap uniek is en dat geldt tevens voor het moment van indaling. Gemiddeld gebeurd het indalen tussen de 30 en 38ste week, maar het is ook zeker niet vreemd als de baby past begint in te dalen op het moment van bevalling.
Ben jij bijvoorbeeld voor de eerste keer zwanger? Dan is de kans zelf groot dat de baby pas op later moment indraait. Dit komt omdat de baarmoeder en buikspieren uitgerekt zijn. Hierdoor heeft het kindje dus meer ruimte in de buik. Met andere woorden hangt de situatie ook erg af of het je eerste kindje is of dat het een opvolgende kindje is. Bespreek deze situatie altijd goed met de verloskundige.
Wat voel je bij indalen?
Over het algemeen begint indalen heel langzaam waardoor het mogelijk is dat je van dit proces niets voelt. Er zijn echter ook vrouwen die harde buiken en indalingsweeën krijgen als er wordt ingedaald. Dit voel je als een scherpe, stekende en trekkende pijn in de liezen of de vagina. Echter, kan het ook voorkomen dat je te maken krijgt met krampende pijn in de onderbuik. De pijn is echt per situatie afhankelijk en daarom is het goed om dit aan te voelen als dit gebeurt. Ben jij benieuwd wat je precies voelt bij het indalen van een baby of wil jij additionele informatie omtrent dit onderwerp? Dan is het altijd verstandig om direct contact op te nemen met de verloskundige. Hierdoor weet je zeker dat je over alle informatie beschikt die je nodig hebt om de juiste conclusie en beslissing te maken. Daarnaast is het ook gewoon fijn als een specialist je precies kan helpen.