Keizersnede

Een keizersnede, is een operatie waarbij de baby via de buikwand geboren wordt. Er zijn echter verschillende redenen waarom het aan te raden is om een bevalling middels een keizersnede te laten verlopen. Wat zijn deze redenen, wat Kun je verwachten als je kind middels een keizersnede wordt geboren en zitten hier nog nadelige consequenties aan verbonden? We zullen alle punten hieronder bespreken.

Wat is een keizersnede nu precies?

Voordat we verder kijken naar de gevolgen en situaties waarbij het nodig is, is het eerst goed om te kijken wat een keizersnede nu precies is. Een keizersnede is een operatieve bevalling. Deze wordt uitgevoerd als het niet mogelijk is om vaginaal te bevallen. Bij een keizersnede wordt er een snee in de buik gemaakt waarbij de arts het kindje ter wereld brengt. De medische benaming voor een keizersnede is een caesarea. Ongeveer 15 tot 20 procent van de Nederlandse bevallingen gebeurd middels een keizersnede. Een gemiddelde keizersnede duurt ongeveer tussen de 30 en 45 minuten waarbij de baby al in de eerste vijf minuten geboren wordt. Vervolgens wordt de baby schoongemaakt en wordt deze op je borst gelegd. In tegenstelling tot een natuurlijke bevalling moet je langer in het ziekenhuis verblijven. Na een bevalling moet je namelijk ongeveer twee tot drie dagen in het ziekenhuis verblijven.

De verdoving bij een keizersnede

Zoals je hierboven kunt lezen is een keizersnede een flinke buikoperatie. Dit komt omdat de gynaecoloog door verschillende lagen van de buik moet snijden om vervolgens bij de baby te komen. Om deze reden is het krijgen van verdoving tijdens het bevallen middels een keizersnede een verplichting. Hierbij kun je kiezen uit een volledige narcose of een ruggenprik.

Keizersnede onder narcose

Veel vrouwen vinden het een lastig idee omdat het enorm stressvol is waardoor ze liever niet bij bewustzijn willen zijn. Om deze reden kiezen vrouwen voor een volledige narcose waardoor je niet bij bewustzijn bent. Het nadeel hiervan is dat je jouw kindje vaak niet kunt vasthouden na de bevalling en om deze reden wordt er vaak gekozen voor een ruggenprik.

Keizersnede met een ruggenprik

Als je voor een ruggenprik wilt gaan krijg je geen epidurale ruggenprik. Tijdens de operatie krijg je namelijk een spinale anesthesie waardoor je geen controle meer hebt over de spieren in je onderlichaam. Door deze prik ben je vanaf het midden van je lichaam verdoofd waardoor jij het kindje kunt zien als je aan het bevallen bent. Dit is natuurlijk een moment dat je niet wilt missen en om deze reden kiezen steeds meer vrouwen voor een ruggenprik in plaats van een volledige narcose.

De operatie

Zoals je wellicht weet wordt een keizersnede uitgevoerd door een gynaecoloog waarbij meerdere operatieassistenten aanwezig kunnen zijn. Over het algemeen mag je een persoon meenemen. Maar hoe gaat een dergelijke operatie precies?

Als eerst de voorbereiding

Voordat je naar de operatiekamer wordt gestuurd vindt er een voorbereiding plaats. Over het algemeen krijg je via het infuus medicatie toegediend. Door de verdoving zul je geen controle meer hebben over je onderlichaam waardoor er altijd een blaaskatheter wordt geplaatst. Middels dit slangetje in je plasbuis wordt de urine opgevangen in een separate zak. Daarnaast krijg je ook speciale operatiekleding en een haarnetje. Dan is het de keuze. Ga je voor de ruggenprik of wil je onder volledige narcose?

De operatie

Over het algemeen duurt een keizersnede tussen de 30 en 45 minuten. Hierbij maakt de gynaecoloog een horizontale snee in het onderzoek wat men ook wel een bikinisnede noemt. Vervolgens wordt er nog een verticale snee in de buikwand gemaakt. Daarna krijg je nog een derde snee die horizontaal in de baarmoeder zelf komt. Hierdoor kan de baby uit de buik worden gehaald en vervolgens wordt de navelstreng doorgeknipt.

Als je kindje gezond is krijg je hem direct op je borst als je weer bij bewustzijn bent. Beval jij onder volledige narcose? Dan krijg je het kindje direct als je weer wakker bent. Echter, kan het ook voorkomen dat het kindje complicaties heeft opgelopen tijdens de operatie. In dat geval zal een kinderarts eerst de baby onderzoeken.

Zodra je baby is geboren verwijdert de arts de placenta. Het is bijvoorbeeld ook mogelijk dat je tijdens de operatie antibiotica toegediend krijgt. De reden hiervoor is om eventuele wondinfecties te doen verkleinen.

Na de keizersnede

Als je bent bevallen middels een keizersnede blijf je nog een aantal dagen in het ziekenhuis. Op basis hiervan kunnen artsen jou in de gaten houden om te kijken of je geen complicaties hebt gekregen. Ook krijg je pijnstillers om de pijn van de wond na de operatie te doen verzachten.

Het is ook bovendien zo dat je de eerste dagen na de keizersnede slap voelt. Dit komt omdat je lichaam zich moet herstellen van de operatie. Daarnaast is het ook goed om niet direct aan de slag te gaan met alles te eten. Het advies hierbij is om te beginnen met licht verteerbaar voedsel omdat je darmen ook last hebben van de operatie. Mocht alles goed gaan, dan kun je tussen de twee en vijf dagen naar huis waarna je vervolgens kunt genieten van een succesvolle keizersnede.

Wie mag er bij de keizersnede aanwezig zijn?

Als je een keizersnede of een spoedkeizersnede ondergaat mag je partner meestal wezig zijn. Heb jij geen partner? Dan mag je over het algemeen iemand anders meenemen. De persoon in kwestie komt dan in de operatiekamer als alle voorbereidingen zijn en als de operatie begint. Er hangt hierbij een scherm ter hoogte van de middenrif zodat jullie beide de operatie niet hoeven te zien. Sommige ziekenhuizen laten het ook toe dat er nog iemand meegaat zoals een van je ouders.

Ben jij echter van plan om de keizersnede onder algehele narcose uit te laten voeren? Dan kan het gebeuren dat je partner niet aanwezig mag zijn. Het medisch team heeft dan alle aandacht nodig waardoor dit in veel gevallen niet mag.

Complicaties na een keizersnede

Als je te maken hebt met een keizersnede kan je te maken krijgen met complicaties. Hieronder hebben we de grootste complicaties op een rij gezet zodat je weet wat je kunt verwachten als je complicaties krijgt.

  1. Bloedarmoede

Het is mogelijk dat je tijdens de keizersnede veel bloed kan verliezen. Dit kan ertoe leiden dat je enorm veel ijzertekort krijgt in je bloed waardoor je slap en duizelig wordt. Een arts kan kijken wat er kan gebeuren.

  1. Blaasontsteking

Als er een blaaskatheter wordt geplaatst kan het leiden tot een infectie. Om deze reden heb je een verhoogde kans op een blaasontsteking. Om dit te voorkomen wordt er over het algemeen antibiotica toegediend tijdens de operatie.

  1. Nabloeding in de buik

Bij iedere operatie is er een kleine kans op een nabloeding. Het kan hierbij voorkomen dat de wonden opnieuw gaan bloeden. Om dit in de gaten te houden blijft de keizersnede een paar dagen in het ziekenhuis.

  1. Bloeduitstorting in de wond

Tot slot kan het ook nog mogelijk zijn dat je een bloeduitstorting krijgt op de operatiewond. Dit kan pijnlijk zijn, maar is over het algemeen niet ernstig. Om pijn te verminderen worden er pijnstillers toegediend. Hierdoor weet je precies wat er wordt gedaan en voorkom je enigste pijn, want het hebben van veel pijn is nooit fijn en daarom is het goed om medicatie te nemen.

Winkelwagen