Soms lukt het niet om de baby op een veilige en snelle manier op de wereld te krijgen, dan kan het een vacuumpomp bevalling worden. Maar hoe werkt een dergelijke vacuümpomp precies? Hieronder lees je meer over dit onderwerp.
Wat is een vacuümpomp bevalling
Veel vrouwen kunnen niet op een natuurlijke wijze bevallen. Hierbij komt vaak een vacuümpomp aan de orde. Het toepassen van de vacuümpomp is een vorm van een kunstverlossing. Deze zogenoemde kunstverlossing vindt plaats in het ziekenhuis en gebeurt alleen als een kunstmatige bevalling niet lukt. Een vacuümpomp is een hulpmiddel en bestaat uit een ronde zuignap met een slangetje dat hieraan is verbonden. Door het slangetje kan licht en aan de buitenkant zit een trekkoord bevestigd. Het bevallen met een vacuümpomp wordt door dokters ook wel een vacuümextractie genoemd. Bij een dergelijke vacuümextractie plaatst de gynaecoloog de zuignap op het hoofd van de baby. Vervolgens wordt er middels het slangetje vacuüm gezogen waarna de gynaecoloog tijdens het weeën aan de trekkoord kunt trekken.
Als we kijken naar het gemiddelde in Nederland heeft ongeveer 7 procent van de vrouwen te maken met kunstverlossing. Naast het gebruiken van de vacuümpomp kan er ook gebruik worden gemaakt van een verlostang.
Wanneer moet je bevallen met een vacuümpomp
Er kunnen verschillende redenen zijn om te bevallen met een vacuümpomp. Hieronder zullen we een aantal van deze situaties kort uitlichten zodat je hier een goed beeld van hebt:
- De uitdrijving gaat niet vooruit. Het kan zijn dat ondanks het krachtig persen de uitdrijvingsfase de baby niet wordt geboren. Over het algemeen zie je dit voorkomen in de eerste bevalling. Dit kan komen omdat je kindje te groot is of dat het hoofdje op een ongunstige positie ligt.
- Zuurstoftekort bij je baby. Het bevallen van een baby vraagt veel van je baby. Zo kan de hartslag achteruit van de baby wat te zien inmiddels een CTG-apparaat. Als je een normale zwangerschap ondergaat de kans dat het kindje zuurstoftekort oploopt erg klein. De kans neemt echter toe als er een te hoge bloeddruk is.
- Het hebben van een aandoening waarbij persen niet gewenst is. Sommige vrouwen hebben aandoeningen in het hart, longen of zenuwstelsel waarbij persen een groot risico vormt. Het gebruiken van een vacuümpomp kan de persfase verkorten waardoor de risico verkleind wordt.
Hoe gaat het precies in zijn werk?
Voordat het proces van vacuümextractie begint wordt het bed ingekort en vervolgens dien je de benen in een beensteun te plaatsen. Doordat je de benen in een beensteun legt kan de gynaecoloog er goed bij. Vervolgens wordt de blaas leeg gemaakt met een katheter en krijg je plaatselijke verdoving waardoor de gynaecoloog kan voelen waar het hoofd van de baby zich bevindt. Als hij het hoofdje heeft gevonden zal hij de vacuümpomp op het hoofd plaatsen en vervolgens zuigt hij vacuüm zodat de lap goed op het hoofdje vast zit.
Zodra de cup aan het hoofdje vast zit is het vervolgens aan jou de taak om te gaan persen. Tijdens dit proces trekt de gynaecoloog voorzichtig mee in de juiste richting. Meestal zie je dat binnen 15 tot 20 minuten de baby is geboren. Duurt het langer dan 20 minuten? Dan zal de gynaecoloog overwegen om een keizersnede uit te voeren.
De gevolgen voor jou
Als je een kunstmatige bevalling ondergaat waarbij de vacuümpomp een rol speelt, kan het een aantal problemen opleveren. Zo kun je het volgende oplopen:
- Schade aan de bekkenbodem. Als je namelijk gebruik maakt van een vacuümpomp is de beschadiging van je bekkenbodem groter. De kans hierbij is ongeveer 3 procent terwijl dit bij een spontane bevalling op 1,3 procent ligt.
- Bloeduitstortingen rondom de vagina. Tijdens het gebruik van een pomp kan er een bloeduitstorting ontstaan.
Echter, kan het ook mogelijk zijn dat bovenstaande niet werkt. In dat geval dient de gynaecoloog te kijken naar eventuele vervolg oplossingen zoals het uitvoeren van een keizersnede.
De gevolgen voor de baby
Zoals je kunt voorstellen kan het hebben van een zuignap op het hoofd gevolgen voor de baby hebben. Zo is het mogelijk dat de volgende punten naar voren komen:
- Bloeduitstorting op het hoofd. Als een bevalling lang duurt kan het voorkomen dat de baby bloeduitstorting op het hoofd krijgt. Hierbij is het goed om te vermelden dat dit automatisch overgaat.
- Het krijgen van hoofdpijn. Doordat de lap op het hoofd wordt bevestigd stijgt de druk op het hoofd waardoor de kans op hoofdpijn stijgt. Om deze reden krijgt het kind na een vacuümpomp bevalling ook paracetemol ingediend.
- Bloedingen in het netvlies. Dit komt bij een vacuümpomp bevalling vaker voor. Ze genezen echter binnen een maand waardoor je hier geen zorgen om hoeft te maken.
- Het krijgen van een hersenbloeding. Doordat er druk op het hoofdje komt te staan, kan er een bloedvat in de hersenen kapot gaan. Dit is een erge complicatie, maar gelukkig is de kans maar 0,1 procent.
Als jouw kind middels een vacuümpomp bevalt, dan wordt er altijd achteraf een controle uitgevoerd om te kijken wat de staat is. Hierdoor weet je zeker dat je kind op gezondheidsgebied in goede staat verkeert waardoor je hier geen zorgen om hoeft te maken.
Na de bevalling, hoe dan verder?
Als we kijken naar het grootste gedeelte van kunstverlossingen verlopen deze zonder problemen. Echter, blijf je na een kunstverlossing nog even in het ziekenhuis. Hierbij wordt over het algemeen geadviseerd om een nacht in het ziekenhuis te blijven.
De baby heeft na de bevalling nog een aantal dagen de afdruk van de pomp op zijn hoofd. Dit kun je zien door een blauwrode zwelling omdat het vocht zich ophoopt op de plek waar de pomp heeft gezeten. Wees gerust, want dit kan geen kwaad en de afdruk trekt vanzelf weg. Het is echter wel mogelijk dat het kindje mogelijk last krijgt van hoofdpijn en misselijkheid. Om deze reden is het mogelijk om paracetamol zetpillen in te dienen om zodoende de pijn te verminderen.