Strippen bevalling

Strippen bevalling of strippen zwangerschap, je hoort het vast vaker. Het strippen van de baarmoeder is een methode wat gebruikt kan worden om de bevalling op gang te helpen. Maar wat is strippen bevalling nu precies en wanneer zal de verloskundige overwegen om deze techniek toe te passen. Hieronder zullen we het hebben over de mogelijkheden die hiermee gepaard gaan, dan weet je zeker dat je over alle informatie beschikt.

Wat is strippen nu precies?

Zoals hierboven beschreven is strippen een methode om de bevalling op gang te brengen. De vruchtzak waar de baby in rond zwemt zit vast aan de wanden van de baarmoeder. Als strippen wordt ingezet door de verloskundige worden de vingers in de baarmoedermond naar binnen gedrukt. Hiervoor is het wel noodzakelijk dat enige vorm van ontsluiting is geweest. Door met de vingers voorzichtig rond te draaien rondom het hoofdje van de baby, worden de vliezen rondom de baarmoeder gescheiden van de baarmoederwand. Hierdoor maakt het lichaam prostaglandine aan. Door het aanmaken van prostaglandine wordt de baarmoedermond zachter en weker. Dit is van belang zodat de baby makkelijk door het geboortekanaal kan gaan. Ben jij benieuwd hoe het precies in zijn werking gaat? Dan is het goed om te kijken naar de mogelijkheden voor het inschakelen van een specialist. Hierdoor weet je precies wat er moet gebeuren en dat is natuurlijk wel zo fijn.

Waarom strippen?

Je kijkt als moeder altijd uit naar het moment dat er een teken komt van een bevalling. Echter kan het voorkomen dat je 40 weken bent en dat er nog steeds niet gebeurd. Op dit moment kan de verloskundige besluiten om over te gaan op strippen. Hierdoor wordt er voor gezorgd dat er een spontane bevalling voor de 42e week gaat plaatsvinden.

Waarom 42 weken? Een zwangerschap van 42 of meer weken wordt het liefst vermeden omdat het risico’s vormt voor de gezondheid van de baby. Dit komt omdat de placenta dan niet meer voldoende behoefte aan het baby’tje kan verstrekken. Hierdoor krijgt de baby een tekort aan voedingsstoffen en zuurstof en dit wil je absoluut voorkomen. Een andere reden om tot strippen over te gaan is om de zwangerschap te continueren als er een gevaar komt voor jouw gezondheid. Hierbij kun je denken als er bijvoorbeeld sprake is van zwangerschapsvergiftiging.

En na de zwangerschap?

Het is tevens goed om te benoemen dat bij het strippen niet direct de bevalling begint. Het kan namelijk een aantal dagen duren voordat het echte weeën begint. Daarnaast is het ook goed om te melden dat het overgaan tot strippen niet altijd leidt tot een bevalling. Veel vrouwen betwijfelen of deze methode werkt, maar wetenschappelijk bewezen is dat strippen een effectieve methode is om een bevalling op aan te helpen.

Winkelwagen