Wanneer verloskundige bellen

Als eerst is het goed om te weten dat je 37 weken moet wachten tot je zwangerschap voldragen is. Vanaf dat moment is je baby volledig ontwikkeld en kan de baby op veilige wijze geboren worden. Als je bevalling begint wil je natuurlijk kijken wie je moet bellen. Wanneer verloskundige bellen is dan ook een vraag die je jezelf dan direct afvraagt. Op deze pagina tref je de benodigde informatie waardoor je precies weet wanneer verloskundige bellen. Hierdoor voorkom je verrassingen en weet je precies wanneer je de verloskundige moet bellen. Mocht je toch nog informatie willen, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder.

Wanneer moet je de verloskundige bellen?

Als we kijken naar de meeste verloskundigenpraktijken neemt de verloskundige meestal voor de bevalling contact met jou op voor controles en geeft daarbij meteen belinstructies weer voor de bevalling. Hierbij is het goed om te benoemen dat bij de verwachting van je eerste kindje de instructies anders zijn dan bij de instructies als je reeds bevallen bent.

Weeën bij je eerste bevalling en bij de volgende

Als je in verwachting bent van je eerste kindje duurt een bevalling gemiddeld 12 uur. Hierbij moeten weeën nog op gang komen voordat ze voor een ontsluiting gaan zorgen. Als je voor het eerst gaat bevallen is je baarmoedermond nog stug en ligt deze nog naar achteren. Deze moet centraal komen te liggen. Als je voor het eerst zwanger bent duurt dit proces vaak een aantal uur waarbij de weeën nog regelmatig zullen zijn. In veel gevallen zijn ze ook nog niet erg pijnlijk waardoor je in deze fase nog niet de verloskundige hoeft te bellen.

Als je merkt dat de weeën wat regelmatiger worden is het handig om de weeën te gaan time. Hierbij is het goed om de verloskundige te bellen als je merkt dat de weeën gedurende een uur om de drie minuten komen en ongeveer 60 seconde duren. Het kan voorkomen dat je het voor die tijd al pijnlijk vindt. In dat geval is het altijd aan te raden om de verloskundige eerder te bellen voor advies. Het is namelijk beter om te vroeg te bellen dan te laat. De verloskundige kan je precies vertellen wat je moet doen. Weeën wanneer bellen is dus nooit te vroeg.

Ben jij eerder bevallen van een kind? Dan is het aan te raden om eerder naar de verloskundige te bellen. Hierbij is de vuistregel dat je moet kijken als je een uur lang weeën hebt die om de vijf minuten opkomen. Als het voel je gevoel te snel gaat is het ook aan te raden om direct contact op te nemen met de verloskundige voor een telefonisch gesprek. Waarschijnlijk vraag je jezelf af waarom dit zo is. Een volgende bevalling gaat eenmaal veel sneller dan de bevalling van je eerste kind waardoor het noodzakelijk is om direct in geval van de vuistregel contact op te nemen met de verloskundige.

Je vliezen zijn gebroken, in welke situatie verloskundige bellen?

Als je vliezen breken gelden er weer andere regels voor wanneer je de verloskundige moet bellen. We hebben hieronder een viertal situaties uitgelicht wanneer je direct contact dient op te nemen met de verloskundige in geval van het breken van de vliezen.

1. Vliezen breken overdag

Als eerst is het mogelijk dat de vliezen overdag breken. In dat geval bel je direct de verloskundige op. Hierbij is het goed om direct naar de kleur van het vruchtwater te kijken en indien mogelijk is het ook van belang om het vruchtwater op te vangen. De verloskundige kan in dit geval de kleur beoordelen. Vruchtwater hoort namelijk helder van kleur te zijn en in sommige gevallen kan het een afwijkende kleur hebben wat kan leiden tot een constatering van een complicatie.

2. De vliezen breken ‘s nachts

Het is ook mogelijk dat de vliezen ‘s nachts breken. Als dat het geval is en de vruchtwater is helder dan moet je kijken of de weeën nog niet op gang zijn gekomen en of deze regelmatig zijn. Als dat het geval is kan je wachten tot de volgende ochtend met het bellen naar de verloskundige. Is dat niet het geval? Dan dien je direct contact op te nemen met de verloskundige.

3. Het vruchtwater is groen of bruin

Als je vruchtwater constateert bij het breken van de vliezen is het goed om naar de kleur te kijken. Merk jij dat het vruchtwater bruin of groen van kleur is, dan is het direct aan te raden om de verloskundige te bellen. Als je vruchtwater een rode kleur heeft dan is het ook aan te raden om direct de verloskundige te bellen. Hierdoor voorkom je problemen en dat is natuurlijk precies wat je wilt.

4. Een niet ingedaald hoofd

Als de verloskundige tijdens je laatste controle heeft geconstateerd dat het hoofdje niet is ingedaald dan is het van belang dat je bij het breken van de vliezen direct gaat liggen en contact op neemt met de verloskundige. Hierdoor voorkom je dat de navelstreng uitzakt en bekneld raakt.

Hou altijd een oogje in de gaten

Als je de 27 weken bent gepasseerd, dan zou je elke dag je baby moet voelen bewegen. In sommige dagen merk je de aanwezigheid van de baby minder, maar dat is niet ongewoon. Merk jij dat de baby actiever wordt, dan is het aan te raden om even rust te nemen. Neem jij rust en merk je geen activiteit? Dan is het direct aan te raden om de verloskundige te bellen. De verloskundige luistert dan naar het hartje en voelt aan de buik. Over het algemeen wordt er ook een controle gedaan in het ziekenhuis waar je aan een CTG-apparaat wordt verbonden. Met de CTG-apparaat van het ziekenhuis kan de hartslag van de baby en de bewegingen geregistreerd worden. Hierdoor weet je zeker dat de baby nog in leven is en dat je je verder geen zorgen hoeft te maken. Het is altijd van belang om tijdig aan de bel te trekken want niets is zo erg als het er te laat achter komen.

Shopping Cart