Ontsluiting

Als je baarmoedermond klaar is voor de geboorte van de bab is volledige ontsluiting van groot belang en tevens noodzakelijk. Hierbij is weeën van groot belang. Als je namelijk gaat weeën dan kun je tijdens de bevallen de baarmoederhals openen. Hierdoor is het mogelijk dat het kindje er doorheen komt. Maar hoe werkt het proces van ontsluiten precies? En welke complicaties kunnen zich opdoen bij ontsluiting? We zullen het hieronder hebben over de mogelijkheden omtrent ontsluiting.

Wat is de definitie van ontsluiting

Zoals hierboven beschreven is ontsluiting het openen van de baarmoedermond tijdens de bevalling waardoor het voor de baby mogelijk is om erdoorheen te passen. Gedurende de bevalling ga je weeën. Weeën zorgt ervoor dat de baarmoederhals langzaam inkoper en je baarmoedermond verweekt en opgerekt. Het ontsluiten gebeurt tijdens de bevalling in drie verschillende fases die we hierna verder zullen toelichten.

Het is tevens goed om te vermelden dat het per bevalling verschilt hoe duur ontsluiting duurt. Over het algemeen duurt het ontsluiten bij het eerste kindje langer dan bij een opvolgende baby, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Als we kijken naar het gemiddelde duurt dit ongeveer 10 tot 16 uur, maar zoals reeds beschreven kan dit per persoon veel verschillen.

De verschillende fases van ontsluiting

1 cm ontsluiting

In de eerste fase wordt de bevalling komt je baarmoedermond gunstiger te liggen. Er wordt namelijk een hormoon prostaglandine gemaakt die zorgt dat de baarmoedermond weker en korter wordt, men noemt dit in medische termen verstrijken. Dit gebeurd voornamelijk bij 1 centimeter ontsluiting.

2 cm ontsluiting

Bij 2 centimeter ontsluiting de baarmoedermond ongeveer net zo groot als een druif. De weeën komen hier ongeveer tussen de 5 en 10 minuten op en duren gemiddeld 45 seconde. Bij het eerste kindje is het goed om te benoemen dat deze fase lang duurt.

3 cm ontsluiting

Bij een 3 centimeter ontsluiting is de baarmoedermond zo groot als een plakje banaan. Hierbij zijn de weeën een stuk pijnlijker en duren ze ook meteen een stuk langer. Tijdens deze fase komt de verloskundige regelmatig kijken hoe het proces zich bevorderd.

4 cm ontsluiting

Als je een 4 centimeter ontsluiting hebt beginnen de weeën steeds meer toe te nemen. In het begin verwar je het met buikpijn, maar dat is nu niet meer het geval. Het wordt namelijk ook steeds moeilijker om je op iets anders te concentreren.

5 cm ontsluiting

Vervolgens krijg je te maken met een 5 centimeter ontsluiting waarbij de intensiteit van de weeën weer beginnen toe te nemen. Je hebt nu de volledige concentratie nodig om ze op[ te vangen. Over het algemeen komen de weeën nu om de drie minuten terug en houden ze ongeveer 1,5 minuten aan.

6 cm ontsluiting

Als je een 6 centimeter ontsluiting hebt is deze net zo groot als een tomaat. Veel vrouwen vinden het lastig en daarom is het niet goed om te kijken naar de mogelijkheden voor een gesprek. Over het algemeen maken je hersenen een hormoon oxytocine aan waardoor de pijn beter te verdragen is.

7 cm ontsluiting

Als je een 7 centimeter ontsluiting hebt nemen de weeën weer enorm in intensiteit toe. Gemiddeld duurt het 10 uur voor deze fase, maar het kan ook langer duren. Daarbij is het goed om te noemen dat de vermoeidheid in deze rol ook enorme fase kan spelen waardoor je het gevoel kan krijgen dat je het niet meer aan kan. Om deze reden is het goed om je gedachte erbij te houden zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

8 cm ontsluiting

Bij een 8 cm ontsluiting is de baarmoedermond net zo groot als een appel. Op dit moment kom je in een nieuw stadium terecht waarbij weeën erg kort op elkaar zijn en om de twee minuten kun je een wee krijge van ongeveer 90 seconde.

9 cm ontsluiting

Bij een 9 centimeter ontsluiting verloopt het meestal sneller dan de eerste 8. Bij de 9de centimeter krijg je steeds meer persdrang en krijg je het gevoel dat je moet poepen. De verloskundige zal zeggen dat je er bijna bent, maar het is goed om hier voldoende aandacht aan te besteden. Maak geen overhaaste beslissingen en doe alles rustig.

Tot slot de 10 centimeter ontsluiting

Als laatste is het mogelijk om te kijken naar de 10 centimeter ontsluiting. De baarmoedermond is nu zo groot als een mango en de volgende perswee mag je meer persen. De ontsluitingen is dan afgerond en je gaat dan over in de volgende fase, namelijk de uitdrijvingsfase. Tijdens dit proces is het goed om je aandacht erbij te houden want je gaat op dit moment ervoor zorgen dat je een baby op de wereld brengt. Om deze reden is het goed om hier aandacht aan te besteden en om goed naar de instructies te luisteren van de specialisten zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Shopping Cart