Een bevalling kan op veel verschillende manieren. Bij bevallen op een baarkruk zit je in verticale houding. Vroeger was het bijna alleen maar dat ze gebruikt maakte van de verticale houding. Dit is al wel duizenden jaren geleden. Pas vanaf de 19e eeuw werd de liggende houding het vaakst werd gebruikt. Dit is tegenwoordig ook heel erg normaal tijdens een bevalling. Op dit moment gebeurt 85% van alle bevallingen in de rugligging. Eigenlijk is het een tegennatuurlijke positie. Alleen er zijn nog steeds heel veel mensen die het dus gebruiken. Als je in een verticale positie wilt gaan bevallen. Dan is een baarkruk een goed hulpmiddel hierbij. Veel mensen hebben hier tegenwoordig nog nooit van gehoord. Ze weten namelijk bijna alleen maar van de bevalling op de rug. Dit komt omdat dit het meeste wordt gebruikt op dit moment. Alleen een baarkruk is zeker wel heel erg handig. Een baarkruk heb je in verschillende soorten en maten. Voor elke vrouw hebben ze dus wel een goed formaat. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je hier geen gebruik van kan maken. Alleen hoe ziet het er precies uit. En hoe gaat dit in zijn werk. Dit is een vraag die veel mensen hebben. Ze weten namelijk niet wat het is.
Hoe ging het vroeger?
Als we gaan kijken naar vroeger dan zag het eruit als een stoel met een gat in het midden. Dit is voor veel mensen ook de eerste mening van het zien van de kruk. Dit is natuurlijk ook volkomen logisch als je ernaar kijkt. Vroeger had je alleen de houten kruk. Tegenwoordig heb je veel meer verschillende materialen. Je hebt ze tegenwoordig ook in een opblaasbare vorm en in het kunststof. Dit is erg fijn voor mensen die de houten kruk niet fijn vonden. Daarom is het erg fijn dat ze dit hebben ontwikkeld. De krukken kunnen dan wel van verschillende materiaal zijn gemaakt. Alleen ze zien er wel allemaal ongeveer hetzelfde uit. Het moet namelijk nog wel de juiste functie hebben. En het formaat van vroeger werkt nog steeds het beste. De verloskundige die heeft bijna altijd een baarkruk bij zich. Ze geeft je dan de mogelijkheid om hierop te bevallen. Dit is uiteindelijk de keuze die de vrouw dan zelf moet maken. Elke vrouw wilt namelijk op een andere manier bevallen. Ook weten veel vrouwen van tevoren niet over deze houding. Ze vinden hem dan wel fijn tijdens de bevalling.
De meeste vrouwen die op een baarkruk gaan bevallen hebben zich hier goed over ingelezen. Vrouwen die lezen zich namelijk veel in over een bevalling. Ze willen namelijk weten wat ze wel en niet moeten doen. Voordat je gaat bevallen is het goed om met je verloskundige de mogelijkheden en wensen te bespreken. Hier kan ze dan rekening mee houden tijdens de bevalling. Natuurlijk kunnen ze niet alles van de bevalling van tevoren plannen. Alleen ze kunnen wel weten wat je wel en niet wilt. Daarom is het goed om hierover te praten. Veel vrouwen die weten niet precies hoe je een baarkruk moet gebruiken. Je gaat pas gebruik maken van een barkruk als je mag gaan persen. Benader de baarkruk vanaf achter. En je haakt als het ware neer op de baarkruk. De baarkruk geeft je ondersteuning aan je benen. Dit zorgt ervoor dat je hier geen kracht hoeft te gebruiken. Deze kracht kun je dus gebruiken om je kindje op de wereld te zetten. Dit is natuurlijk wat je wilt tijdens de bevalling.
Een gezond kindje
Een gezond en mooi kindje op de wereld zetten. Als je merkt dat de ondersteuning niet genoeg is. Dan kun je voor extra ondersteuning wat onder je hielen leggen. Dit kunnen veel verschillende dingen zijn. Denk hierbij aan schoenen met een dikke blokhak. Een voedingskussen of iets anders hard onder je voet. Tijdens de bevalling is er vaak een verloskundige bij. Als je een baarkruk gebruikt dan zit de verloskundige voor je. Ze ziet een spiegel in de gaten hoe het ervoor staat. Als de baby eruit komt dan pakt de verloskundige de baby vast. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de baby op de grond valt. Tijdens de bevalling op de baarkruk staat de partner vaak achter je. Dit zorgt voor extra vertrouwen. Als je partner nog extra wil ondersteunen kan hij zijn benen in je rug plaatsten. Hierdoor kun jij nog meer kracht zetten. Ook kun je tussen het persen door tegen zijn benen aan te rusten. Dit zorgt ervoor dat je meer energie krijgt om daarna weer door te persen. Elke vrouw kan natuurlijk zelf beslissen wat ze wilt gebruiken tijdens de bevalling. De keuze maken ze vaak op meningen van anderen. Ook kiezen vrouwen die al een keer eerder een bevalling hebben meegemaakt vaak voor de keuze die toen geholpen heeft. Voor vrouwen die al een keer eerder zijn bevallen is het vaak een makkelijkere keuze.