Je hoort het vaak als vrouwen bevallen, poepen tijdens bevalling. Het overkomt ongeveer negen van de tien zwangere vrouwen en het is tevens een onderwerp dat veel vrouwen gênant vinden en waar over het algemeen niet over gepraat wordt. Waarom gebeurt het dat je moet poepen tijdens een bevalling en hoe kun je het voorkomen? Op deze pagina staan we centraal bij het onderwerp poepen tijdens bevalling.
Hoe komt het dat er ontlasting tijdens bevalling plaatsvindt?
Als je tijdens de zwangerschap aan het persen bent, gebruik je dezelfde spieren die je gebruikt tijdens het poepen. Hierdoor gebruik je bij het persen deze spieren zo optimaal mogelijk waardoor er veel druk op de betreffende spieren komt te staan. Doordat je zoveel druk uitoefent is de kans aanwezig dat je ook ontlasting naar buiten perst tijdens het bevallen. Dit kan voor jou vervelend en gênant zijn, maar voor de verloskundige is dit een goed teken. Hierdoor weet de verloskundige dat de bekkenbodemspieren goed gebruikt zijn en dat hier geen afwijking in zit.
Naast dat je de spieren gebruikt is er ook een grote hoeveelheid prostaglandine in het lichaam dat wordt aangemaakt tijdens de bevalling. Dit hormoon maakt de baarmoedermond weker en zorgt voor het weeën. Deze weeën hebben echter ook impact op je spijsverteringskanaal. Hierdoor heb je een grotere kans dat je tijdens de bevalling ontlasting verliest.
Uit diverse bronnen is tevens ook gebleken dat het poepen ook een gunstige invloed kan hebben op het immuunsysteem van je baby. Hoe zal je waarschijnlijk denken? Dit komt omdat de ontlasting bacteriën bevat die het immuunsysteem van je kindje versterkt. Het is dus altijd verstandig om te denken dat het voor je kind beter is ook al blijft het voor jezelf een gigant gebeurtenis.
Kun poepen tijdens bevalling voorkomen?
Een veel voorkomende vraag is of het mogelijk is om poepen tijdens bevalling te voorkomen. Veel vrouwen ervaren dit namelijk als stress waardoor er in het lichaam minder oxytocine en endorfine wordt aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat je weeën minder makkelijk op gang komen. Om deze reden is het goed om je hier niet druk om te maken.
Stress bij het poepen kan zorgen dat je bekkenbodemspieren teveel aangepast worden. Dit remt een soepele doorgang van de baby af. Als je tijdens het bevallen merkt dat je moet gaan poepen is het aan te raden om de spieren niet samen te knijpen, maar ze te ontspannen. Dit zal uiteindelijk zorgen voor een soepeler verloop.
Zoals beschreven overkomt het 9 van de 10 vrouwen en dus niet bij iedereen. Het is altijd aan te raden om vlak voor de bevalling nog even naar de wc te gaan zodat de darmen leger zijn waardoor de kans minder is op belasting tijdens bevalling. Daarnaast kun je ook nog de volgende tips opvolgen:
- Zorg voor een goede stoelgang. Het is van belang dat je de laatste weken voor de bevalling extra goed erop let dat je voldoende water drinkt. Als je voldoende water drinkt helpt dit namelijk om obstipatie te voorkomen. Daarnaast is het ook van belang dat je voldoende vezels binnenkrijgt. Vezels binnen krijgen kun je eenvoudig doen door volkoren producten en voldoende groenten en fruit te eten. Hierdoor zorg je ervoor dat je een goede stoelgang hebt wat uiteindelijk resulteert in een mindere kans op ontlasting tijdens bevalling.
- Een klysma. Ben jij echt bang dat je moet poepen tijdens de bevalling? Dan is het aan te raden om aan de verloskundige te vragen naar de mogelijkheden van een klysma. Klysma voor bevalling is namelijk een optie. Het nadeel hiervan is dat de verloskundige in geval van een klysma minder goed kan beoordelen of de juiste spieren worden gebruikt. Om deze reden raden veel verloskundige dit middel af. Voel jij je echter echt niet comfortabel bij ontlasting tijdens een bevalling? Dan is het zeker een goed middel dat je kan helpen om niet volledig in paniek te raken.
Hoe is het dan na de bevalling?
Als je eenmaal bent bevallen kan het weer spannend zijn om naar de wc te gaan. Je bent immers bang voor de pijn die kan ontstaan tijdens het eerste bezoekje naar de wc. Maak je geen zorgen, want je kunt beter niet je ontlasting ophouden. Veel vrouwen vinden het prettig om tijdens het wc-bezoek een warm washandje tegen het gebied te houden waar de hechtingen zitten.
Ook veel vrouwen schrikken omdat ze de eerste vier dagen na de bevalling geen ontlasting hebben. Schrik vooral niet, want dit is normaal. Je ontlastingspatroon heeft namelijk even de tijd nodig om te regulieren en op weer op gang te komen. Na ongeveer vijf tot zeven dagen zul je de eerste ontlasting weer hebben. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het aan te raden om contact op te nemen met jouw verloskundige.