Ontzwangeren

Als je bent bevallen kan het een periode duren voordat je weer de oude bent. Zowel lichamelijk als mentaal moet je herstellen. De periode van herstellen noemt men ook wel ontzwangeren. Maar wat kan je allemaal verwachten als je op het punt staat om te gaan ontzwangeren? Hieronder zullen we een aantal punten uitlichten zodat je precies weet wat je te wachten staat, want niets is zo vervelend als het staan voor onverwachte verrassingen. Mocht je naar aanleiding van het ontzwangeren nog additionele informatie nodig hebben, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag bij het beantwoorden van de belangrijkste vragen zodat je met een gerust hart kunt ontzwangeren.

1. Het krijgen van naweeën

Als je een bevalling bent ondergaan zul je merken dat je baarmoeder nog veel rek heeft waardoor het weer moet terugkeren in originele grootte. Hierbij is het goed om te melden dat de eerste keer minder heftig zal zijn dan de tweede en de opvolgende keren. Dit komt omdat vanaf de tweede keer de baarmoeder minder elastisch is waardoor er sterke samentrekking nodig zijn. Mocht je dus aan het ontzwangeren zijn, houdt dan rekening met naweeën.

2. Het hebben van lochia

Zodra je bent bevallen laat de placenta een wond achter in de baarmoeder. Dit kan als erg vervelend worden ervaren omdat je nog vier tot zes weken kunt bloeden in combinatie met wondvocht. Dit noemt men ook wel lochia, of makkelijker gezegd darmvocht. Let op, een normaal maandverbandje is niet voldoende. Om deze reden is het van belang dat je speciaal kraamverband aanschaft om verrassingen te voorkomen.

3. Het hebben van een pijnlijk onderkantje

Of je bent uitgescheurd, bent ingeknipt of amper iets hebt ondergaan, over het algemeen heb je na de bevalling een beurs gevoel van onder. Dit kan tijdens het zitten als zeer pijnlijk worden ervaren en hierdoor wil je het toilet graag vermijden. Het advies is echter om dit niet over te slaan. Het is hierbij aan te raden om tijdens het plassen een lauwwarme straal langs de vagina te laten lopen. Hierdoor wordt de urine verdund waardoor je minder pijn zult ervaren tijdens het plassen. Daarnaast is het ook aan te raden om na elk toiletbezoek de vagina goed schoon te maken om eventuele bacteriën te doden. Je wilt er immers snel van af zijn en als je hem niet goed schoonmaakt realiseer je het tegenovergestelde.

Winkelwagen