Uitscheuren, veel vrouwen zijn bang dit gebeurd tijdens de bevalling. Het klinkt echter erger dan dat het is. Uitscheuren klinkt hierdoor voor veel vrouwen als een horrorverhaal, maar wees gerust want het is in veel gevallen slechts een scheurtje dat ontstaat tijdens de bevalling. Een dergelijk scheurtje noemt men ook wel een ruptuur. Hierbij is het tevens goed om te benoemen dat rupturen in verschillende gradaties aanwezig kunnen zijn. Hierbij kun je denken aan een kleur scheurtje in de schaamlippen tot een totaalruptuur. Op deze pagina vind je alle ruptuur betekenis en informatie aan en daarnaast tref je ook aan hoe je een ruptuur het beste kunt voorkomen.
Hoe komt het dat je een ruptuur krijgt?
Als je aan het bevallen bent, komt het kindje langs de bekken, je vagina en de spieren van de bekkenbodem. Als je begint met persen zullen de spieren en de huid in de bekkenbodem stukje bij stukje oprekken. Hierdoor ontstaat er voldoende ruimte om ervoor te zorgen dat het kindje er doorheen komt. Tijdens dit proces is het mogelijk dat er kleine scheurtjes ontstaan. Dit noemt men ook wel uitscheuren bevallig, in medische termen ook wel ruptuur genoemd.
Kun je ruptuur voorkomen?
Helaas zijn er weinig mogelijkheden om ruptuur te voorkomen. Tijdens de bevalling zal de verloskundige en/of gynaecoloog goed op de huid van je vagina letten en leidt hiermee het hoofdje van het kindje zo voorzichtig mogelijk door de vagina naar buiten. De specialisten proberen hierdoor het risico op uitscheuren te voorkomen. Wanneer het te snel gaat wordt er vaak gekeken of je kunt puffen. Door puffen geef je de huid even rust en voorkom je dat de huid te snel optrekt waardoor het scheurt. Daarnaast kijkt de verloskundige ook of het verstandig is om de vagina in te knippen. In juridische termen noemt men dit ook wel episiotomie.
Verschillende soorten rupturen
Tijdens het bevallen kunnen er verschillende rupturen ontstaan. Hieronder zullen we kort stilstaan bij de verschillende vormen die kunnen optreden. Hierdoor heb je een goed beeld wat er allemaal mogelijk is en voorkom je verrassingen tijdens de bevalling. Heb jij een van onderstaande situaties en ben jij benieuwd wat je het beste kunt doen? DAn is het altijd goed om hierover in gesprek te gaan met je arts. Hierdoor weet je zeker dat je de juiste beslissing neemt en dat je jouw lichaam de aandacht geeft die het nodig heeft.
1. De perineumruptuur
Als eerst is het mogelijk om een perineumruptuur op te lopen. Bij een perineumruptuur ontstaat er een scheurtje in het perineum. Dit is het gebied tussen de vulva en de anus. Hierbij is het goed om te benoemen dat een perineumruptuur kan voorkomen in verschillende gradaties.
2. De vaginaruptuur
Ten tweede is het mogelijk om een vaginaruptuur op te lopen. Bij een vaginaruptuur scheurt de binnenkant van de vagina waardoor het aan de buitenkant niet zichtbaar is. Een vaginaruptuur komt ook voor in verschillende gradaties. Of je gehecht moet worden is afhankelijk van de gradatie. Mocht je een vaginaruptuur hebben waarbij veel bloed voorkomt, dan wordt het scheurtje gegarandeerd gehecht.
3. De labia ruptuur
Als derde kun je een labia ruptuur oplopen. Bij een labia ruptuur ontstaat er een scheurtje aan de binnen en/of buitenkant van de schaamlippen, de kleine wel te verstaan. In veel gevallen hoeft deze niet gehecht te worden, maar het is wel aan te raden om dit te doen. Hechten voorkomt namelijk een branderig gevoel bij het plassen. In tegenstelling tot de bovenstaande rupturen herstelt de labia ruptuur erg snel namelijk binnen 3 tot 4 dagen.
4. De clitorisruptuur
Als vierde kun je een clitorisruptuur oplopen. Het oplopen van deze ruptuur komt echter heel weinig voor. Als je hiermee te maken krijgt, moet deze vrijwel altijd gehecht worden. Dit leidt tot veel pijn. Bij een clitorisruptuur kan het ook voorkomen dat de urinebuis inscheurt waardoor het ook mogelijk is dat urinebuis gehecht moet worden. Mocht je deze ruptuur krijgen, dan zul je over het algemeen veel pijn krijgen en daarom is het goed om hier rekening mee te houden.
5. De Cervixruptuur
En last not but least, de cervixruptuur. De cervixruptuur is een scheur in de baarmoedermond. Deze ruptuur is veel voorkomend bij kunst bevallingen, maar het kan ook ontstaan als een vrouw hevig meegeperst bij onvolledige ontsluiting. Als je te maken krijgt met een cervixruptuur dan moet deze zo snel mogelijk gehecht worden.
Het hechten na een ruptuur
Zoals je hierboven kunt lezen hoeven niet alle rupturen gehecht te worden. Wanneer dit wel gebeurd, wordt dit veelal gedaan met oplosbare hechtingen. Dat is natuurlijk erg prettig want hierdoor lossen de hechtingen vanzelf op als de wond is genezen. Over het algemeen is dit binnen 10 dagen.
Het kan echter ook voorkomen dat de arts besluit om geen oplosbare hechtingen te gaan gebruiken. Mocht de arts kiezen voor geen oplosbare hechtingen, dan worden de hechtingen tussen de vijf en acht dagen na de bevalling verwijderd.