Wiegendood / Veilig slapen

Elk jaar komen er gezonde baby’s te overlijden aan wiegendood. Ongeveer 10 baby’s worden er gemiddeld geteld. Het lijkt niet veel, maar toch is iedere baby te veel. Geen elke ouder gun je het ook dat het gebeurt. Mochten de ouders verlichting van kennis hebben verklein je de kans op wiegendood. Maar wat is wiegendood nou eigenlijk? Wiegendood is een baby van minder dan 2 jaar oud die plots komt te overlijden. Hierbij kan vaak geen oorzaak aan worden gegeven omdat de baby kern gezond was. Men denkt dus ook dat het komt door de ademhaling die wordt belemmerd hierbij moet je denk dat baby’s steeds hun eigen adem inhouden of door bijvoorbeeld oververhitting. Dit gebeurt ook meestal als de baby slaapt of rust in zijn wieg of box.

Veilig slapen

Het veilig slapen van een baby is ook erg belangrijk voor het voorkomen op een wiegendood. Daarom moet je altijd kijken of je baby niet op de buik slaapt. Zo kan de baby ook in een positie komen waardoor hij slecht ademt. De medische benaming voor een wiegendood is SIDS of terwijl Sudden Infant Death Syndrome. De oorzaak van de dood van een gezonde baby is nog niet bekend. Er wordt gespeculeerd dat het een aangeboren afwijking is. Waar andere baby’s wakker zouden worden blijven deze baby’s slapen. Waar andere baby’s de externe prikkels ontvangen en daardoor wakker worden is er niet aan de hand. Is het zo dat ze de externe prikkels niet ontvangen blijven ze doorslapen wat gevaarlijk kan zijn.

Er zijn veel oorzaken die kunnen leiden van het krijgen van een wiegendood. Al zijn deze niet concreet vastgesteld. Er spelen wel een aantal risicofactoren wat men denkt dat de kans groter maakt op het krijgen van een wiegendood. De eerste oorzaak is een buikligging van een baby. Dit is ook de grootste oorzaak denkt men bij het krijgen van een wiegendood. Als de baby op de buik ligt kan het moeilijk ademhalen. Het kan namelijk zo zijn dat de baby omrolt en niet zelf meer kan terug rollen. Het slapen op de buik kan dus gevaarlijk zijn voor een pas geboren baby. De neus en de mond kunnen daarom ook in het matrasje wegzakken waardoor er ook steeds minder zuurstof bij ademhalen komt. De tweede oorzaak kan zijligging zijn. Dit wordt vooral in de eerste 2 jaar afgeraden. Doordat een baby op de buik ligt kan het zijn dat hij kan omvallen en zo op de buik beland. Dan is het terug draaien niet mogelijk omdat de baby er geen idee van hebt, ook kan het te zwaar zijn voor de baby. Een andere reden wat wetenschappers denken is warmtestress. Doordat een baby zijn lichaamstemperatuur nog niet goed kan reguleren kan warmtestress vooral voorkomen bij baby’s.

Warmte niet kwijt kunnen

Het gebeurt omdat een baby niet zijn warmte kwijt kan en dus daardoor oververhit raakt waardoor hij uiteindelijk kan komen te overlijden. Adem Belemmering door voorwerpen kan ook een reden zijn van het krijgen van een wiegendood. Doordat er wat bij de mond en/of de neus belemmerd wordt zorgt het ervoor dat een baby geen adem kan krijgen. Dit kunnen verschillende dingen zijn bijvoorbeeld, kussens, knuffels en dekens. Ook roken tijdens of na de zwangerschap speelt vaak ook een grotere rol. Het is al duidelijk dat roken tijdens de zwangerschap enorm bepalend kan zijn voor de gezondheid van een baby. Het kan de ontwikkeling van de hersenen aantasten en ook de longfunctie van een baby. Ook nog na de bevalling is het van belang dat je niet rookt waar je kind bij is. ZO kan het nog steeds gevaarlijk zijn voor de baby. Het roken waar je baby bij zit wordt de kans 2,5 keer groter geschat dat je baby wiegendood krijgt. Het geven van rustgevende medicatie kan ook een rol spelen wat gevaarlijk kan zijn. Hierdoor kan de baby bepaalde signalen soms niet opvangen waardoor de baby mogelijk niet meer wakker wordt wanneer nodig is, bijvoorbeeld door het krijgen van honger in de nacht.

Een andere reden kan zijn dat er te weinig toezicht is op de baby. Dit heeft niet zo zeer met een wiegendood te maken, maar speelt zeker wel een grote rol voor de gezondheid van je baby. Het goed in de gaten houden is dus erg belangrijk. Zo voorkom je dat je baby op de buik komt te liggen. Let dus altijd goed op je baby. Een onveilig babybedje kan ook leiden tot wiegendood. Zo kunnen er verschillende voorwerpen in staan wat de ademhaling verslechtert. Of het krijgen van weinig zuurstof door dat er wanden te dicht op elkaar staan. Het is ook van belang dat je de baby veilig slaapt in zijn of haar eigen bedje. Slaap dus niet samen in een bed of niet samen op de bank, dit kan de ademhaling belemmeren. Laat de baby dus voor de eerste zes maanden alleen slapen. Ook leert de baby beter slapen als hij alleen is. Ook kan het zijn dat baby te vroeg geboren worden. Baby’s die voor week 37 worden geboren hebben 2 keer zoveel kans op een wiegendood.

Verschillende onderzoeken

Er zijn veel verschillende onderzoeken gedaan die kunnen leiden op het krijgen van een wiegendood bij de kinderopvang. Het is alleen lastig om het vast te stellen doordat het om een laag aantal baby’s gaat. Bij de onderzoeken wordt er een verklaring gezocht naar de kwaliteit van de lucht. Ook wordt er gekeken of een baby stress kan hebben doordat het niet bij zijn ouders is. Wellicht verhoogd dit de kans op het krijgen van een wiegendood, echter is dit nooit verwezen.

Wiegendood voorkomen is erg lastig. Toch zijn er wel veel dingen waardoor je het kan verkleinen. Laat je baby hier altijd op de rug slapen en niet op de zij of op de buik. Zo heeft een baby een kleinere kans op het krijgen van een wiegendood. Dit is nummer een als het gaat tot het voorkomen op een wiegendood. Ook kan je regelmatig kijken of je voorzichtig het hoofdje kan draaien als je denkt dat het verkeerd ligt. Doe dit zelf en gebruik geen stabilisatiekussen. Natuurlijk ligt baby weleens op de buik als hij aan het spelen is in de box of een speelkleed. Dit is zelfs goed voor de ontwikkeling van een baby. Dit moet je alleen niet doen als je geen toezicht kan houden op de baby. Roken is ook niet goed als je het doet als je zwanger bent van een kind.

Na de bevalling

Ook na de bevalling is het de bedoeling dat je niet gaat roken waar het kind bij is. Doe dit dus ook op veilige afstand, bijvoorbeeld buiten in de tuin of om het balkon. Neem je baby ook niet mee naar een ruimte waar je weet dat er gerookt wordt. Voorkom ook dat je baby het niet warm krijgt. Een warme ruimte of omgeving kan er voor zorgen dat je baby minder snel wakker wordt. Dit kan namelijk zorgen voor oververhitting. Zet daarom de verwarming ook nooit aan als je gaat slapen. Dit is een reden dat je oververhit kan worden, zet daarom de verwarming ook nooit hoger dan 18 graden en houd het wiegje uit de zon. Gebruik daarnaast ook niet te veel beddengoed ook dit is een vorm van het krijgen van verhitting.

Winkelwagen