Babynestje

Een babynestje is al een tijdje een trend in Nederland. Het is eigenlijk allemaal komen overwaaien helemaal vanuit Scandinavië. Bij het hebben van een babynestje zijn er veel voordelen, zowel voor jou als voor de baby. Hierbij is het wel van belang dat het veilig is en dat je het goed is de gaten houdt. Maar wat is nou eigenlijk een baby nestje? Een babynestje is eigenlijk niets meer dan een soort mandje voor de baby. Dit is meestal gemaakt van een zachte stof zodat de baby een dutje erin kan doen. Een babynestje wordt meestal aangeschaft waar je baby in kan rusten als je bijvoorbeeld onderweg bent. Een nestje is compact en licht waardoor het makkelijk te vervoeren is. Bij het wordt mand zou je al snel denken aan en honden mand. Dit is het namelijk ook een beetje, in het mandje zit een opstaande rand die gemaakt is van kussen materiaal. Het is een lekker plekje voor een baby om er in te liggen bijvoorbeeld thuis in de woonkamer. In de rand van het nestje zit een touw waarmee je de maat van de mand kan verstellen en kan aanpassen aan jouw baby.

Een vertrouwd gevoel

Je baby zou het gevoel krijgen dat hij of zijn ingekaderd wordt waardoor het een vertrouwd en een fijn gevoel krijgt. Maar hoe gebruik je nou eigenlijk een babynestje? Nou het is behoorlijk simpel, je legt je baby in het nestje zoals je de baby ook in bed zou leggen. Het ronde deel van het babynestje is aan de bovenkant en is dus weet je waar het hoofdje van een baby komt te liggen. Waar zijn hoofd aan de bovenkant komt komen zijn voetjes bij het deel van de touwtjes te liggen. Het is wel de bedoeling dat je in de buurt blijft als je de baby in het babynestje legt. Dit mandje is vooral geschikt voor een klein middag dutje. Dit is ideaal als je wel bij je kindje wilt zijn, maar je even iets anders moeten doen. Daarom wordt dit veel gebruikt in een woonkamer. Ook is het babynestje ideaal om mee te nemen als je ergens naartoe moet.

Makkelijk wasbaar

Omdat het zo licht is en compact is kan je het ook makkelijk wassen. Mocht je op visite zijn en je wilt lekker dat je baby een middagdutje kan doen is dat geen probleem. Je baby is wel vlak bij je, maar is ook afgesloten van de drukte wat dicht bij plaatsvindt.  Wanneer gebruik je nou eigenlijk een babynestje? Je kan een babynestje gebruiken om vanaf het moment dat je baby geboren is. Dit kan je maximaal z’n zes maanden doen. Zodra je kleine het bewezen van de baby goed en stabiel is, dus als de baby het zelf kan doen kan je beter stoppen met het gebruiken van een babynestje. Het is dan niet meer nodig vanwege dat de baby nou voor zichzelf kan rollen. Als je een babynestje op de goede manier gebruikt is het een goede aankoop, maar let wel op de veiligheid van de volgende dingen. Zo gebruik je een babynestje alleen als je de baby in de gaten wilt houden. Het kan namelijk zijn dan je baby omrolt.

Blijf in de buurt

Dit is niet de bedoeling, blijf dus in de buurt van je baby. Het netjes is alleen nodig voor kleine dutjes voor bijvoorbeeld in de middag. In de nacht mag je dus een babynestje niet gebruiken omdat je er dan niet genoeg zicht op hebt. Dit kan dus gevaarlijk zijn omdat de baby van zichzelf kan omdraaien. Bij het gebruiken moet je oppassen met de touwtjes. Sommige manden hebben een klepje waar de touwtjes tussen kan doen. Zo is het buiten bereik van de baby en dus kan er dan ook niks geks gebeuren. Het is dus van belang dat je stopt met het gebruiken van een mand zodra de baby uit zichzelf kan omrollen. Het is belangrijk dat de baby namelijk op de rug ligt en niet op de buik. Mocht de kleine op de buik liggen kan het ervoor zorgen dat hij moeilijk kan ademen. Het is ook van belang dat je het mandje plat op de grond neer legt.

Zo weet je zeker dat de baby niet kan vallen. Een ander belangrijk punt waar je aan moet houden is dat je niet gaat lopen. Omdat het net zo zacht is kan het zijn dat het netje zou kunnen inklappen. Doordat het netje kan inklappen kan het zijn dat je baby eruit vliegt en op de grond terecht komt. Vervoer het mandje en je baby dus apart. Een babynestje is dus niet geschikt op in de nacht te gebruiken daarom is er een co-sleeper als alternatief gemaakt. Omdat een babynestje niet geschikt is om bij jou ’s nachts in bed te slapen kan je een co-sleeper overwegen. Dit is een soort wiegje dat je aan de zijkant van je bed kan monteren. Zo is is baby wel dicht bij, maar heeft de baby toch zijn eigen plekje. Omdat een babynestje zo licht is kan je ook makkelijk het nestje wassen. Wat je dan doet is, je haalt de hoes eraf er verwisseld die weer met een andere. Je kan het eigenlijk vergelijken met je eigen hoes laken van je bed. Het verschil is echter wel dat je het maar een keer kan wassen en ook een keer maar kan gebruiken.

Sommige van die babynestjes kunnen ook in het geheel in de wasmachine. Dit gebeurt vaak als ze geen verwisselbare hoes bij zit en/of ook niet past. Een babynestje kopen kan ook best prijzig zijn. Toch hoeft dat niet, zo zijn de meeste babynestjes al te koopt tussen de €30 en de €120 euro te koop. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen denk hierbij aan de maat, de prints en materialen. Vandaar dat de vraagprijs van een babynestje nogal uit een kan lopen. Het is wel van belang dat je bij aanschaf kijkt of de hoes wel goed afneembaar is, zo niet zou ik aanraden om nog even verder te zoeken voor een andere waar de hoes wel afneembaar is. Dit zorgt ervoor dat je hebt gemakkelijk in de wasmachine kan doen.

Winkelwagen