Wat mag er niet ontbreken in het voedingsschema van een baby in het eerste levensjaar?

Ben jij in verwachting en kan jij niet wachten totdat je baby straks op de aarde komt? Dan ben je momenteel waarschijnlijk druk bezig met het opstellen van de baby uitzetlijst en vraag je jezelf een hoop dingen af. Zorgen voor een baby is namelijk niet zomaar iets, je zult met een hoop dingen rekening moeten houden en er zijn een hoop dingen die je straks absoluut niet mag vergeten. In dit artikel geven we jou informatie over het voedingsschema van je baby. Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat jouw kindje gezond blijft en daarbij is voeding enorm belangrijk. Onderstaand gaan we jou meenemen in het eerste levensjaar van een baby. Dit is dus vanaf het moment dat je baby geboren wordt tot aan de eerste verjaardag. Hierin vertellen we precies wat een baby moet eten.

Om ervoor te zorgen dat je baby de juiste voeding binnenkrijgt stellen veel mensen een voedingsschema voor hun baby op. Dit is namelijk een goede graadmeter waarmee je kunt bepalen hoe veel eten je baby nodig heeft. De onderstaande informatie kan gezien worden als een mooi voorbeeld, laat alleen wel je kindje het tempo bepalen. Ieder kindje eet weer anders en de baby voelt zelf aan hoeveel voeding hij nodig heeft. Hoe veel voeding een baby nodig heeft en hoe veel flesvoeding een baby nodig heeft is dus niet precies te zeggen.

Voedingsschema voor een baby van 0 tot 3 maanden

Is je baby pas net geboren? Dan zal je baby alleen maar melk denken. In de meeste gevallen is dit borstvoeding, echter kan dit ook flesvoeding zijn. Een combinatie van beiden behoort ook tot de mogelijkheden. Vraag jij je af hoe vaak je je baby de eerste maand gevoed moet worden? Dan kunnen wij jou daar een duidelijk antwoord op geven. De eerste maand na de geboorte zal je de baby namelijk zo’n 6 tot 8 keer per dag moeten voeden. Heeft jouw baby minder of meer behoefte aan borstvoeding dan 6 tot 8 keer per dag? Dan is dat niks raars, ieder kindje is immers anders. De eerste maand gaat het vooral om kleine hoeveelheden, de maanden erop wordt dit steeds meer.

Voedingsschema voor een baby van 4 maanden

Is je baby vier maanden oud? Dan is het tijd om de eerste groente- en fruithapjes toe te voegen. Je baby leert steeds meer smaken kennen dankzij oefenhapjes. Je zult zelf wel goed moeten kijken of je baby hier al wel aan toe is. Iedere baby is zoals gezegd anders en de een is hier eerder aan toe dan de ander.

Voedingsschema voor een baby van 5 maanden

Is je kindje 5 maanden oud? Dan is het waarschijnlijk al gewend aan de structuur, maar natuurlijk ook aan de smaak van de groente- en fruithapjes. Merk jij dat dit bij jouw kleintje ook het geval is? Dan is het tijd om een nieuwe stap te zetten. Je kunt je kindje nu kennis laten maken met gemalen of fijngeprakte pasta of rijst, maar natuurlijk ook met vlees en vis. Op deze manier kan je het menu voor je kindje steeds een beetje uitbreiden. Dit is alleen nog niet het moment dat de hapjes de plek van borstvoeding innemen, dit is later pas. Is jouw kindje nog niet toe aan deze hapjes? Geen probleem! Dit kan ook later komen.

Voedingsschema voor een baby van 6 maanden

Op het moment dat je baby 6 maanden oud is ga je merken dat vaste voeding steeds belangrijker wordt in het schema. Dagelijks zal je baby nu een tot twee keer een groente of fruithapje nemen. Tevens drinkt de baby in deze levensfase nog 4 tot 6 keer uit de fles of aan de borst. Drinkt jouw kindje uit de fles? Dan is het verstandig om vanaf deze maand te beginnen met opvolgmelk. Mocht jij hier meer over willen weten, lees dan de volgende alinea.

Voedingsschema voor een baby van 7 maanden

In de voedingsschema’s van de vorige maanden heb je al kunnen lezen dat een baby steeds meer voeding gaat eten en dat je minder melk hoeft te geven. Doordat de baby nu meer vaste voeding eet is de behoefte aan melk minder. Omdat dit het geval is zou je er vanaf deze maand mee kunnen beginnen om te stoppen met melkvoeding. Is jouw kindje er inmiddels al aan gewend om gemalen en geprakte hapjes te eten? Ga dan nu aan de slag met wat grovere stukjes.

Voedingsschema voor een baby van 8 maanden

Is je kindje 8 maanden? Dan kan je echt aan de slag gaan met vaste voeding. Denk hierbij aan een boterham. Je hebt al kunnen lezen dat je baby steeds minder borstvoeding gaat drinken, dit betekent ook dat je baby minder vocht binnenkrijgt. Juist daarom is het verstandig om je baby zo nu en dan water of lauwe thee te geven. Zorg er wel voor dat deze ongezoet is. Tevens kan je je kindje dan ook leren om uit een beker te drinken. Dit is goed voor de mondmotoriek!

Voedingsschema voor een baby van 9 maanden

Op het moment dat de baby 9 maanden oud is, dan is de kans groot dat je baby behoefte krijgt aan meer echte maaltijden per dag, dit zullen er ongeveer 2 zijn. Dit is slechts een graadmeter, dit kunnen er natuurlijk ook meer of minder zijn. Ieder kind eet op zijn eigen tempo. Probeer ervoor te zorgen dat je kind in deze fase zoveel mogelijk smaken leert kennen.

Voedingsschema voor een baby van 10 maanden

Is je baby 10 maanden oud? Dan geef je je baby waarschijnlijk nog maar twee keer per dag melkvoeding. De behoefte aan vast voedsel wordt steeds groter, ga daarom op zoek naar goede maaltijden en wissel deze ook af.

Voedingsschema voor een baby van 11 maanden

Kon jij niet wachten op het moment dat je kindje echt mee zou eten aan tafel? Dan is het goed om te weten dat dit zal gebeuren op het moment dat je kindje ongeveer 11 maanden oud is. Probeer ervoor te zorgen dat je baby drie maaltijden per dag mee eet. Een warme maaltijd in de avond behoort dan ook tot de mogelijkheden.

Voedingsschema voor een baby van 12 maanden

Je kindje is nu officieel 1 jaar geworden, gefeliciteerd! Dit is ook meteen het moment dat je baby een dreumes is en geen opvolgmelk meer nodig heeft. Echter is het wel aan te raden om zo’n twee keer per dag gewone melk aan je kindje te geven. Op verzoek zou je je kindje nog wel borstvoeding kunnen blijven geven.

Winkelwagen