Hoe voelen weeën

Als je tegen het einde van je zwangerschap aanloopt zul je merken dat je voorbereidingen aan het treffen bent. Als je namelijk het eerste kindje krijgt is het natuurlijk fijn als je antwoord krijg op een aantal vragen. Een van de belangrijkste vragen is hoe voelen weeën? Hoeveel pijn doen deze weeën en heb je hier tijdens de bevalling ook last van. Naar aanleiding van deze vragen zullen we op deze pagina kort stilstaan bij hoe voelen weeën. Na het lezen van dit artikel weet je precies wat je te wachten staat en voorkom je verrassingen bij de geboorte van jouw baby.

Wat zijn het en hoe voelen ze?

Je begint weeën te voelen als de baarmoederspier begint samen te trekken. Het doel van het samentrekken van de baarmoederspier is om je baby tijdens de bevalling naar buiten te drukken. Door deze toenemende druk gaat de baarmoedermond steeds verder openstaan en komt er een ontsluiting ter sprake. Hierdoor wordt er voldoende ruimte gecreëerd waardoor het mogelijk is om voor de baby naar buiten te treden.

Maar hoe voelen ze dan? Weeën wordt vaak vergeleken met het hebben van heftige menstruatie of buikpijn met als gevoel het hebben van een stekende of krampende pijn onder in de onderbuik of vagina. Over het algemeen voel je het meestal rondom de bekken en naarmate je bevalling dichterbij komt zul je merken dat de pijn steeds heftiger wordt. De een ervaart ween als enorm pijn terwijl de andere het prima vindt ter verdragen. Het is daarom lastig om te bepalen hoe deze pijn voor jou gaat voelen als je op het punt staat om te bevallen. Over het algemeen kun je weeën goed vergelijken met golven die aanspoelen op het strand. Als de golf neerklapt zul je even pijn hebben, maar daarna trekt die helemaal weg.

Hoeveel pijn doet het?

De pijn die je krijgt van een wee kunnen verschillen. Dit is afhankelijk van een aantal factoren die samen de pijn samenstellen. Hierbij moet je denken aan:

  • De bevalling fase. Als je in deze fase verkeert is het een kunst om te kijken naar oefenweeën en voorweeën. Deze voelen namelijk heel anders dan persweeën. Dat komt omdat de weeën in de bevalling fase steeds heftiger worden waardoor het goed is om hier rekening mee te houden.
  • De locatie van de wee. De meeste vrouwen voelen weeën in hun onderbuik. Echter, zijn er ook vrouwen die te maken krijgen met rugweeën of beenweeën. Deze pijn kan enorm pijn doen en om deze reden is het goed om hier rekening mee te houden.
  • Verschil tussen natuurlijk en kunstmatig. Het is ook goed om te kijken of er sprake is van opgewekte of natuurlijke weeën. Opgewekte weeën zijn over het algemeen heviger en doen meer pijn. Gelukkig zijn er medicaties die kunnen helpen zodat de pijn minder wordt. Een ingeleide bevalling zal over het algemeen niet langer duren waardoor de tijdsperiode van pijn aan elkaar gelijk zal zijn.
  • Tot slot is het ook goed om te kijken of er pijnstilling tijdens de bevalling wordt ingezet. Als dat het geval is kan de ergste pijn van weeën weggenomen worden. Het is dus afhankelijk van de medicatie die je neemt hoeveel pijn je zult ervaren.

Waar kun je weeën voelen?

Als je te maken krijgt met weeën, kun je deze in de onderbuik, bekken, vagina, rug of benen voelen. Het is per situatie afhankelijk waar je de pijn zult voelen. Om deze reden zullen we hieronder stilstaan bij de verschillende plekken waar je dit kunt voelen.

Als eerst in de rug

Een van de meest voorkomende plekken waar weeën op kunnen treden is in de rug of de onderrug. Het voelt als het ware als een soort menstruatiekramp. Voor veel vrouwen geldt dat het hebben van rugweeën over het algemeen pijnlijk is dan het hebben van buikpijn terwijl het overige gedeelte juist de rust een stuk verdraaglijker vindt. Het is dus per situatie afhankelijk of je dit fijner vind of juist niet.

Een ander vervelende plek zijn de benen

Een andere plek wat vervelend is, is een uitstraling naar de benen. Het voelt hierbij alsof je een marathon hebt gelopen waarbij je heftige spierpijn in de bovenbenen voelt. Het is lastig om voor te stellen hoe deze vorm van wee voelt, maar een groot voordeel is dat je nog steeds ontsluiting ervaart bij elke oefenwee die je voelt.

Het is tevens goed om te melden dat beenweeen het minst vaak voorkomen. Als je hier toch mee te maken krijgt, dan is het aan te raden om warmte op te zoeken. Hierbij kun je bijvoorbeeld een warm deken op je benen leggen of het nemen van een warm bad kan hierbij helpen. Daarnaast is weer i de been ook te verminderen door tegendruk te geven. Hierbij moet je iemand op de bovenbenen laten drukken om vervolgens te masseren. Let bij dit proces zelf voornamelijk op de ademhaling. Hierdoor zorg je ervoor dat je optimaal aan de slag kunt gaan en dat is natuurlijk wel zo prettig.

Het krijgen van een weeënstorm

Daarnaast is er ook nog een fase in de bevalling waar je veel weeën kunt krijgen zonder tussenpauze. In plaats van een golf zul je merken dat er steeds meer golven komen. Men noemt dit ook wel een weeënstorm, maar wat veroorzaakt een weeënstorm nu precies? Het is op dit moment nog niet duidelijk wat een weeënstorm precies veroorzaakt. Wel is bekend dat het vaker voorkomt als de bevalling wordt ingeleid. Het lichaam kan hierdoor anders reageren dan bij natuurlijke weeën. Dit is logisch want in plaats van natuurlijk worden weeën opwekkers gebruikt die een kunstmatige bevalling op gang brengen. Ben jij thuis en krijg je te maken met een weeënstorm? Dan is het goed om direct contact op te nemen met een verloskundige. Een verloskundige kan je helpen met het voorkomen van enorme pijn waardoor je zeker weet dat je zonder pijn komt te zitten op het moment van bevalling. Het krijgen van een weeënstorm gaat namelijk gepaard met het snel krijgen van ontsluiting.

Winkelwagen