Rugweeën

Hoe voelen rugweeën vragen veel vrouwen zich af. Tijdens je bevalling zorgen we ervoor dat de baby als het ware naar buiten wordt geduwd. Veel vrouwen voelen deze pijn echter in hun rug. Wat is de oorzaak van rugweeën en hoe kun je deze het beste opvangen? We zullen hieronder kort stilstaan bij dit onderwerp zodat je alle benodigde informatie hebt omtrent rugweeën. Mocht je hier meer informatie over willen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder bij het beantwoorden van al je vragen omtrent weeën.

Wat zijn weeën in de rug en hoe voelen ze aan?

Rug Weeën zijn samentrekkingen van de baarmoederspier in de (onder)rug die als zeer pijnlijk worden ervaren. Als je op het punt staat om te weten zorg je ervoor dat de baarmoederhals korter wordt en dat je de baarmoedermond verweekt en opgerekt. Hierdoor ontstaat ontsluiting. Ontsluiting kan hierdoor ontstaan door buikweeën, maar ook door rugweeën. Daarnaast wordt door dit proces ook de baby naar buiten geduwd.

Zoals je wellicht weet voelen de meeste vrouwen de weeën in hun onderbuik, maar ongeveer 25 procent van alle vrouwen krijgt last in hun rug in plaats van hun buik. Wist je dat het zelfs mogelijk is om de weeën in je benen te voelen? Veel vrouwen denken dat pijn in de benen en rug leidt tot het misgaan van de bevalling, maar dat is niet het geval. De meningen over de weeën in de rug zijn verschillend. Het ene gedeelte van de vrouwen zegt dat rugweeën pijnlijker en lastiger op te vangen zijn dan buikweeën terwijl het andere gedeelte het tegenovergestelde beweert.

En dan nu, hoe voelt het om pijn in de rug te hebben als gevolg van weeën? Een rugweeën voelt aan als een heftige menstruatie kramp in de rug. Sommige vrouwen hebben zelfs buiten de weeën om rugpijn waardoor je dus extra klachten kunt ervaren. Dit is natuurlijk extra vermoeid tijdens de bevalling en daarom is het goed om hier rekening mee te houden als jij te kampen hebt met rugklachten buiten het weeën om.

Wat zijn de oorzaken van rugpijn

Het is goed om te benoemen dat de pijn in de rug voorkomt als de baby in een afwijkende ligging ligt. De meest natuurlijke ligging is de achterhoofdsligging waarbij het kindje met zijn gezicht naar de rug toegekeerd ligt. Het kan dus voorkomen dat je baby een sterrenkijker is. In dat geval kijkt de baby richting de buik en drukt de achterkant van het hoofd tegen je ruggengraat en stuitje aan waardoor je veel last kunt krijgen van pijn in de rug.

Rugklachten komen niet alleen voor als je kind een sterrenkijker is. Het kan bijvoorbeeld ook gebeuren wanneer je baby met zijn gezicht richting de buik lag, maar vlak voor de bevalling switcht van ligging. Door deze verandering zal je rug nog gevoeliger dan voorheen zijn. Mocht jij benieuwd zijn wat nog meer oorzaken zijn van de pijn in je rug bij jouw specifieke situatie? In dat geval is het aan te raden om contact op te nemen met de verloskundige. Hierdoor krijg jij advies op maat en weet je precies wat de klachten zijn en wat de betreffende oorzaak is.

De pijn van rugweeën verminderen

Het kan voorkomen dat rugweeën erg veel pijn doen. Om deze reden is het altijd goed om te kijken naar de mogelijkheden van natuurlijke vormen van pijnbestrijding. Hieronder hebben we de belangrijkste mogelijkheden kort uitgelicht zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

  • Het krijgen van een massage. Als je een stevige rugmassage krijgt, kan dit ervoor zorgen dat de pijn verlicht wordt. Hierbij is het advies om je partner te vragen of jij gemasseerd kan worden terwijl jij over een stoel hangt.
  • Het uitvoeren van ademhalingsoefeningen. Ontspanning in combinatie met een goede ademhaling kunnen je helpen om de pijn te doen verlichten. Het is goed om voor de zwangerschap hier al aandacht aan te besteden. Zo kun je verschillende ademhalingstechnieken uitvoeren. Deze kun je over het algemeen vinden in een zwangerschapscursus.
  • Wisselen van houding. Als je continue op je handen en knieën zit drukt het hoofdje van de baby minder op je rug. Om deze reden is het goed om met gespreide benen op een stoel te gaan zitten zodat de baby meer ruimte heeft. Het is in ieder geval aan te raden om verschillende houdingen aan te nemen zodat je de pijn kunt verlichten.
  • Warm houden van je lichaam. Warmte heeft een positieve bijdrage als het gaat om je spieren te laten ontspannen. Om deze reden is het aan te raden om een warme douche of een warm bad te nemen. Heb jij niet zoveel zin hierin? Dan is het aan te raden om een warme kruik tegen je onderrug te plaatsen. Je zult merken dat de pijn weggenomen wordt door het toepassen van warmte.
  • Tegendruk kan de pijn verminderen. Hierbij is het aan te raden om je partner te vragen om flink tegen de onderrug te duwen. Heb jij toevallig een tennisbal in de buurt? Dan is het goed om deze over je stuitje heen te laten rollen. Hierbij is het advies om dit aan ejh partner te vragen zodat je heerlijk kunt genieten van de tegendruk waardoor de pijn zal afnemen.
  • Tot slot, bewegen blijft belangrijk. Het is altijd goed om tijdens je bevalling te blijven bewegen. Hierbij is het goed om rond te gaan lopen en voorkom dat je de hele tijd op je rug blijft liggen. Hierdoor blijven je spieren soepel en zul je pijn voorkomen.
Shopping Cart