Placenta

Tijdens de zwangerschap wordt in de baarmoeder de placenta genoemd. Een andere benaming voor de placenta is ook wel de moederkoek. Nadat je bent bevallen van jouw kind wordt de placenta uitgestoten, dit noemt men ook wel nageboorte. Maar wat is een placenta nu precies en wat is de functie van de placenta? Hierover zullen we op deze pagina meer vertellen zodat je een goed beeld hebt van de mogelijkheden. Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog additionele vragen hebben, dan is het altijd goed om contact met ons op te nemen. Wij helpen je graag verder bij het verstrekken van de benodigde informatie omtrent het weghalen van de placenta. Hierdoor weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan en dat is natuurlijk wel zo prettig.

Wat is de placenta?

Als je bent geboren heeft de placenta vervolgens geen functie meer. Dit komt omdat de navelstreng wordt afgeklemd en wordt doorgeknipt. Het gevolg hiervan is dat de doorbloeding van de placenta stopt. Vervolgens laat de placenta de baarmoedermond los waardoor er een wond in de baarmoeder op zichzelf geneest. Het grote voordeel is dat het een aantal weken bloed verliest. Om deze reden is het ook goed om kraamverband aan te schaffen. Kraamverband is namelijk een dikker soort maandverband wat goed voor je is. Over het algemeen wordt de placenta binnen 10 minuten tot 30 minuten uitgestoten. Zodra dit is gebeurd en jij als moeder flink hebt geperst is de bevalling echt afgelopen.

Ben jij benieuwd hoe de placenta er in het echt uit ziet en welke functionaliteiten het precies heeft? Op het internet kun je diverse filmpjes raadplegen die goed inzicht geven in de mogelijkheden zodat je zeker weet dat je niet voor verrassingen komt te staan. Het is namelijk van groot belang dat je ervoor zorg dat je precies weet wat er in je lichaam gebeurd voordat je bevalt van een kind, want niets is zo vervelend als het krijgen van omstandigheden die je niet hebt kunnen voorspellen.

Mocht je toch tijdens de bevalling tegen bepaalde complicaties aanlopen, dan is het goed om hierover in gesprek te gaan met een specialist. Hierdoor weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet en dat je altijd een goede keuze zult maken en dat is natuurlijk erg prettig. Daarnaast is het altijd goed om over onzekerheden te praten met de verloskundige zodat je zeker weet dat je geen verkeerde keuze zult maken.

Wat als de nageboorte niet gebeurd?

In sommige gevallen kan nageboorte langer op zich wachten dan gebruikelijk. Over het algemeen kan er ook gekeken worden naar opties om het uitdrijven van de placenta te bespoedigen. Dit gebeurt over het algemeen door een injectie met het hormoon oxytocine. Daarnaast zijn er ook nog meer opties. Zo heeft ook het zuigen aan de tepels van de moeder door de baby een positief effect om de nageboorte op gang te zetten. Als de moederkoek een uur na geboorte nog niet geboren is, zal deze positief verwijderd moeten worden. Daarnaast is het ook mogelijk dat na de geboorte de placenta in de baarmoeder achterblijven. Dit heeft tot gevolg dat de baarmoeder niet goed kan samentrekken. Hierdoor zal jij als moeder meer bloedverlies hebben dan normaal en dit kan ook zeer gevaarlijk zijn. De placenta resten moeten zo snel mogelijk verwijderd worden en indien nog operatief.

Wat gebeurd er met de placenta

In de meeste westerse landen wordt er voor gekozen om de placenta te verwijderen na de geboorte. Bij een ziekenhuisbevalling zal de placenta namelijk meegaan met het medisch afval. Ben jij thuis geboren? Dan zal de verloskundige ervoor zorgen dat de placenta weggegooid wordt en dat is natuurlijk precies hetgeen wat je wilt bereiken.

Echter, is het in sommige culturen gebruikelijk om de placenta te begraven en om op die plek een boom te planten. Daarnaast is het in sommige culturen gebruikelijk om de placenta op te eten vanwege de voedzame stoffen die het bevat en daarnaast zou het ook geluk brengen.

Ben jij zwanger? Dan is het goed om te kijken naar de mogelijkheden wat je met de placenta wilt doen. Als je namelijk niet wilt dat het weggegooid wordt, dan is het goed om dit van tevoren op te nemen in je geboorteplan. Doe je dit niet dan zul je merken dat over het algemeen de placenta wordt weggegooid en dit wil je absoluut voorkomen.

Operatie van de placenta

Zoals hierboven beschreven is het mogelijk om te kijken naar de mogelijkheden om je placenta weg te laten halen. Maar hoe kun je dit het beste doen? Zoals hierboven beschreven gebeurd dit vaak operatief en om deze reden is het goed om te kijken naar de mogelijkheden van verdoving. Het is immers niet mogelijk om de placenta met de blote hand eraf te halen. Verdoving, welke mogelijkheden zijn er allemaal?

Verdoving middels narcose

Als jij het niet fijn vind om te kijken hoe de placenta wordt verwijderd is het aan te raden om te kijken naar de mogelijkheden van het inschakelen van narcose. Narcose zorgt er namelijk voor dat je geheel buiten bewustzijn bent waardoor je het niet mee zult krijgen/ Dat is natuurlijk erg fijn want hierdoor kom je niet achter de potentiële pijn die gepaard gaat met het weghalen van de placenta.

Verdoving middels een ruggenprik

In sommige gevallen is het ook mogelijk om een ruggenprik te krijgen. Het krijgen van een ruggenprik zorgt ervoor dat je niets meer vanaf de helft van je lichaam voelt waardoor je het grootste gedeelte van de bevalling meekrijgt. Dat is natuurlijk erg prettig want hierdoor kun je het grootste gedeelte van de bevalling meemaken en dat vinden veel vrouwen prettig. Ben jij echter snel misselijk en kun jij niet tegen bloed? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een volledige narcose. Hierdoor weet je zeker dat je er alles aan hebt gedaan om je bevalling zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen.

Winkelwagen