Slijmprop

Tijdens de zwangerschap sluit de baarmoeder de slijmprop af. Een slijmprop verliezen kan een teken zijn van bevalling of een teken dat het gaat beginnen, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Om je meer informatie te geven over slijmprop en slijmprop verloren zullen we hieronder kort stilstaan bij de belangrijkste informatie omtrent dit onderwerp. Hierdoor weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan en dat is wel zo prettig. Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder!

Wat is slijmprop en welke functie heeft het?

Slijmprop is een slierterig stuk wat dik en taai is. Zoals hierboven beschreven sluit tijdens de zwangerschap de baarmoedermond af. Hierdoor wordt de baby tegen invloeden van buitenaf beschermd. De slijmprop ontstaat na innesteling van de eicel in de baarmoederwand. Vervolgens zorgt progesteron, dit is een zwangerschapshormoon, ervoor dat het slijm uit de baarmoederhals wordt verzameld in de baarmoedermond waardoor het haar verdikt wordt tot een taaie massa. Progesteron zorgt tijdens je zwangerschap ervoor dat de slijmprop zich continue blijft ontwikkelen en blijft verversen met nieuw slijm. Maar welke functie heeft deze slijm?

De slijmprop sluit de baarmoedermond af waarmee de baarmoeder en de baby beschermd worden van invloeden van buitenaf. Samen met de vruchtvliezen voorkomt het dus dat er schadelijke stoffen via de vagina bij de baby terecht kunnen komen. In sommige gevallen kan het voorkomen dat een tweede eicel loskomt tijdens de zwangerschap. Een dergelijke slijmprop zorgt ervoor dat deze extra eicel niet bevrucht kan worden. Dit voorkomt dat een tweede vruchtje op een later tijdstip zich kan innestelen in de baarmoeder.

Het verliezen van de slijmprop

Zodra je tegen het einde van de zwangerschap aanloopt, kan de baarmoedermond wat losser en weker worden. Dit komt door de hormonen die worden ontwikkeld gedurende periode. Hierdoor kan de prop uit de baarmoedermond vallen waarna je hem kan tegenkomen in het ondergoed of in het toilet. Over het algemeen kun je de slijmprop herkennen als een troebele prop van een paar centimeter die als sliertig te kwalificeren valt. Daarnaast kan het voorkomen dat het verliezen van deze prop gepaard gaat met bloedverlies.

Waarschijnlijk ben je nu benieuwd wanneer je deze prop gaat verliezen na de bevalling? Een exact tijdstip is niet te verklaren. Sommige vrouwen verliezen de slijmprop namelijk een paar weken voor de bevalling, sommige verliezen hem tijdens de bevalling en het is zelfs mogelijk om de slijmprop niet te verliezen omdat alles in kleine beetjes gaat waardoor je het niet merkt. Kortom, het is per vrouw verschillend wanneer je een slijmprop verliest.

Ben jij de slijmprop verloren?

Merk jij dat je de slijmprop verloren bent? Dan is het natuurlijk wel goed om te weten wat je moet gaan doen. Ben jij hem verloren met minder dan drie weken voor de uitgerekende datum? Dan hoef je helemaal niets te doen. Als je op het punt staat om te gaan weeën dan moet je pas contact opnemen met de verloskundige.

Maar de prop zorgt toch voor beschermring? Dat klopt, maar de baby wordt alsnog goed beschermt door de vliezen. Om deze reden mag je gewoon in bad, zwemmen of vrijen. Dit is echter pas anders als je vruchtwater verliest. Als je namelijk vruchtwater verliest betekent dit dat de vliezen zijn gebroken waardoor er een verhoogde kans op ontstekingen ontstaan. Op dit moment is het niet meer aan te raden om te gaan vrijen, te gaan zwemmen of in bad te gaan.

Ben jij de slijmprop meer dan drie weken voor de uitgerekende tijd verloren? Dan hoef je niet direct in paniek te raken. Het is namelijk zo zijn dat de baarmoedermond zich voor 37 weken al langzaam gaat klaarmaken voor de bevalling. Als dit het geval is treedt er versterking op. Hierdoor zal de slijmprop loslaten. Over het algemeen zie je dat dit gebeurd bij de opvolgende kindje. Het betekent echter niet gelijk dat je bevalling begint.

Tot slot is het wel goed om te kijken of je naast het verliezen van de slijmprop ook te kampen hebt met bloedverlies. In dit geval is het altijd verstandig om te gaan overleggen met de verloskundige. Op basis van vraag en antwoord wordt er besloten of een extra controle nodig is of niet.

Shopping Cart