APGAR score

Direct na de bevalling wordt er een test gedaan bij de baby om de Apgar-score te bepalen. Deze test wordt gelijk al na een minuut van de bevalling getest. Vervolgens wordt de test herhaald na 5 en na 10 minuten. De score van e Apgar test wordt duidelijk in wat voor een toestand de baby is. De test wordt uitgevoerd door de verloskundige, kinderarts of de gynaecoloog. De Apgar score is vernoemd naar de man die de test heeft uitgevonden en ontwikkeld in 1952. Er worden meerdere dingen getest om de Apgar-score bij een baby te constateren. De onderdelen waarop wordt getest is de ademhaling, pols en hartslag, spierspanning, aspect/ kleur van de huid en de reactie op prikkels. In het engels is daar ook een makkelijk ezelsbruggetje voor gemaakt. Appearance (kleur), Pulse (hartslag), Grimace (reactie op prikkels), Activity (spierspanning) en Respiratie (ademhaling).

De onderdelen

Van de bovenstaande onderdelen kan 0, 1 of 2 punten worden gescoord. 0 punten is logischerwijs ook de minste dat je kan halen en hierbij 2 de maximaal aantal punten. Bij deze onderdelen is ademhaling en hartslag het belangrijkst. Wat is nou een goede Apgar score? De meeste baby’s halen een Apgar score tussen de 7 en de 10 punten. Dit is een prima score en vertelt simpelweg dat jouw baby gezond is. De test wordt 3 keer gedaan om zo te voorkomen dat de baby afwijkende scores krijgt. Zo scored de baby dus ook pas na de vijfde en de tiende hoger dan de eerste minuut. Als de score van de test na een minuut tussen de 4 en de 6 ligt heeft de baby het moeilijk gehad tijdens de bevalling. Mogelijk heeft de baby extra zuurstof nodig. Bij de testen na 5 en 10 minuten zou de Apgar score waarschijnlijk weer hoger zijn. Als de na 1 minuut maar tussen de 0 en de 3 punten haalt is een directe ingreep direct nodig. Zo heeft de baby een beademingsapparaat nodig en wellicht een hartmassage. In dat geval zou de verloskundige direct contact moeten opnemen met het ziekenhuis.

Latere testen

Mochten de latere testen een hogere score geven is dat meestal een goed teken. Een lage Apgar score wordt vaak veroorzaakt door het hebben van te weinig zuurstof in het bloed van de baby. Dit kan vele oorzaken hebben, vaak ontstaat er dus ook enig zuurstoftekort tijdens de laatste fase van de bevalling. Bij de eerste test zal de baby dus wat lager scoren. Dit verandert bij test 2 en test 3, meestal zit de test dan boven de 7 punten. Maar hoe weet men dat een Apgar score wel correct is? Nou het is een snelle en een eenvoudige methode om de toestand en gezondheid van een pasgeboren baby te bepalen en wordt altijd in Nederland toegepast. Toch is er ook veel kritiek op de Apgar score. Het is namelijk een zeer globale test die weinig specifieke informatie geeft. Ook is de score niet geheel objectief aangezien omdat de ene verloskundige op andere punten uitkomt dan de andere verloskundige, terwijl het wel dezelfde toestand is. Ook kan het zijn dat de kans dat de score niet helemaal juist is. Dit kan komen omdat de verloskundige dan druk bezig is met de moeder, omdat zij problemen heeft.

De score wordt meestal gelijk genoteerd. Mocht het niet gelijk genoteerd worden is het altijd handig om het zelf nog op te schrijven. Bewaar de score dan ook altijd op een plek waar je de score altijd terug kan vinden er kan namelijk bij de huisarts gevraagd worden naar de score. Mocht je het niet opgeschreven hebben en je weet de score niet meer kan je altijd terecht bij de verloskundige die de bevalling heeft begeleid.

Winkelwagen