Hoe lang duurt een bevalling

 

Het is bijna zover, de uitgerekende datum nadert. Maar hoe lang duurt een bevalling? Het goed om deze pagina goed te bekijken om je voor te bereiden. Op deze pagina zullen we kort stilstaan bij de verschillende punten omtrent de bevalling, hoe lang deze duurt en waar je rekening mee dient te houden. Maar als eerst, hoe lang duurt een dergelijke bevalling nu echt?

Hoe lang duurt de bevalling nu?

Als we naar het gemiddelde kijken van een bevalling duurt een gemiddelde bevalling tussen de 12 en 16 uur als het gaat om het eerste kindje. Hierbij is het goed om te benoemen dat het verschil hem zit in de situatie. Dit getal stelt slechts een gemiddelde voor waardoor het bij de ene vrouw langer kan duren dan bij de ander. In de werkelijkheid kan het zelfs uitlopen tot meer dan 24 uur. Ben jij in verwachting van een tweede kindje? Dan zal de bevalling over het algemeen korter duren. Het is tevens goed om te benoemen dat jij gedurende deze periode niet continue pijn beleeft. Pijn hoort namelijk bij de weeën, maar tussendoor valt het echt mee. Hieronder vind je hier additionele informatie over.

De verschillende fases van een bevalling

Als we kijken naar een bevalling bestaat deze uit verschillende fases. Hieronder hebben wij de fases per fase uitgelicht zodat je precies kunt zien wat je hierbij kunt verwachten bij een eerste bevalling.

De eerste fase: de start

Waarschijnlijk heb je al te maken gehad met voorweeën, maar deze zijn heel kort en vrij onregelmatig. De echte weeën merken zich door het terugkerende karakter, pijnlijkere samentrekken en regelmatige frequenties. Deze fase is het goed om te benoemen dat de ontsluiting tot wel 5 centimeter kan oplopen. Deze fase duurt ongeveer 12 tot 14 uur bij de eerste bevalling.

De tweede fase: het gaat beginnen

Zodra de eerste fase erop zit moet het ontsluiten naar een volgend stadium gaan waarbij meer weeën komen en de weeën worden tevens heftiger. Kijkend naar een gemiddelde weer houdt deze tussen de 40 en 60 seconde aan met een tussentijd van tussen de 3 en 4 minuten. Hierdoor zul jij merken dat je tussentijds geen rust zal hebben omdat de pijn alleen maar toe neemt. Met behulp van ontspanningstechnieken en ademhalingsoefeningen kan het proces versneld worden. Bij ontspanning zal het lichaam namelijk sneller ontsluiten.

De derde fase: de laatste ontsluiting

Als derde fase heb je de overgangsfase waarbij de ontsluiting toe neemt tussen de 8 en 10 centimeter. Hierbij waren de weeën 1 tot 1,5 minuut en komen ze veel regelmatiger voornamelijk om de 2 en 3 minuten. Het grote voordeel van deze fase is dat je het niet continue hoeft vol te houden. De gemiddelde duur van deze fase is een kwartier per centimeter ontsluiting. Let op, het kan echter voorkomen dat het langer duurt. Om deze reden is het belang om door te blijven ademen totdat je een volledige ontsluiting hebt.

De vierde fase: persen maar!

Tot slot de vierde fase waarbij het zover is. De baarmoedermond is volledig ontsloten en je bent in staat om te gaan persen wat veelal tijdens een wee gebeurd. Als je dit namelijk doet werkt je lichaam mee. Als de baarmoeder samentrekt kan hij namelijk een extra zetje geven door het persen. Bij het persen komen de weeën elke 2 tot 5 minuten voor en duren de weeën ongeveer tussen de 1 en 1,5 minuut per keer. Over het algemeen moet je bij het eerste kindje rekenen dat deze fase tussen de half uur en twee uur duurt.

Als laatste: nageboorte

Het bevallen is succesvol gelukt, maar je bent nog niet helemaal klaar want de nageboorte moet nog komen. Over het algemeen komen de weeën nog eventjes terug. Hierbij moet je rekening houden met ongeveer 5 minuten, maar het grote voordeel is dat deze veel minder heftig zijn. De weeën worden namelijk veroorzaakt omdat de placenta los komt en deze kun je vervolgens ook uitpersen. Een ding is een feit, de bevalling zit er hierna op en jouw baby is geboren. Dat is natuurlijk een fijn gevoel en met deze gedachte is het goed om hier aandacht aan te besteden. Hierdoor weet je zeker dat je er alles aan hebt gedaan om je nageboorte in goede banen te leiden.

Winkelwagen