Je bent bevallen, je hebt je baby eindelijk in je armen en het langdradige proces zit erop. Het eerste uur is van groot belang om aan elkaar te wenen en van elkaar te kunnen genieten. Tegelijkertijd gebeurt er een hoop in je lichaam. Maar hoe zitten de eerste uren eruit met je pasgeboren baby? En waar moet je allemaal rekening mee houden als je net een pasgeboren baby op de wereld hebt gezet? We zullen hieronder kort hebben over de mogelijkheden hiervan. Mocht je naar aanleiding hiervan nog additionele vragen hebben, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag bij het beantwoorden van alle vragen zodat je zeker weet dat je er alles aan hebt gedaan dat je pasgeboren baby goed op de wereld wordt gezet.
Waarom is het eerste uurtje zo belangrijk?
Als je net bent bevallen, dan wordt de baby op je blote borst of buik gelegd. Dit gebeurt alleen als jouw en de gezondheid van je baby dit toelaten. Als dit het geval is, blijft hij een uur op jouw lichaam liggen. Waarschijnlijk vraag je jezelf af waarom. Huid-op-huidcontact is namelijk enorm waardevol. Het houd je baby namelijk warm, het verlaagt stress en vormt bovendien de basis voor de hechting tussen jou en je baby.
Op deze manier kunnen je partner, jij en de baby veel tijd met elkaar doorbrengen zodat jullie elkaar kunnen leren kennen. Uiteindelijk kunnen jullie het u het kindje bewonderen. Als je baby tot rust is gekomen zul je merken dat hij vanzelf op zoek gaat naar je tepel. Dit komt vanwege het zoek en zuigreflex. Geef je liever flesvoeding? Dan is het goed om dit de eerste keren op huid-op-huidcontact te geven.
Zoals je wellicht weet kan het voorkomen dat door complicaties jij of je kindje niet het eerste uur met elkaar huid-op-huid kunnen doorbrengen. Wees vooral niet getreurd, want je kunt dit later inhalen. Ben jij vlak na de bevalling niet bij je baby wegens medische redenen dan kan de baby bij je partner op de borst om zodoende alsnog te wennen.
Het kan ook voorkomen dat je middels een keizersnede bent bevallen. Als dit het geval is, is het vaak ook mogelijk om direct de baby op je borst te krijgen. Terwijl dit gebeurd wordt jij gehecht en kunnen jij en de baby tot rust komen waardoor jullie kunnen wennen aan zijn nieuwe omgeving.
De organen van een pasgeboren baby
Als je een baby pasgeboren is, zijn de organen nog volop in ontwikkeling. Om deze reden zullen we hieronder kort stilstaan bij de belangrijkste punten zodat je een goed beeld hebt over de mogelijkheden.
De longen van een baby
In jouw buik krijgt het kindje zuurstof binnen via de navelstreng. De longen hoeven hiervoor niets te doen omdat ze zijn gevuld met vocht en nog niet volledig zijn ontplooid. Tijdens de uitdrijvingsfase wordt het vocht weggestuurd. Direct na de geboorte ontplooien de longen zich na een paar ademteugen van je baby. Door het ademen wordt de rest van het vocht weggeperst en wordt tevens het zuurstofgehalte in het bloed van de baby verhoogt. De longen van het kindje werken nu, maar zullen verder nog rijpen.
Hart en bloedsomloop
De bloedsomloop van een foetus is op een aantal punten heel verschillend dan een pasgeboren baby. Dit komt omdat de zuurstofwisseling via de placenta gaat en nog niet via de eigen longen.
Voordat de baby is geboren is er een open verbinding tussen de longslagader en de lichaamsslagader. Men noemt deze verbinding ook wel de dictus arteriosus. Ook zit er een opening in de wand namelijk de foramen ovale. De foramen ovale zorgt voor een goede foetale bloedsomloop.
Als de baby is geboren en de longen zich hebben ontplooid verandert de bloedsomloop van de baby. Hierdoor klappen de twee verbinden dicht en duurt het wat langer voordat deze opening volledig zijn dichtgegroeid. Als beide verbindingen dichtklappen dan wordt alles zoals het hoort te zijn. Let hier dus op!
De spieren van de baby
Als je baby net is geboren staat de spanning in de spieren hoog. Dat is normaal want dit komt door de stress van de bevalling. Je baby ligt hierdoor met zijn armen en benen stevig opgetrokken bij je borst. Je zult merken dat door het grijpreflex je kindje direct zijn handje sluit als jij met je vinger zijn handpalm aanraakt. Het is goed om hier aandacht aan te besteden en ervoor te zorgen dat de spieren van de baby weer gaan ontspannen. Hierdoor zorg je ervoor dat je niet in de problemen komt.
De zintuigen
Als je baby net op de wereld komt, zul je merken dat de eerste kennismaking met de buitenwereld een circus van prikkels is voor jouw pasgeboren baby. Dit komt omdat in de buik licht en geluid gedempt werden en dat is nu na de bevalling niet meer het geval. Om deze reden moet de baby wennen aan het feit dat er felle lichten zijn en harde geluiden. Het gehoor is al goed ontwikkeld en om deze reden is het goed om te weten dat de baby harde geluiden kan horen. De reukzin van de baby is ook al scherp waardoor hij jouw geur feilloos kan herkennen. Om deze reden is het goed dat je de baby in het begin bij je houdt zodat hij gewend raakt aan jouw geur.
Een puntje wat nog wel moet ontwikkelen zijn de ogen van de baby. De ogen moeten zich ontwikkelen voordat ze kunnen zien zoals jij doet. Op het moment van bevalling ziet een baby alleen scherp tot een afstand van 25 centimeter. Hij kan hierdoor prima op je borst liggen, maar dat is het ook.
Nog meer factoren de eerst uren bij een bevalling
Als jij aan het genieten bent van de eerste ontmoeting met je pasgeboren baby is het goed om de verloskundige zoveel mogelijk met rust te laten. Er zijn namelijk een aantal dingen die de eerste zestig minuten gebeuren als jij nog aan het genieten bent van je baby. Zo moet het volgende ieder geval gebeuren.
Als eerst besteden we aandacht aan de zogenoemde Apgar-score. Na de bevalling zal de verloskundige gelijk een controle doen op het gebied van gezondheid van de baby. Dit gebeurt over het algemeen door middel van een Apgar-score die 1, 5 en 10 minuten na geboorte wordt uitgevoerd. Op basis hiervan wordt gekeken naar de hartslag, spierspanning, kleur en reacties op prikkels. Deze test geeft namelijk een goede indruk van de toestand van het kindje.
Nadat de metingen zijn gedaan zijn er ook veranderingen in de bloedsomloop[ wat ervoor kunnen zorgen dat de navelstreng overbodig wordt. Als de verloskundige de hartslag van de baby niet meer in de navelstreng voelt kloppen, dan wordt deze afgeklemd. Op dit moment wordt de navelstreng doorgeknipt. Meestal is dit een mooi moment voor je partner.
Daarnaast wordt bij de pasgeboren baby ook vitamine K door de verloskundige toegediend. Dit wordt namelijk middels een klein pipetje of spuitje in de mond geschoten. Vitamine K is belangrijk voor een goede bloedstolling. Over het algemeen gaat je baby vanaf 4 maanden zelf vitamine K aanmaken in de darmen en tot die tijd heeft het kind dus extra nodig. Om deze reden is het goed om hier voldoende aandacht aan te besteden.