Wanneer kan je je baby in bed laten slapen?

Ben jij onlangs trotse ouder van een zoontje of een dochtertje geworden? Dan ben je nu waarschijnlijk volop aan het genieten. Je wilt zoveel mogelijk bij je baby zijn en je haalt hier veel geluk uit. Echter is de kans ook erg groot dat je veel dingen nog niet weet, zeker wanneer dit je eerste kindje is. Juist daarom zullen wij op deze pagina antwoord geven op de volgende vraag: wanneer kan je je baby in bed laten slapen? Veel mensen weten dit namelijk niet en dat is natuurlijk niet gek. Een ding is in ieder geval een feit en dat is dat je altijd voor de meest veilige optie zult moeten kiezen. Tevens is het belangrijk dat de baby goed slaapt en dat jullie als ouders zijnde ook goed kunnen slapen. Een nachtrust is van groot belang.

Veilig samen slapen met je baby

Wil jij veilig samen slapen met je baby, dan is het aan te raden om niet met je baby in een bed te slapen. Je zult een veilige slaapplek voor je baby moeten creëren. Hiermee maak je de kans dat er iets met je kindje gebeurd in zijn of haar slaap al meteen een stuk kleiner. Wat nou eigenlijk precies een veilige slaapplek voor een kind is, is iets waar de meningen flink over verdeeld zijn, juist daarom hebben we een kijkje genomen op de website van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. Op deze website zagen we dat het is aan te raden om je baby de eerste 4 tot 6 maanden in een apart bedje te leggen, het is dan verstandig om dit bedje in jullie slaapkamer te zetten. Zorg ervoor dat het bedje zo dicht mogelijk bij jullie bed is. Dit zorgt bij zowel de baby als bij de ouders voor een veilig gevoel. Tevens is er dan geen kans dat de baby bij jullie in bed komt te overlijden. Dit is namelijk al vaker bij ouders gebeurd. Zo zou het kunnen gebeuren dat je per ongeluk op de baby gaat liggen of dat de baby stikt in een deken of uit het bed valt. Na deze 4 tot 6 maanden is het tijd voor de baby om in een eigen kamertje te gaan slapen.

Pas op voor een wiegendood

Heb jij wel eens van een wiegendood? Dit houdt in dat een gezond kindje plotseling komt te overlijden, meestal gaat het dan om kinderen onder de 2 jaar oud, er is dan ook geen duidelijke oorzaak en dit is natuurlijk verschrikkelijk. In de meeste gevallen gebeurt dit in de slaap en dit zou er dus op kunnen duiden dat de baby gestikt is in het laken of dat je op de eigen kindje bent gaan liggen. Juist daarom is het enorm belangrijk dat je voor een veilige slaapplek zorgt. In Nederland gaan er ongeveer tien baby’s per jaar dood aan een wiegendood, je moet er toch niet aan denken dat jouw kindje op deze manier komt te overlijden? Voorkom dit door je baby een veilige slaapplek te geven.

De hechting tussen ouder en kind

Samen slapen met een baby zorgt natuurlijk wel voor een goede hechting, echter zijn er ook nog andere manieren om ervoor te zorgen dat de hechting goed wordt. Een ding is in ieder geval een feit en dat is dat een goede hechting voor meer zelfvertrouwen bij je kindje zorgt. Dit is niet het enige waar een goede hechting voor zorgt, een goede hechting zorgt er namelijk ook voor dat je baby zich veilig voelt.

Wanneer je je kindje altijd bij jullie in bed laat slapen, dan is er dus een kans op een wiegendood, echter is er nog een punt waar je voor zult moeten waken. Je kindje moet namelijk ook leren dat jullie als ouders er altijd voor hem zijn en jullie niet zomaar van de een op de andere dag weggaan, ook wanneer je kindje gaat slapen. Door je kindje in een ander bedje neer te leggen zorg je ervoor dat je kindje leert dat hij jullie kan vertrouwen. Wanneer je kindje bij jullie op de kamer ligt in een apart bedje, dan hoort hij jullie nog wel en weet hij dat jullie niet zomaar weggaan.

Samen slapen op verschillende manieren

Wil jij samen met je baby slapen, dan is dit zoals gezegd wel goed voor de band tussen jou en de baby, het is goed voor de hechting. Mocht jij ondanks dat er een kans is op een wiegendood alsnog met je kindje willen slapen, dan kan dit op verschillende manieren. Onderstaand leggen wij uit op welke manier dit kan.

De meest veilige manier hebben we net al genoemd, hierbij leg je het bedje van de baby bij jullie in de kamer. Dit noemt men ook wel co-slapen. Mocht er iets met de baby zijn, dan hoef je niet nog naar een andere kamer toe. Tevens heb je het eerder door als er wat gebeurd en voelt de baby zich ook veilig als jullie in de buurt zijn. Wat ook erg fijn is, is als je de baby voeding moet geven in de nacht, dit ook gemakkelijker kan.

Mocht jij ervoor willen kiezen om de baby bij jullie in bed te laten slapen, dan kies je voor bed sharing. Dit is eigenlijk niet veilig tot de baby 6 maanden oud is. Er kan adem belemmering ontstaan, door grote kussens, het kan te warmen zijn en de baby kan tussen de spleet van de twee matrassen komen. Tevens is het vaak te warm in het bed omdat jullie er ook in liggen. Ondanks dat bedsharing niet veilig is, claimen sommige onderzoekers dat dit het beste is voor je kindje. Wanneer we een kijkje nemen op de website van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, dan zien we dat het niet erg is als je een keer in slaap valt met je kindje, echter is het aan te raden om dit zo min mogelijk te doen.

Wil jij echt veilig slapen met je kindje, leg je kindje dan in een aanschuifwieg, dit is een ledikant dat aan een kant open kan. Dit is eigenlijk een soort van tussenweg tussen een los bedje en de baby bij jou in bed te laten slapen. Je kindje ligt wel bij jullie, maar ook weer niet. Dit is ideaal!

Winkelwagen