Vroeggeboorte

Vroeggeboorte is de benaming voor een geboorte voor de 37 weken. In Nederland wordt ongeveer 8 procent van de baby’s te vroeg geboren. Dit noemen we in medische termen ook wel prematuriteit. Je kind wordt dan door het personeel een prematuurtje genoemd. Het klinkt natuurlijk erg schattig en leuk, maar dat is het niet. Het hebben van een vroegtijdige bevalling kan namelijk ingrijpende gevolgen hebben. De pasgeboren leven is nog niet klaar hierbij kun je denken aan de longen, nieren, hart, hersenen, organen, immuunsysteem en nog meer organen die niet rijp zijn om geboren te worden. Hierover lees je op deze pagina meer zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan en dat je weet wat deze ingrijpende consequenties zijn.

Wat zijn de gevolgen van een vroegtijdige bevalling

Als eerst is het goed om te benoemen dat baby’s die te vroeg geboren worden vanwege hun kwetsbaarheid gedurende een periode in een couveuse blijven liggen. Als ze in een couveuse blijven liggen kunnen ze nog te maken krijgen met complicaties. Hierbij kun je denken aan:

  • Problemen met voeden van de baby;
  • Hersenbeschadiging;
  • Darmproblemen
  • Longproblemen

Veel problemen zoals leerachterstanden en een fijne motoriek worden vaak pas later in het leven zichtbaar. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn, want het is ook goed mogelijk dat het allemaal goed komt. Hierbij is het van belang hoe lang het duurt dat de baby wordt geboren, zo zit er een enorm verschil tussen een kindje van 24, 30 of 36 weken.

Het verschil tussen een volgroeide baby en een te vroeg geboren baby

De verschillen tussen een volgroeide baby en een te vroeg geboren baby begint vaak bij het uiterlijk. Een te vroeg geboren baby heeft namelijk over het algemeen een doorschijnende huid wat een beetje vuurrood en glanzend overkomt. Daarnaast mist een te vroeg geboren baby gebruikelijk babyvet. Echter, merk je gedurende periode wel dat het bij trekt en om deze reden is het goed om je hier niet druk om te maken.

Daarnaast is het ook goed om te melden dat te vroeg geboren baby’s prikkelbaarder zijn en daarom meer huilen. Over het algemeen merk je het verschil voornamelijk de eerste twee jaar en daarna zie je steeds vaker dat de kinderen op elkaar komen te lijken. Over het algemeen blijft het wel dat premature kinderen wat mindere motoriek hebben en een stuk onhandiger zijn dan volgroeide baby’s. Daarnaast hebben ze ook vijf tot zeven maal meer kans op ADHD en kan het voorkomen dat het IQ wat lager is.

Te vroeg geboren wat kun je dan als ouder doen?

Als je een kind hebt geboren dan wil je het kind natuurlijk knuffelen, koesteren, aanraken en praten. In het ziekenhuis passen ze vaak het NIDCAP methode toe. De NIDCAP is een methode waarbij ouders van het begin enorm veel betrokken raken bij de zorg van hun kindje. Hierbij leren de ouders bijvoorbeeld:

  • Het kindje geborgenheid, steun en troost te geven;
  • De signalen en lichaamstaal van de kinderen te leren kennen;
  • Te leren herkennen hoe ze het kind rust moeten geven en in welke situatie het aan te raden is om het kind in slaap te laten leggen;
  • het zachtjes praten en zingen voor hun kind en waar dat goed voor is;
  • Het leren buidelen en om dagelijks verzorging te bieden die het kind nodig heeft.

Met andere woorden de NIDCAP zorgt ervoor dat je als ouder precies weet wat je moet doen. Daarnaast zijn ze er om een goede basis te leggen voor het hechtingsproces en dat is natuurlijk wel zo prettig.

Als je een te vroeg geboren baby hebt, blijkt uit diverse onderzoeken dat ouders goed gehecht zijn. Dit komt door de bijdrage van de NIDCAP en haar methode. Hierbij is het belangrijk dat je er bent voor je kind en zoveel mogelijk zelf doet waar het mogelijk is. Kinderen hebben namelijk respons nodig. Zo kun je bijvoorbeeld continue naar je kind kijken waardoor dit een positief effect zal hebben naar de betrouwbaarheid van de ouder.

Waar kun je als ouder tegenaan lopen?

Als je een te vroeg geboren baby krijgt kan de buitenwereld er erg oordelend tegen aan kijken. Mensen kunnen hierdoor uit onwetendheid vervelende dingen zeggen. Hierbij kunnen ze bijvoorbeeld zeggen dat jullie heerlijk kunnen doorslapen omdat het kindje in het ziekenhuis ligt. Het advies hierbij is om alles met een korreltje zout te nemen en om door te gaan met het opvoeden van je prachtig kindje.

Hoe pijnlijk dit ook kan zijn, de werkelijkheid is anders. De ouders van te vroeg geboren baby’s hebben namelijk een heftige rollercoaster van emoties omdat dit geen normale zwangerschap is. Ze hebben namelijk geen normale zwangerschapsverlof, babyshower om kraamtijd en zitten daardoor maandenlang achter de couveuse om ervoor te zorgen dat de baby zich op een normaal tempo ontwikkeld.

Hoe zit het met je werk als je baby te vroeg is geboren

Over het algemeen hebben vrouwen recht op 16 weken verlof en vaders een stuk korter. Om deze reden is het van belang dat je met je werkgever om de tafel moet gaan om zodoende het een en ander te gaan bespreken. Zo is het bijvoorbeeld noodzakelijk om te kijken of er een mogelijkheid is tot calamiteitenverlof. Daarnaast is het ook goed om te kijken of het bedrijf waar je werkt een speciale regeling heeft zoals ouderschapsverlof.

Als je als vrouw borstvoeding geeft heb je altijd recht om te kolven en te voeden. Hierbij mag je ongeveer een kwart van de totale werktijd per dag nemen. Het is echter goed om te benoemen dat er geen salaris mag worden ingehouden en dat de werkgever deze faciliteiten moet aanbieden zoals een ruimte die afgesloten kan worden waardoor je ongestoord kunt kolven en voeden.

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden die een oplossing bieden voor te vroeg geboren baby’s. Het is hierbij wel per bedrijf verschillend en daarom is het altijd aan te raden om hierover in gesprek te gaan met de HR afdeling binnen jouw organisatie. Hierdoor weet je precies wat je te wachten staat en voorkom je eventuele verrassingen als je een te vroeg geboren baby krijgt.

Shopping Cart