Heb jij net een kindje gekregen, dan ga je nu waarschijnlijk door een fantastische fase, echter zijn er ook een hoop dingen die je moet weten en waar je op moet letten. Je wilt natuurlijk zo goed mogelijk voor je kindje zorgen en je zult dus ook moeten weten wat je baby moet eten. Mocht jij een goed voedingsschema willen hebben voor jouw pasgeboren baby, dan ben je hier op de juiste pagina. Onderstaand geven wij jou namelijk alle informatie over een voedingsschema voor een pasgeboren baby.
Wanneer je kindje net geboren is, dan is borstvoeding de eerste voedingskeuze. Dit is natuurlijk niet gek, borstvoeding bevat naast voedingsstoffen namelijk ook afweerstoffen. Tevens bevat borstvoeding ook beschermende stoffen, deze stoffen zorgen er weer voor dat injecties en allergieën voorkomen worden. Het geven van borstvoeding is niet in alle gevallen mogelijk. Maak jij gebruik van medicijnen of heb je last van bepaalde allergieën, heeft je partner hier last van of komt dit simpelweg veel voor in de familie? Dan is het ook aan te raden om voor een alternatief te kiezen. Je zult dan kunstvoeding aan je baby moeten geven. Mocht jij zuigen
Wat heb je nodig in deze fase van het voedingsschema van een pasgeboren baby?
Vraag jij je af wat je nodig hebt in de eerste levensfase voor je baby? Dan geven wij jou hier graag een duidelijk beeld van. Onderstaand sommen we alles even voor je op:
- Wanneer je een pasgeboren baby hebt, dan zal je minimaal 2 spenen moeten hebben;
- Voor de schaalverdeling heb je minimaal 2 flessen nodig. Je zult een kleine variant moeten hebben en een grote;
- Om je kindje warme melk te kunnen geven heb je een magnetron of een flessenwarmer nodig;
- Tevens heb je een pan nodig om de spenen en de flessen in uit te koken, dit zou ook kunnen met een sterilisator’
- Verder heb je gekookt kraanwater nodig;
- Heb jij een woning die ouder is dan 60 jaar? Dan is er een kans dat er loden in de leidingen aanwezig zijn. Wanneer je een kleintje hebt gekregen, dan is het zeker verstandig om deze te vervangen. Lood is namelijk niet goed voor de gezondheid van je kindje. Vervang je ze niet? Gebruik van mineraalwater om de voeding voor te bereiden.
Hoe veel voeding heeft de baby nodig?
Vraag jij je af hoeveel voeding er in het voedingsschema van je pasgeboren baby nodig heeft? Dan geven wij jou hier graag meer informatie over. Wanneer je een pasgeboren baby hebt, dan is het normaal om de baby zes tot acht keer per dag te voeden. Aan te raden is om maximaal 4 uur tussen twee voedingen te houden, dit is het geval in de eerste week. De eerste dag dat je je baby gaat voeden is een spannend moment, zeker wanneer je dit nog nooit gedaan hebt. Gemiddeld gezien geeft men de baby dan zo’n 10-15 ml voeding per keer. Dit is natuurlijk wel per baby verschillend dit omdat niet iedere baby natuurlijk hetzelfde weegt. Je weet nu dus hoeveel voeding je de baby de eerste dag moet geven. Echter is het belangrijk om te weten dat de voeding de eerste 10 dagen gemiddeld met 10 ml per dag per dag wordt opgehoogd. Uiteindelijk zal de baby op ongeveer 90-110 ml voeding uit moeten komen.
Mocht jij dit allemaal erg lastig vinden, maak je geen zorgen, je wordt namelijk geholpen door de verloskundige en de kraamverzorgster. Iedere baby is anders en het kan dus ook zo zijn dat jouw kindje meer of minder wilt drinken. Dit is niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken, dit is iets dat goed in de gaten gehouden kan worden. Uiteraard is het wel belangrijk dat dit in de gaten wordt gehouden. Drinkt je baby te veel, dan kan dit voor spugen, krampjes en overgewicht zorgen.
Hoe maak ik de voeding klaar voor het voedingsschema van de baby 1 week?
Het klaarmaken van de voeding is natuurlijk ook iets dat niet onbelangrijk is. Mocht jij hier hulp bij nodig hebben, dan helpt deze alinea jou verder. Aan te raden is om in ieder geval altijd je handen schoon te maken op het moment dat je met de voeding aan de slag gaat, was je handen daarom goed. Tevens zal je de spullen klaar moeten zetten op een schone handdoek. Nu is het tijd om goed op het blik of op het pak te kijken naar de verhouding van het water en de voeding. Dit zal je strikt aan moeten houden, de voeding zal je ook nooit moeten verdunnen of verdikken. Tenminste, als dit niet op het advies van de arts is. Kijk ook altijd even goed of de voeding nog goed is.
De voeding is per fles klaar te maken, tevens kan je het ook zo klaarmaken dat je maximaal 24 uur vooruit kunt. Mocht jij de voeding op zeer hygiënische wijze klaar willen maken, dan is het aan te raden om het per fles klaar te maken. Kies je er toch voor om de voeding zo klaar te maken dat je er 24 uur mee vooruit kunt? Dan is het verstandig om dit met gekookt water aan de slag te gaan. Doe de schepjes poeder vervolgens apart in een bakje en tel het af. Vervolgens doe je het in het water. Op deze manier is het niet erg als je de tel kwijtraakt.
Nu ben je op het moment aangekomen dat je het maatschepje met poeder af kunt strijken, dit doe je met behulp van de achterkant van een mes. Vervolgens is het tijd om het tegen het schepje met voeding aan te tikken voor je dit in het water doet. Dit doe je om luchtbellen te verwijderen. Heb je dit gedaan? Dan zal je de poeder met een schone garde of een vork moeten mengen door het water. Heb jij voeding voor maximaal 24 uur gemaakt? Dan is zal je dit moeten bewaren in een afgesloten kan. Aan te raden is om dit achterin de koelkast te plaatsen. Plaats dit absoluut niet in de koelkastdeur. Wanneer je de voeding aan je kleintje wilt gaan geven is het tijd om de voeding in de flessenwarmer of magnetron te doen. Doe je het in de magnetron? Zorg er dan voor dat je het regelmatig door schud tijdens het opwarmen. Haal je het net uit de magnetron? Schud het dan ook nog even door. Tevens is het verstandig om de temperatuur te controleren, dit doe je door een paar druppels op de binnenkant van je pols te laten vallen. De temperatuur is goed als je hier niet iets van voelt. Je voorkomt hiermee dat je te warme voeding aan je baby geeft.
Tijd om de fles te geven
Na alle bovenstaande handelingen is het thuis om de fles te geven. Zorg ervoor dat je altijd voedt op verzoek, hiermee bedoelen we dat je goed op de signalen van je kleintje let. Zuigt je baby aan zijn handjes of maakt je baby smakkende geluidjes? Dan betekent dit dat de baby trek heeft.
Wanneer je de fles geeft, dan is het belangrijk dat je kindje ontspannen en rustig zit. Vervolgens leg je een spuugdoekje onder de kin van de baby en raak je het mondje aan met een speen. Je baby opent vervolgens het mondje, nu is het zaak om de melk er druppelsgewijs in te laten komen. Hou ongeveer 1 druppel per seconde aan.