Ooievaarsbeet

Het krijgen van een kind is iets wat voor veel mensen het mooiste is. Ze keken hier al super lang naar uit en dan is het eindelijk zover. Na 9 maanden lang in de buik te hebben gezeten. Bij sommige vrouwen gaat de bevalling veel beter dan bij de ander. Het is dus ook maar afwachten hoe de bevalling zou gaan. De bevalling kan door meerdere factoren erg stroef gaan. Als een baby namelijk verkeerd in de buik ligt. Hierdoor zullen er soms verschillende handelingen moeten worden verricht. Dit kan ervoor zorgen dat de bevalling stroef verloopt. Dit soort bevallingen gebeuren dan ook bijna altijd in het ziekenhuis. Na de bevalling is het vaak groot feest als het kindje helemaal gezond is. Dan wordt er vaak beschuit met muisjes gegeten. Na de geboorte van het kind kunnen er sommige dingen gebeuren. Een ooievaarsbeet is iets wat bij een derde van de pasgeboren baby’s voorkomt.

Wat is een ooievaarsbeet?

Wat is een ooievaarsbeet precies? Dit is een vraag die veel mensen hebben. Het is een kleine roze of rode op of rond het gezicht van een pasgeboren kindje. Niet elke baby die net geboren is krijgt dit. Bij sommige kinderen zie je dat het op meerdere plekken zit. En ze kunnen ook op andere plekken van het lichaam zitten. Meestal zitten ze wel op of rond het gezicht van een pasgeboren baby. Als je pasgeboren kindje een ooievaarsbeet heeft hoef je niet gelijk zorgen te maken. Het is namelijk een onschuldige huidaandoening. Ook heeft maar een derde van alle pasgeboren baby’s een ooievaarsbeet. Alleen hoe komt dit precies tot stand? Het wordt eigenlijk veroorzaakt door de bloedvaten onder de huid. Op sommige plekken zijn deze vaten wijder.

Het vervolg hiervan is dat er meer bloed door de vaten heen komt en dan krijgt de huid een rode kleur. Dit is heel erg veel voorkomend bij pasgeboren baby’s. Maak je dus niet gelijk zorgen als je kindje dit krijgt. De plekken gaan namelijk meestal vanzelf weer weg. Natuurlijk wordt je kind niet echt gebeten door een ooievaar. De naam is bedacht omdat ze altijd zeggen dat een ooievaar de kinderen brengt. En dat de ooievaar de kinderen in de snavel brengt naar de ouders. Tijdens het brengen zou de ooievaar met zijn snavel een ooievaarsbeet hebben achtergelaten. Dit zorgt er dus voor dat er rode plekken in de nek komen. Alleen dit is natuurlijk niet waar. Een ooievaar raakt natuurlijk niet jullie baby aan. Alleen hier komt de naam vandaan. Een ooievaarsbeet kun je heel erg makkelijk herkennen. Het is namelijk een roze of rode vlek. Bij veel kinderen zit dit dus op of rond het gezicht. Wat je ook veel ziet voorkomen is dat baby’s het in de nek hebben. Als de baby een ooievaarsbeet op het voorhoofd heeft.

Engelenkus

Dan heet dit met een speciaal woord een engelenkus. Je kindje heeft geen last van de rode of roze plek. Het is ook niet verdikt de plek. Wat je wel soms ziet is dat de plek duidelijker zichtbaar wordt als de baby moet huilen. Als de plek wel groeit en hij wordt bobbelig dan heb je te maken met een aardbeienvlek. Dit is een andere geboortevlek. Alleen dit gaat niet vanzelf weg. Neem dan in deze situatie contact op met de huisarts. Ze kunnen dan kijken wat ze er tegen kunnen doen. Het is wel belangrijk om ernaar te laten kijken in deze situatie. Het kan namelijk levenslange nalatingen hebben. Veel mensen noemen het dan ook wel een wijnvlek. De meeste wijnvlekken gaan niet meer weg. Dit blijf je dus je hele leven lang houden. Wat natuurlijk heel erg vervelend is. Alleen er valt helaas bijna niks tegen te doen. Het behandelen van een ooievaarsbeet is niet nodig. In bijna alle gevallen gaat de vlek vanzelf weg. Mocht dit niet het geval zijn. Neem dan contact op met de huisarts. Dit is erg belangrijk om te doen.

Winkelwagen