Obstipatie baby

Elke baby die eet elke dag. Alleen dit moet er natuurlijk ook een keer uit. Dit noemen ze ook wel ontlasting. Bij veel baby’s loopt dit proces prima door. Alleen er zijn ook baby’s waarbij dit niet zo makkelijk gaat. De ontlasting zit dan in de weg en komt er niet uit. Dit is natuurlijk heel erg vervelend. De baby krijgt hierdoor namelijk heel erg veel buikpijn. Dit zorgt ervoor dat de baby moet huilen en dat je de baby bijna niet kan troosten. Het doet namelijk zoveel pijn. Als ouder is dit natuurlijk verschrikkelijk om te zien. Je wilt natuurlijk nooit zien dat je kind veel pijn heeft. Veel ouders die weten ook niet wat ze moeten doen op zo’n moment. Het is namelijk ook erg moeilijk te herkennen. Als de ontlasting van een baby hem in de weg zit. Dan noem je dit obstipatie bij een baby.

Wat is het?

Dit is dus dat de baby niet poept. Alleen wat is precies obstipatie? Dit is eigenlijk een term die veel mensen niet gelijk zullen herkennen. Ze weten dus ook niet precies wat het inhoudt en wat ze er tegen kunnen doen. Obstipatie is als droge en harde ontlasting ophoopt in de darmen. Dit noemen ze ook wel een verstopping. Dit is iets wat veel mensen dan wel weer kennen. Normaal gesproken als voedsel in de darmen komt. Dan nemen de darmen uit het voedsel vocht en voedingsstoffen op. Wat er dan overblijft is uiteindelijk de ontlasting. Ontlasting is een ander woord voor poep. Als de ontlasting lang in de darm blijft zitten dan wordt het droger en harder. Dit zorgt er dus voor dat de baby harde ontlasting heeft. Dit kan voor veel pijn zorgen in de buik van de baby. Dit kan ervoor zorgen dat de baby gaat huilen. Vaak is het erg moeilijk om dit op te maken als een baby huilt.

Gelukkig is obstipatie in de meeste gevallen onschuldig. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het niet vervelend is. Het is super vervelend als het gebeurd bij jouw baby. Het is wel veel voorkomend bij baby’s. Het is wel erg moeilijk om te zien of je baby hier last van heeft. Als het er makkelijk uitkomt dan is er meestal geen probleem. Een baby kan erg vaak poepen op een dag. Dit is dan ook erg verschillend bij elke baby. De kleur en de stevigheid kan elke dag anders zijn. Dit is iets wat normaal is. Behalve als de ontlasting spierwit is of pikzwart. Dan is het wel een reden om naar de huisarts te gaan. Als de baby erg veel huilt en weinig poept dan is dit vaak een reden voor obstipatie. Bij het poepen heb je verschillende factoren waardoor er obstipatie kan ontstaan.

Maag-darmstelsel, zenuwstelsel en de anus. Dit moet allemaal met elkaar samenwerken. Als er een of meerdere niet goed functioneren kan dat natuurlijk problemen geven. Het is vaak dat een van deze factoren even minder werken. Waardoor obstipatie ontstaat in je lichaam. Dit hoeft niet te betekenen dat dit voor altijd zo is. Het lichaam van een baby kan in het eerste half jaar last hebben van moeilijke ontlasting. De ontlasting is zacht alleen heeft hij wel veel moeite met persen. De reden hiervoor is dat het maag-darmstelsel aan het ontwikkelen is. Gelukkig gaat dit na een paar weken weer over. Door obstipatie kun je ook veel last krijgen van buikkrampen. Het is een samentrekking van de spieren in de darmwand. Dit geeft een erg vervelend en soms wel een pijngevoel. Dit begint vaak tijdens of na het voeden van een baby. Je baby zo hard huilen omdat je baby er veel last van heeft. Dit kan uren lang duren voordat je baby weer kalmeert.

Ontroostbaar

Je kan hem in die tijd ook op geen enkele manier troosten. Dit kan ook in de nacht voorkomen waardoor jij veel minder slaap hebt. Je baby zou waarschijnlijk het meest last van buikkrampen krijgen als je baby z’n anderhalf maand oud is. Dit duurt meestal tot je baby een maandje of vier is. Nu zijn de darmen van je kindje gewend aan het eten en zijn de darmen voldoende ontwikkeld. Als je baby last heeft van buikkrampen kan je dat herkennen aan meerdere dingen zijn: je baby balt zijn of haar vuisten, je baby trappelt met zijn benen of trekt ze juist krampachtig op. Ook kan je zien dat je baby onrustig is. Ook kan hij of zij overstrekken ook huilt je baby  hard en heftig. Ook kan het zijn dat je baby winder kan zijn. De oorzaak van darmkrampjes zijn meestal geen medisch probleem ook kunnen er verschillende oorzaken kunnen een rol spelen. De voeding wat je baby dan binnen krijgt is erg belangrijk voor de hoeveelheid klachten. Er zijn verschillende dingen waar je op kan letten. Het hangt alleen wel af wat voor een soort voeding je de baby geeft. Is dit borstvoeding of voeding uit een fles. Als de baby de borst helemaal leeg drinkt hebben de baby’s minder kans op krampen.

Volle melk

Door de vollere melk wat eruit komt zet de baby de darmen beter aan het werk. Aangezien het bij ons al beter op orde is kunnen wij nog steeds last krijgen van buikkrampen. Men zegt als je veel kruiden eet en bepaalde koolsoorten dat je dan last kan krijgen van krampen, maar dat is helaas nog nooit bewezen. Ook kan je ze aan een baby geven. Mocht de baby op dat moment er last van krijgen kan je de kruiden een paar dagen laten staan om te kijken of het minder wordt. Zo niet dan weet je dat het in ieder geval niets te maken heeft met de kruiden. Zo wel dan zou dat inderdaad door de kruiden kunnen komen. Wel is bewezen dat het slecht is op te roken. Dit kan de klachten in de buik juist toe zetten tot hevige krampen. Dit zijn allemaal dingen wat je kunt doen om krampen te verminderen of zelfs te voorkomen. Soms kan het ook voorkomen en kun je er helaas niks aan doen.

Winkelwagen