Warmte-uitslag van baby

Warmte-uitslag staat ook wel bekend als warmtebultjes, hitte-uitslag, zweetbultjes of zweetuitslag waarbij kleine bultjes ontstaan door de hitte. JE kan de plekjes herkennen doordat ze niet heel groot zijn, de plekjes zijn namelijk 1 tot 2 millimeter groot. Deze blaasjes zijn meestal doorzichtig of rood kleurig en kun je er flinke jeuk van krijgen. Deze blaasjes zijn vooral in het gezicht te vinden, borst, in de nek, in de oksels en liezen van de baby. Toch kunnen ze ook gezien op andere delen van het lichaam. Warmte-uitslag gaat in de meeste gevallen vanzelf al weer weg, echter is het wel vervelend voor je baby.  De oorzaak van het krijgen van warmtebultjes is doordat de warmte ontstaat op je huid dat niet weg kan gaan. Zo krijg je irritaties waardoor je tot gevolg warmtebultjes krijgt. Wat dieper in je huid zitten allemaal zweetklieren die bij de hitte open gaan staan en waardoor je ook kan zweten. Je zweetklieren  zijn verbonden met de poriën in je huidoppervlak. Als de zweetklieren open komen te staan wordt er zweet aangemaakt.

Afkoelen doe je zo

Het zweet gaat dan via kanaaltjes naar je huidoppervlak zodat je huid kan afkoelen. Het kan ook voorkomen dat de afvoerkanalen verstopt of verscheurt zijn, het zweet kan dan in dit geval niet weg. Hierdoor kan je zweet nergens naartoe en kan het dus je huid irriteren. Je kunt kleine ontstekingen krijgen wat op kleine blaasjes lijkt. De irritaties komen vooral voor als je kleding aan hebt. Bij warm weer, vochtig weer of bij hevige inspanning kan er warmte-uitslag gemakkelijk ontstaan. Ook kan dit voorkomen in warme ruimtes zoals onder de zonnebank of de sauna. Mocht je dus hier last van hebben is het af te raden om naar een sauna te gaan. Ook bij koorts kan je last krijgen van een uitslag of krijg je irritaties op je huid. Niet iedereen krijgt dit soort omstandigheden, net als bij andere uitslagen is de ene baby gevoeliger dan de ander. Hoewel volwassenen ook in een warme omgeving last van warmtebultjes kunnen hebben wordt het toch meer gezien bij baby. Dit komt meestal doordat de zweetklier kanalen meestal nog niet goed functioneren, tot gevolg dat de afvoergangen nauw zijn. Door dat een baby in een warme kamer ligt doordat de baby verkouden is of als de baby warme kleding draagt moet de huid in een keer veel zweet aanmaken. Het kan zijn dat de kanalen hier nog niet op voorbereid zijn waardoor e verstopt kunnen raken.

Net als bij de meeste uitslagen heb je ook van warmte-uitslag meerdere varianten. De eerste vorm van warmte-uitslag is Miliaria crystallina. Dit is een uitslag waarbij het huidoppervlak verstopt raakt in de afvoergangen. Hierbij zie je vaak terug dat er kleine en oppervlakkige blaasjes gevuld is met helder vocht. Dit soort helder vocht kan je vergelijken met een blaar. Het is makkelijk te verhelpen en zal dus ook al met een paar uur verdwijnen. De tweede vorm van de uitslag is Miliaria rubra. Dit is een verstopping wat zich dieper in de huid plaatsvindt.

Flinke jeuk

Tot gevolg ontstaan er kleine rode bultjes die flink kunnen jeuken. Dit is een veel voorkomende uitslag wat meestal weer met een paar dagen weg gaat. Misschien is de naam nog niet bekend bij je, daarom wordt het vaak prickly heat genoemd. De derde is miliaria profunda. Deze vind zich nog dieper in de huid dan rubra. Je hebt dus een nog diepere verstopping dan normaal. Hierbij blijft het dan dus ook niet oppervlakkig Hierbij lekt het zweet vanuit de zweetklieren via de afvoergangen je huid in. Dit heeft het gevolg dat je een ontstekingsreactie erop geeft en dat het heel erg kan gaan jeuken. De laatste is Miliaria pustulosa. Dit lijkt enorm op profunda, er ontstaan puskopjes op de bultjes. Deze zouden enorm jeuken en kunnen zorgen voor een pijnlijke reactie. Dit is dan ook de meest vervelende variant die jouw baby kan krijgen.

Tips om zo min mogelijk last te krijgen van warmte-uitslag bij baby is om luchtige kleding aan te trekken, het zitten in koele ruimtes, het klikt een beetje vies, maar het is de bedoeling dat je wast zonder zeep, het hebben van korte nagels. Bij de huisarts zou je wel een hitteplan krijgen waar je aan moeten houden zodat de warmte-uitslag bij de baby’s verminderd wordt. Ook is het van belang dat je de temperatuur van je baby in de gaten houdt.

Winkelwagen