Verkoudheid onder baby’s komt helaas ook voor. Ze zijn ook niet immuun bij een baby. Hoewel een baby vast niet heel vaak naar buiten gaat is het toch verstandig om op te letten met de gezondheid van een baby want ook een baby kan verkouden worden. De meest voorkomende reden dat een baby verkouden wordt is vooral dat de baby wordt aangestoken door mensen die verkouden zijn. Dit is de meest voorkomende reden dat het gebeurt. Ook is het veel voorkomend dat de ouders of verzorgers hun kinderen niet goed beschermen tegen de kou. Mocht dit voorkomen kan het zijn dat je baby er enorm last van krijgt. Dit kan van een snotneus tot koorts zijn. Het is dus de bedoeling dat je goed je kind verzorgt.
10 keer per jaar
Soms kunnen baby’s wel tot 10 keer per jaar verkouden worden. Ook speelt Corona nou eenmaal een grote rol in de maatschappij. Dit is ook een virus waar je vooral met je kinderen goed moet uitkijken. Omdat ze nog een slecht afweersysteem kan het zijn dat de baby’s er ziek worden. Daarom is het van belang dat je als ouders ook extra voorzichtig bent met het virus. Verschijnselen van verkoudheid is bij een baby ook niet anders dan verkoudheid van een kind of volwassen iemand. De verschijnselen van verkoudheid is een verstopte neus, niezen en hoesten. Mocht je merken dat je baby een van deze verschijnselen beginnen te krijgen weet je dat je baby verkouden begint te raken. Je hebt dan veel verschillende dingen die je kan doen. Denk hierbij aan een neusspray, het voorkomen van verdere besmettingen, vochtige lucht in huis en extra drinken geven. Je zou ook nog je baby wat hoger kunnen laten slapen. Het schuin leggen van je baby waardoor het hoofdje wat hoger ligt. Snot loopt zich namelijk op doordat de baby plat op de rug ligt. Leg daarom een kussen onder het hoofdeinde van het matras, maar het is belangrijk dat je het niet doet direct in het bed van je kind. Dit vanwege dat je dan stikkingsgevaar creëert. Doordat je baby niet meer horizontaal zakt het slijm wat naar beneden waardoor je baby er minder last van krijgt.
Wat moet je juist niet doen?
Ook zijn er natuurlijk allerlei dingen die je niet moet doen als je kind verkouden is. Vermijd extra irritatie van de slijmvliezen, rook van bijvoorbeeld een sigaret kan hierdoor zorgen dat een verkoudheid veel langer duurt dan dat je niet rookt. Het roken van een sigaret kan dus absoluut niet in ruimtes waar baby’s bij zijn. Ook is het niet verstandig om onnodig de kou in te gaan. Toch zou de baby ook wel eens een keer naar buiten moeten om of een frisse neus te halen of omdat je de baby meeneemt naar de supermarkt. Dan is het de bedoeling dat je de baby goed aankleed, denk hierbij aan een warme winterjas. Tot slot zou je ook nog de kamertemperatuur kunnen verhogen. Dit is alleen nodig in de woonkamer en niet in de slaapkamer. In de slaapkamer houd je de kamertemperatuur tussen de 16 en de 18 graden. Dit doe je ook als de baby niet ziek is.
Kamertemperatuur is dus enorm belangrijk voor de baby als de baby verkouden is. De kamertemperatuur verhogen is dus enorm belangrijk ook is het makkelijk te doen. Niet alleen voor een baby is het goed, maar ook voor jezelf is het goed om de temperatuur hoger te zetten. Dit kan er handig zijn voor als je verkouden bent.
Bij verkoudheid van baby’s hoe je niet gelijk naar de huisarts te gaan pas wanneer de baby last krijgt van benauwdheid of van piepende ademhaling is het noodzakelijk om naar de huisarts te gaan. Ook bij sufheid is het van belang dat je naar de huisarts gaat. Soms verminderen de klachten wat als je neusdruppels met zout water geeft. Je kan de zoutoplossing kant-en-klaar kopen bij een drogisterij of een apotheek. Ook kan je het recept aan jongere kinderen geven. Ideaal als de baby een oudere broer of zus hebt. Baby’s onder de 2 jaar vinden het vaak niet fijn. Doe daarom voordat ze gaan slapen zowel in de middag als in de avond een paar druppels in ieder neusgat. Merk je dat je baby er last van blijft houden kan je er ook meer geven. Ook kan je het recept zelf maken. Pak hiervoor dan 9 gram keukenzout in 1 liter lauw water. Pak dan een weegschaal en een uitgekookte fles, zorg ervoor dat de fles helemaal schoon is van binnen. Voeg het zout toe aan de fles, je kan deze fles maximaal drie dagen houdbaar houden in de koelkast. Je kan dan een paar keer per dag dit recept gebruiken door middel van druppelen of opsnuiven. Toch is het verstandiger voor kinderen onder de zes geen eigen gemaakte recept te gebruiken.