Spruw / Witte tong

Spruw is een babykwaaltje dat heel erg voorkomend is bij baby’s. Alleen heel weinig ouders weten eigenlijk wat spruw inhoud. Dit komt omdat ze dit nog nooit gezien. Alleen er zijn echt wel veel baby’s die dit hebben. Wat is spruw dan eigenlijk precies. Een kenmerk van spruw is een witte tong. Dit is ook gelijk het grootste kenmerk van spruw. Een witte tong is natuurlijk heel erg vervelend. Gelukkig is het volkomen onschuldig en kun je het makkelijk oplossen. Alleen hoe kun je dit oplossen? Dit is een vraag die veel ouders hebben. Ze zouden namelijk niet weten hoe ze dit moeten oplossen.

Daarvoor moet je eerst weten hoe spruw kan ontstaan. Het is een infectie van het mondslijmvlies. Het wordt namelijk veroorzaakt door gist dat heet Candida albicans. Ongeveer iets meer dan 4 procent krijgt hier last van en meestal als de baby rond de 6 weken is. Je kunt spruw heel erg makkelijk herkennen aan de witte plekken in de mond. Deze plekken kun je niet wegvegen met je hart of doekje. Het beste kun je het zien op de tong. De oorzaken van spruw dat zijn er een aantal. De meeste voorkomende is in de mond bij baby’s. Normaal komt de gister in een lage hoeveelheid voor op de huid, mond, darmen en in de vagina.

Mindere weerstand

Bij een mindere weerstand kan dit ervoor zorgen dat je klachten kunt krijgen. Een kindje is natuurlijk nog bezig met het opbouwen van zijn eigen weerstand. Hierdoor is hij erg vatbaar voor spruw. Niet alleen baby’s krijgen hier last van. Dit geldt namelijk ook voor mensen met een suikerziekte. Spruw is zeker weten besmettelijk. Daarom is het erg van belang om hier niet aan te gaan zitten. De besmetting kan namelijk al plaatsvinden als de baby wordt geboren. Wat ook vaak gebeurd is dat het wordt overgedragen tijdens het geven van borstvoeding. Dit kan ervoor zorgen dat er bij de moeder tepel pijn ontstaat. Dit is natuurlijk heel erg vervelend en dit probeer je zoveel mogelijk te omzeilen.

Als de baby spruw heeft is het dus niet verstandig om borstvoeding te geven. Denk dan aan andere oplossingen. Zoals de melk kolven en dan aan de baby geven. Zo zorg je ervoor dat het niet wordt overgedragen. De witte de uitslag zorgt er niet altijd voor dat het kindje hier last van heeft. Sommige baby’s hebben namelijk met spruw helemaal geen klachten. Dit verschilt natuurlijk bij elk kind. Mocht de baby dit wel als klachten ervaren. Dan is dit meestal door pijn of jeuk. Dit merk je namelijk best wel snel aan een baby als dit het geval is. Ze gaan dan meestal huilen en dan weet je dat er wat aan de hand is. Ook kan het drinken veel minder soepel gaan. Als je tijdens het drinken een klakkend geluid hoort of dat ze weigeren te drinken.

Veel voorkomend

Dan weet je dat er wat aan de hand is. Dit hoeft natuurlijk niet in alle gevallen te betekenen dat dit spruw is. Alleen dit is iets wat veel voorkomend is. Doordat spruw heel erg besmettelijk is moet je goed oppassen ermee. Veel ouders letten hier namelijk niet goed op. Dit kan ervoor zorgen dat ze de spruw overdragen aan andere. Dit is natuurlijk heel erg vervelend. Ook kan het kind er heel erg weinig aan doen. Gelukkig komt het maar wat minder voor dat andere babykwaaltjes. Alleen het is alsnog goed oppassen wat je doet. Bekijk dan ook goed of je de spruw kan vermijden en mocht dit niet zo zijn. Neem dan contact op met de huisarts. Dit kan namelijk iets zijn waar ze even naar moeten kijken. Normaal gesproken gaat het vanzelf over alleen als je het niet vertrouwd laat het even checken. Dit is namelijk wel erg belangrijk. Vooral bij jonge kinderen. Ze zijn namelijk nog voor heel erg veel dingen kwetsbaar.

Winkelwagen