Ontstoken oog voor een baby

Een oog hebben wat ontstoken is blijft erg vervelend. Het irriteert en duurt meestal wel even voordat het weg is. Ook baby’s hebben weleens last van een ontstoken hoog. Misschien heeft jouw baby het wel eens gehad? Misschien heeft jouw baby wel eens tranende ogen of ogen die soort van dichtgeplakt zitten met vuil. Dit lijkt ook op zandkorrels wat je in de hoeken van je ogen krijgt als je moe bent of als je net wakker wordt. Meestal heeft jouw kindje dan te maken met prutoog vuil. Ook kan het voorkomen dat het een ontstoken oog, maar hoe kan je nou het verschil herkennen?

Je baby kan een aantal dagen of weken na de geboorte slijm in zijn oog krijgen. Het lijkt dan alsof het pus is wat een beetje naar de ooghoeken wordt geduwd en aan de wimpers blijft plakken. Je hoeft je dan geen zorgen te maken wat een baby heeft hier geen last van. Ook als de baby ouders wordt kan het zijn dat hij of zij vieze ogen krijgt. Dat kan komen door meerdere dingen, zoals verkoudheid of een ander virus. Ook kan de ogen van je baby geel groenachtig slijm bevatten. Vaak zwellen dan de oogleden van de baby op en vaak kan je ook het oog van de baby zelf goed behandelen waardoor het vanzelf weer verdwijnt.

Hoe ontstaat het?

Maar hoe ontstaat er nou eigenlijk prutoog bij een baby? Dat komt omdat de traanwegen van je baby worden namelijk na de geboorte pas voor de eerste keer gebruikt. De wanden die blijven nog aan elkaar kleven en pas na elke dagen na de geboorte is het beter. Om dat moment is de traanbuis ook nog nauw waardoor het gemakkelijk verstopt raakt. Dit gebeurd meestal in de winterperiode wanneer je baby verkouden is. Normaal lopen de tranen uit het oog richting de neus. Mocht er traanbuis verstopt zitten kunnen de tranen niet goed weglopen. Vervolgens krijg je opgehoopte traanvocht waardoor je een dikke slijmlaag krijgt wat er uit ziet als pus.

Mocht de baby prutogen krijgen kan je het prima zelf schoonmaken. Als je paar keer per dag goed schoonmaakt gaat het vanzelf weg. Het enige wat je nodig hebt is een watje en kaan water. Gebruik dus geen zeep of andere schoonmaakmiddelen. Ook kun je het vocht naar de binnenkant van je oog masseren zo verdwijnt het lichtelijk. Het zou meestal een aantal dagen tot een aantal weken duren voordat het weg is. Daarom is het goed om het elke dag te kunnen masseren zodat je het vocht naar de kant van de neus op stuurt. Zo hou je ook de ontstopping weg waardoor het er niet meer bij kan komen. Baby’s kunnen regelmatig last hebben van prutogen, maar deze kwaal gaat vanzelf weer weg. Bij bijzondere gevallen is het niet zo en dus moet je dan naar de huisarts toe die jouw een recept geeft. Naast het hebben van prutogen kan je baby ook nog last hebben van echt ontstoken ogen, dit kan mild zijn, maar ook ernstig.

Rood huidje

Bij het hebben van oog ontsteking hebben baby’s vaak een rood huisje en hebben ze vaak een dunne slijmlaag wat over het oogwit zit. Dit ziet er nooit echt heel vrolijk uit en toch zijn dit dan milde klachten. Zoek dan in dit geval ook een huisarts op die jou verder kan helpen. Het kan ontstaan bij baby’s wanneer ze verkouden zijn. Omdat baby’s ongeveer 10 keer per jaar verkouden zijn, zijn de baby’s ook extra gevoelig voor een ontsteking.

Je hebt ook heftigere klachten. Dit kan gebeuren wanneer je baby net na de geboorte besmet wordt met een bacterie of een virus. Het kan gebeuren dat je tijdens je bevalling een seksueel overdraagbare aandoening hebt en daar door een virus is de pasgeboren baby zit. Wanneer de baby het geboortekanaal passeert of terwijl als de bevalling gebeurt is kan het in zijn ook komen. Ook kan het gebeuren wanneer iemand met een koortslip je kind knuffel. Daarom wordt er altijd heel huiverig over gedaan dan je goed moet uitkijken. Er is dus voor een baby veel meer waar je rekening mee moet houden dan je denkt. Omdat het ook een baby is kan hij of zij zich nog nergens tegen verzetten.

Winkelwagen