En babyhuid voelt meestal heel erg zacht. Veel mensen vinden dit dan ook fijn om aan te raken. Alleen zeker niet elke baby heeft een zachte huid. Er zijn namelijk heel erg veel baby’s die ook een droge huid hebben. Dit voelt dan ook zeker niet zo lekker aan dan een zachte huid. Alleen hoe kan het dat een baby een droge huid heeft? Dit vragen heel ouders zich af. Ze zien namelijk in een korte tijd de huid heel erg veranderen. De huid kan zelfs rood en schilferig zijn. Dit is namelijk een heel raar gezicht voor de ouders. De huid is eigenlijk de grootste orgaan binnen je lichaam. Normaal gesproken voorkomt hij dat je uitdroogt en houdt bacteriën tegen. Bij een baby die net geboren is heb je een andere huid. De huid is namelijk nog niet volledig ontwikkeld.
De opperhuid
De huidlaag ook wel de opperhuid genoemd. Is nog zo dun dat het geen goede bescherming geeft. Wat de grootste oorzaak is waardoor de huid vaak droog is. Dat komt omdat de talgklieren niet genoeg talg produceren om de huid vet te houden. Dit is de meest voorkomende reden dat een baby een droge huid kan krijgen. Doordat er niet genoeg talg wordt geproduceerd kunnen water en andere stoffen makkelijker verdampen. Dit is dan ook een grote reden waardoor de baby een droge hoofdhuid kan krijgen. Ook is een babyhuid nog heel erg gevoelig voor dingen van buitenaf. Dit kan zijn de felle zon, koude wind en grote temperatuurverschillen. Meestal in de winter krijgt een baby een droge huid. Dit komt door de grote temperatuurverschillen.
Buiten is het kouder
Als je namelijk buiten loopt dan is het veel kouder dan binnen in huis. Door deze verschillen kan een baby een droge huid krijgen. Er zijn natuurlijk nog veel meer momenten waarin dit kan gebeuren. Alleen de winter en de herfst zijn de meest voorkomende situaties hierbij. Om je goed voor te bereiden op deze situaties is het goed om je kindje goed aan te kleden. Dan is de kans op een droge huid namelijk het kleinst. Een droge huid is voor een baby vaak onschuldig. Het heeft dus bij veel baby’s geen invloed op de gezondheid of latere klachten. Ondanks dat veroorzaakt het wel in sommige gevallen vervelende jeuk en schilfers. Als dit het geval is dan kan de baby hieraan gaan krabben. Dit moet je natuurlijk zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Als het kindje er namelijk aan gaat krabben kan dit de huid beschadigen. Ook kan de baby gaan vervellen. Dit kan er zelfs voor zorgen dat de huid open kan gaan. Dan heeft je kindje een grote kans op een huidinfectie.
Voorkomen
Dit wil je natuurlijk zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Het is dan ook goed om de huid regelmatig te checken. Zo kun je gelijk wat doen als je wat ziet. Het voorkomen van een droge huid is wel heel erg lastig. Je kunt het namelijk niet helemaal voorkomen. Je kunt het wel zoveel mogelijk uitsluiten. Dit kun je doen door maximaal 3x per week in bad te doen. Doordat er veel water over de huid komt. Spoel je de vettige beschermlaag weg. Doordat de talgproductie nog niet helemaal top werkt kan dit voor een droge huid zorgen. Nu zijn er heel veel mensen die denken dat 3x heel erg weinig is. Ze gaan namelijk elke dag douche of in bad. Dit is een veel voorkomende vraag en het antwoord hierop is dat volwassen mensen hier wel tegen kunnen. Ook wat oudere kinderen kunnen hier goed tegen. Alleen baby’s kunnen hier niet zo goed tegen.
Ook moet je zorgen dat de tijd dat de baby in bad is niet heel erg lang is. Probeer dus 5 tot 10 minuten in bad te liggen. Langer niet dat kan namelijk zorgen voor een droge huid. Ook moet je het niet te warm zetten. Dat kan namelijk ook zorgen voor een droog huid. Ook moet je proberen geen zeep te gebruiken. Met zeep was je namelijk de vetlaag van het lichaam. Dit is iets wat je moet voorkomen. Hierdoor kun je namelijk een droge huid krijgen. Je kunt je baby ook insmeren met babyzalf. De zalf zorgt voor een beschermlaag op de huid. Dit zorgt ervoor dat de huid soepel en zorgt wordt of blijft. Om in te schatten hoeveel zalf je moet gebruiken moet je kijken naar hoe droog de huid is.