Darmkrampjes bij baby’s

Darmkrampen komen bij iedereen wel eens voor. Ook bij de baby’s komen regelmatig darmkrampjes voor, bijna elke baby heeft het daarom ook. Net als bij volwassen mensen heeft de ene baby er meer last van dan de ander. Ook voor de ouders kan het erg lastig zijn. Gelukkig is het wel vaak onschuldig en gaat het snel over. Maar hoe herken je deze buikkrampen en wat kun je er allemaal aan doen?

Wat zijn het?

Wat zijn darmkrampjes nou eigenlijk? Het is een samentrekking van de spieren in de darmwand. Dit geeft een erg vervelend en soms wel een pijngevoel. Dit begint vaak tijdens of na het voeden van een baby. Je baby zo hard huilen omdat je baby er veel last van heeft. Dit kan uren lang duren voordat je baby weer kalmeert. Je kan hem in die tijd ook op geen enkele manier troosten. Dit kan ook in de nacht voorkomen waardoor jij veel minder slaap hebt. Je baby zou waarschijnlijk het meest last van buikkrampen krijgen als je baby z’n anderhalf maand oud is. Dit duurt meestal tot je baby een maandje of vier is. Nou zijn de darmen van je kindje gewend aan het eten en zijn de darmen voldoende ontwikkeld. Als je baby last heeft van buikkrampen kan je dat herkennen aan meerdere dingen zijn: je baby balt zijn of haar vuisten, je baby trappelt met zijn benen of trekt ze juist krampachtig op. Ook kan je zien dat je baby onrustig is. Ook kan hij of zij overstrekken ook huilt je baby  hard en heftig. Ook kan het zijn dat je baby winder kan zijn. De oorzaak van darmkrampjes zijn meestal geen medisch probleem ook kunnen er verschillende oorzaken kunnen een rol spelen.

Na de geboorte van een baby worden de darmen voor het eerst in zijn werking gezet. In plaats van de dat moeder de voeding geeft moet de nieuweling het nou zelf doen. Voeding verteren is dan een hele uitdaging. Dat komt omdat het maag-darmstelsel nog niet helemaal is ontwikkeld. Doordat het niet goed ontwikkeld is kan het soms niet goed verteert worden waardoor er gasvorming en krampen kunnen ontstaan.

Veel lucht

Doordat je baby veel moet drinken komt er ook veel lucht mee. Daarom laten baby’s na het drinken ook altijd boertjes. Dit komt vooral voor bij de baby’s die gulzig drinken. Lucht in de darmen kunnen dan ook leiden tot darmkrampen, omdat de darmen moeite hebben met teveel aan lucht kwijt te raken. Ook kan je kindje prikkels krijgen in de buik. Da hoeft het nog niet veel bijzonders te zijn. Het kan uiteindelijk wel leiden tot buikpijn. Net als bij het krijgen van krampen zijn sommige baby’s hier meer gevoelig voor dan andere. In sommige gevallen kan er ook meer aan de hand zijn dan alleen maar even buikpijn. Het kan voorkomen dat je een allergie hebt, het zo geheten koemelk allergie. In deze gevallen kunnen de klachten alleen nog maar erger worden. Hoewel het wel zelden voorkomt kan het wel ernstig zijn. Het veroorzaakt overgevoeligheid of voedselintolerantie. Het kan dus zijn dat uw kindje dan koemelkallergie heeft. Om dit zeker te weten kan je   dingen doen. Je kan naar de huisarts, maar je kan ook andere voeding geven.

De voeding wat je baby dan binnen krijgt is erg belangrijk voor de hoeveelheid klachten. Er zijn verschillende dingen waar je op kan letten. Het hangt alleen wel af wat voor een soort voeding je de baby geeft. Is dit borstvoeding of voeding uit een fles. Als de baby de borst helemaal leeg drinkt hebben de baby’s minder kans op krampen. Door de vollere melk wat eruit komt zet de baby de darmen beter aan het werk. Aangezien het bij ons al beter op orde is kunnen wij nog steeds last krijgen van buikkrampen. Men zegt als je veel kruiden eet en bepaalde koolsoorten dat je dan last kan krijgen van krampen, maar dat is helaas nog nooit bewezen. Ook kan je ze aan een baby geven. Mocht de baby op dat moment er last van krijgen kan je de kruiden een paar dagen laten staan om te kijken of het minder wordt. Zo niet dan weet je dat het in ieder geval niets te maken heeft met de kruiden. Zo wel dan zou dat inderdaad door de kruiden kunnen komen. Wel is bewezen dat het slecht is op te roken. Dit kan de klachten in de buik juist toe zetten tot hevige krampen.

Flesvoeding

Bij flesvoeding geef je zo als het woord al zegt voeding vanuit de fles. Mocht je dit doen is het belangrijk dat je niet vaak voedingsschema’s aanbrengt. De darmen van je baby moeten dan elke keer opnieuw wennen. Je kan dan bij krampen die niet over gaan denken om een nieuw soort flesvoeding te gaan gebruiken. Neem daarnaast ook rustig de tijd voor de voeding. Laat de baby dan ook niet merken dat hij haastig moet drinken. Haast en spoed gaan zelden goed zeggen ze dan. Dit telt ook voor de baby. De baby mag er dus ook gerust vijftien tot twintig minuten erover doen. Mocht je merken dat hij sneller drinkt, las dan een pauze in om de baby zo weer even op adem te laten komen. Wellicht laat hij naast het op adem komen ook nog een klein boertje. Op je kindje te laten leren hoe hij moeten drinken ka je hem op een speen laten sabbelen. Zo leert hij dat hij of zij niet te snel drinkt. Denk hierbij aan een speen met een klein gaatje. Dit voorkomt namelijk dat je baby het drinken te snel naar binnen slokt. Probeer ervoor te zorgen dat de speen dan ook telkens gevuld is met melk tijdens het drinken. Dit kan namelijk voorkoming dat er ligt bellen in de maag van de baby komt. Ook zijn er tegenwoordig speciale flessen op de markt die zo min mogelijk het lucht doorlaten deze kunnen er ook goed tegen werken. Laat daarom ook je baby voordat je hem weer op bed legt even goed boeren zodat al het lucht uit het maagje is.

Winkelwagen