Als je bent bevallen is het noodzakelijk dat je lichaam de tijd nodig hebt om te herstellen en dit geldt ook voor de vagina. De vagina heeft het namelijk flink te verduren gehad, maar wat zijn complicaties wat komt kijken bij je vagina als je bent bevallen en hoe kun je de herstel van de vagina helpen? Op deze pagina tref je de belangrijkste punten aan voor je vagina na een bevalling zodat je precies weet wat je te wachten staat en wat je het beste kunt doen.
Na de bevalling
Als je aan het bevallen bent presteert je lichaam een ongelofelijke prestatie. De baby komt namelijk door het geboortekanaal naar buiten. Hierbij wordt er ruimte gemaakt en rekken verschillende spieren en huid om zodoende het hoofdje van de baby door de vagina te krijgen. Na een lange tijd puffen en persen is het zover, jouw kindje is er! Je kunt hem veilig in je armen nemen en op dat moment begint het herstel van de vagina. Hoe lang een vagina moet herstellen is afhankelijk per bevalling en per vrouw. Over het algemeen zijn de ergste klachten na zes weken wel weg. Maar welke complicaties kun je verwachten aan de vagina na een bevalling? Hieronder zullen we kort stilstaan bij de belangrijkste punten.
1. Direct na de bevalling, een opgezwollen vagina
Zoals je wellicht kunt voorstellen is bevallen een behoorlijke aanslag op je vagina waarbij diverse scheurtjes en wondjes op de schaamlippen komen. Na de geboorte kan het ook zo zijn dat de schaamlippen flink zijn opgezwollen en naar voren uitsteken. Veel vrouwen raken direct in paniek, maar maak je geen zorgen, want de vagina blijft niet altijd zo gezwollen. Na een week rust te hebben gehad zul je merken dat de zwelling wegtrekt terwijl na zo’n vier tot zes weken de grootte van de schaamlippen op reguliere grootte zullen bevinden. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het aan te raden om dit aan te geven aan de verloskundige.
2. Afscheiding uit de vagina direct na de bevalling
Als je net bent bevallen kan je tot zes weken na de bevalling lochia verliezen. Dit bloedverlies ontstaat omdat de wond placenta achterlaat in je baarmoeder. De lochia is de eerste dagen rood van kleur en het is zelfs mogelijk dat de lochia stolsels bevat. Na ongeveer tien dagen wordt de afscheiding na de bevalling dikker en krijgt het vaak een andere kleur zoals roze, geel of wit. Als dit het geval is, gaat bloedverlies over in het verlies van wondvocht. Wondvocht houdt ongeveer een maand aan. Het is dus normaal dat je vaginale afscheiding krijgt na een bevalling, schrik hier dus niet van!
3. Het hebben van een pijnlijke vagina
Na de bevalling kan het voorkomen dat de vagina behoorlijk pijn doet. De mate van pijn is echter niet een standaard en is per vrouw erg verschillend. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je bent uitgescheurd, in bent geknipt of bent gehecht. In deze situaties zul je merken dat je meer last hebt dan een reguliere en soepele bevalling. Over het algemeen houdt met zes weken aan als vuistregel wanneer de pijn weg moet zijn. In zes weken zullen de wondjes namelijk goed genezen. Mocht dit niet het geval zijn, dan is het advies om direct contact op te nemen met een verloskundige om te kijken of alles goed gaat.
4. Het hebben van een droge vagina die tevens stinkt
Na de bevalling zul je merken dat de vagina over het algemeen een stuk droger is. Dit komt omdat het oestrogeengehalte in je lichaam daalt. Als je namelijk zwanger bent zal je lichaam gedurende deze periode duizend keer meer van deze zwangerschapshormonen aanmaken wat ervoor zorgt dat de slijmvliezen in de vagina meer afscheiding maken. Daarnaast zorgt een toename in de hoeveelheid oestrogeen ook voor een droge vagina na de bevalling. Mocht je borstvoeding geven, dan zal de hoeveelheid oestrogeen nog sterker dalen waardoor je te maken krijgt met nog meer droogheid. Hou hier dus rekening mee en schrik er niet van als je te maken hebt met een droge vagina.
Daarnaast zorgt bloedverlies en/of de afscheiding ervoor dat je vagina anders kan ruiken dan dat je gewend bent. Schrik hier niet van, want dit is normaal.Begint het echt heel erg vies te ruiken, dan is er wellicht meer aan de hand. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een deel van de placenta is achtergebleven in de baarmoeder. Daarnaast is het ook mogelijk dat de stank een oorzaak kan zijn van de baarmoeder. In dit geval is het wederom aan te raden om contact op te nemen met een verloskundige of een huisarts zodat het zo snel mogelijk verholpen kan worden.
5. Het verliezen van urine na een bevalling
Als je veel zwangerschapshormonen hebt, verslappen de spieren en het bindweefsel in de bekkenbodem rondom de vagina. Hierdoor rekken ze uit. Dit is nodig omdat hierdoor de baby makkelijker naar buiten kan gaan tijdens een bevalling. Echter, zorgt het er ook voor dat je tijdens de zwangerschap of na de bevalling last kunt krijgen van urineverlies. Omdat de bekkenbodem slapper is dan normaal kan de plasbuis niet goed gesloten worden waardoor je gemakkelijker urine kan verliezen als normaal. Er is echter niets aan de hand, want vaak verdwijnt dit vanzelf. Als je meer last krijgt, is het aan te raden om te kijken naar de mogelijkheden voor het inschakelen van een huisarts. Je kunt hierbij vaak speciale fysiotherapie sessies inplannen waardoor de schade beperkt kan worden.
6. De hechtingen rondom de vagina
Als geval van een bevalling kan het voorkomen dat je hechtingen krijgt. Dit krijg je vaak in geval van een knip of scheur. De hechtingen lossen vaak binnen tien dagen vanzelf op, maar de ongemakken ervan kunnen langer duren. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan irritatie en het hebben van pijn. Daarnaast is het ook weer een stuk gevoeliger dan je voor het eerst seks hebt door hechtingen.
Een ander nadeel van hechtingen is dat het littekenweefsel ervoor kan zorgen dat tampons niet fijn blijven zitten. Dit is echter per vrouw verschillend en als dit bij jou het geval is, is het advies om een kleinere maat aan te schaffen. Hierdoor voorkom je onnodige pijn.
7. Het hebben van een andere kleur vagina
Daarnaast is het ook mogelijk dat je vagina een andere kleur krijgt dan voor de bevalling. In de meeste gevallen zal de vagina een stuk donkerder van kleur zijn. Hierbij is het advies om je vooral geen zorgen te maken, want dit is normaal. De donkere kleur wordt namelijk veroorzaakt omdat de hoge druk op de vagina zorgt voor een doorstroming van bloed. In veel gevallen zul je na een verloop van tijd weer de oude kleur terug krijgen.
Maak je vooral niet druk
Zoals je hierboven kunt lezen zijn er een aantal complicaties die kunnen optreden voor de vagina als je een bevalling bent ondergaan. Het advies hierbij is om niet in paniek te raken en je lichaam te laten herstellen. Het grootste gedeelte van de complicaties wordt hiermee verholpen. Mocht je aanhoudende klachten hebben, dan is het aan te raden om hiermee naar de verloskundige of de huisarts te gaan. Hierdoor weet je zeker dat je passend advies op maat krijgt waardoor je een snel en soepel herstel kunt realiseren voor je vagina.