Als we kijken naar een bekend kwaal na een bevalling zijn aambeien veelvoorkomend. Ongeveer 85% van de vrouwen krijgt namelijk na de zwangerschap te maken met aambeien. Maar wat zijn aambeien en welke tips zijn er om dit te voorkomen? Hieronder lees je meer informatie over de aambeien na een bevalling met de daarbij behorende tips.
Wat zijn aambeien
Aambeien worden ook wel hemorroïden genoemd. Hemorroïden zijn uitstulpingen aan de binnenkant van de endeldarm waarbij de endeldarm dicht bij de anus zitten. Dit zijn uitgerekte en opgezette bloedvaatjes van het darmslijmvlies. Deze opgezette bloedvaatjes ontstaan rondom de anus als er veel druk op komt te zitten. Een bevalling is een situatie waarbij er veel druk gezet wordt waardoor dit ontstaat. Daarnaast is het ook nog goed om te vermelden dat er een drietal varianten zijn van aambeien. Zo heb je de inwendige aambeien (deze ontstaan aan de binnenkant van de endeldarm), de uitwendige aambeien (deze zakken door de ontlasting uit naar buiten) en tot slot de getromboseerde aambeien (zeer pijnlijke variant waar kleine bloedstolsels ontstaan).
Hoe lang duren aambeien?
Waarschijnlijk ben je benieuwd hoe lang aambeien duren voordat ze weg gaan. Aambeien na de bevalling verdwijnen doorgaans vanzelf. Hierbij is het goed om als vuistregel aan te houden dat de aambeien een aantal weken kunnen blijven. Blijf je na een aantal weken nog steeds last houden? Dan is het aan te raden om naar de huisarts te gaan. Een huisarts kan je namelijk inzicht geven in de behandelmogelijkheden waardoor je niet voor verrassingen komt te staan je direct het probleem kan aanpakken.
Tips om aambeien te voorkomen
Het voorkomen van aambeien is vrijwel onmogelijk na een bevalling. De druk die tijdens een bevalling op de anus komt te staan is vrijwel niet weg te halen. Echter, zijn er wel een aantal tips die je kunt doen om de klachten te verminderen en het herstel van aambeien te doen bevorderen. Zo kun je het volgende doen:
– Probeer vezelrijk en gevarieerd te eten;
– Drink voldoende water. Hierbij is het aan te raden om minimaal 1,5 tot 2 liter per dag te drinken;
– Het is ook belangrijk om voldoende te gaan bewegen. Hierbij is het advies om minimaal 30 minuten per dag te bewegen;
– Als je naar de wc moet is het aan te raden om niet je ontlasting op te houden. Als je aandrang voelt om naar de wc te gaan, ga dan direct naar de wc.
– Tot slot is het van belang om je anus goed schoon te houden als je naar de wc bent geweest. Hierdoor voorkom je infecties.
Kortom, het belangrijkste is om gezond te eten en voldoende beweging te hebben zodat je lichaam zo snel mogelijk weerstand kan bieden tegen aambeien.