Ongesteld na bevalling

Als je bent bevallen kan het even duren voordat je weer ongesteld wordt. Maar hoe lang duurt dit precies, wanneer word je weer ongesteld na de bevalling en wat kan je van de eerste menstruatie na bevalling verwachten? Hierover zullen we op deze pagina meer informatie verschaffen zodat je na de bevalling niet voor verrassingen komt te staan en op de hoogte bent van de benodigde informatie. 

Ongesteld na vaginale bevalling

Wanneer je weer ongesteld wordt na een bevalling is echt per vrouw verschillend. Over het algemeen verlies je de eerste zes weken na de bevalling nog bloed. Het verlies van bloed als gevolg van een bevalling noemt men lochia. Naast bloed zit bij lochia ook nog baarmoederslijmvlies dat door het menselijk lichaam wordt afgebroken.

Het bloedverlies neemt in een aantal weken tot maximaal zes weken af. Een gedeelte van de vrouwen raken na deze periode direct ongesteld terwijl het bij andere vrouwen langer duurt voordat ze weer ongesteld worden. Daarnaast is het ook per vrouw afhankelijk hoe de eerste menstruatie verloopt.

Als je bent bevallen met een keizersnede is het goed om te vermelden dat de ongesteldheid niet anders loopt dan bij een vaginale bevalling. De manier van bevallen heeft daarom geen invloed op het ongesteld worden.

Keuze van voeding is essentieel

Hoe Lang een ongesteldheid duurt is afhankelijk of je de keuze maakt voor borstvoeding of flesvoeding.

Als je kiest voor flesvoeding, dan kan je vijf tot zes weken na bevalling al ongesteld worden. Als je namelijk kiest voor flesvoeding voorkom je borstvoeding waardoor je lichaam geen sein krijgt om prolactine aan te maken. Hierdoor stopt de melkproductie waardoor je sneller terug gaat naar een normale hormonale situatie waardoor je sneller ongesteld wordt na je bevalling.

Als je echter kiest voor borstvoeding duurt het langer voordat je weer ongesteld kan worden. Dat heeft ermee te maken dat je lichaam door borstvoeding prolactine aanmaakt. Prolactine onderdrukt namelijk de eisprong waardoor je niet ongesteld kan worden. In sommige situaties is het zelfs mogelijk dat je de eerste menstruatie pas na een jaar krijgt. Als we kijken naar het gemiddelde zien we dat vrouwen binnen vier tot zes maanden na de bevalling weer ongesteld worden. Dit komt omdat je kind in deze periode vaste voeding gaat consumeren waardoor er minder prolactine wordt gemaakt. Hierdoor zul je merken dat de ongesteldheid weer op gang komt.

Daarnaast is het ook goed om te vermelden dat als je menstruatie krijgt tijdens het geven van borstvoeding dit voor een aantal veranderingen kan zorgen. Hierbij kun je denken aan:

–       De melkproductie kan langer zijn op dagen dat je ongesteld bent;

–       De melk kan anders smaken dan normaal waardoor er een kans ontstaat dat jouw baby minder veel zal drinken;

–       Je kunt zelf sneller last krijgen van pijnlijke tepels tijdens het aanleggen van het kindje;

–       Jouw borsten kunnen gevoeliger aanvoelen en kunnen ook gezwollen zijn;

–       Jouw toeschietreflex kan minder goed werken.

Na verloop van tijd zul je merken dat de invloed van ongesteldheid amper impact heeft op borstvoeding. Tot die tijd is het wel verstandig om de baby zo vaak mogelijk aan te leggen en van borst te wisselen. Hierdoor bevorder je de melkproductie en zorg je voor een beter verloop tijdens een menstruatie.

De eerste menstruatie na een bevalling

Als we kijken naar een groot gedeelte van de vrouwen is de menstruatie na een bevalling hetzelfde als een gebruikelijke menstruatie voor de bevalling. Echter, is het ook mogelijk dat het verloop van de menstruatie anders verloopt. Dit heeft ermee te maken dat je lichaam de tijd nodig heeft om te herstellen. De baarmoeder moet bijvoorbeeld terug naar de originele grootte en dit kan ongeveer zes weken duren. Om deze reden kan het voorkomen dat de eerste menstruaties anders verlopen dan dat je in eerste instantie bent gewend. Hierbij kun je denken aan de volgende veranderingen die plaatsvinden die anders zijn dan normaal:

–       Menstruatiekrampen kunnen erger zijn waardoor de eerste menstruatie als extra pijnlijk kan worden ervaren;

–       De menstruatiecyclus kan onregelmatiger zijn als je borstvoeding geeft;

–       Bij het geven van borstvoeding heb je een grotere kans op spotting;

–       Het is mogelijk om meer of juist minder bloed te verliezen tijdens je menstruatie;

–       Het is mogelijk dat je stolsels tegenkomt in je menstruatiebloed, schrik hier niet van.

Vermijdt het gebruiken van tampons

Als je na de bevalling lochia verliest, is het aan te raden om geen tampons of menstruatiecups te gaan gebruiken na de bevalling. De wond is namelijk nog niet genezen. Als je hier tampons in drukt, is de kans op een infectie groter. Daarnaast is het ook mogelijk om scheurtjes in en rondom de vagina hebt waardoor een tampon voor extra irritatie zorgt en de genezing tegenhoudt.

Daarnaast is het ook goed om te vermelden dat je na de bevalling mogelijk grotere maat tampons nodig hebt. Dit komt omdat de geboortekanaal nogal wijder kan raken. Daarnaast is de bekkenbodem tijdens de bevalling ook opgerekt wat ervoor zorgt dat de tampon naar beneden zakt. Ook is het mogelijk dat je een kleinere maat nodig hebt na de bevalling. Dit is vaak het geval als je bent gescheurd of bent gehecht. Er ontstaat namelijk een litteken waardoor het niet aan te raden is om een grotere tampon te gebruiken.

Tot slot, denk aan anticonceptie na de bevalling

De mate van behoefte aan seks verschilt per vrouw. Hierbij is het wel belangrijk om de anticonceptie na je bevalling in te nemen. Ongeveer twee weken voor de ongesteldheid gebeurt je eisprong. Vanaf dat moment ben je weer vruchtbaar voordat je er zelf iets van merkt.

Ben jij zes weken na de bevalling voor het eerst ongesteld? Dan betekent dit dat je na vier weken al vruchtbaar bent. Als je niet direct weer zwanger wilt raken is het van belang om de anticonceptie te gaan gebruiken zodat je niet voor verrassingen wilt komen te staan. Mocht je weer zwanger willen raken, dan is het aan te raden om alsnog tijdelijk de anticonceptie te nemen. Je wilt je lichaam immers eerst rust geven voordat je weer zwanger wordt.

Winkelwagen