Als eerst is het goed om te melden dat weeën tijdens een bevalling zeer pijnlijk zijn, maar in veel gevallen is het ook mogelijk dat na de bevalling de baarmoeder samentrekt. Hierdoor kun je last krijgen van naweeën, maar wat zijn dit en wat kun je doen om de pijn te doen verlichten? Hierover lees je meer op deze pagina.
Wat zijn naweeën nu precies?
Naweeën zijn pijnen die je kunt ervaren na de bevalling waarbij de baarmoederspier samentrekt. Door het samentrekken van de baarmoederspier komt de baarmoeder in de oude vorm terug. Een gedeelte van de vrouwen merkt hier nauwelijks wat van terwijl andere vrouwen wel klachten ervaart. De pijn van deze naweeën zijn afhankelijk van de pijngrens van de individuele vrouw.
Naast het hebben van pijn bij herstel van de baarmoederspier gaan de samentrekkingen van de baarmoeder ook gepaard met bloedverlies. Men noemt dit in vakjargon ook wel kraamvloed of lochia en is een normaal onderdeel van ontzwangeren die gedurende periode afnemen.
Hoe lang duren naweeën ongeveer?
Als je last hebt van naweeën is het goed om te kijken naar de duur die hiermee gepaard gaan. Het verschilt echter per persoon hoe lang je last blijft houden van naweeën. Over het algemeen gaat men uit van een gemiddelde van ongeveer zes weken tot de baarmoeder is hersteld en dus de krampen helemaal stoppen. De intensiteit van de pijn zal per week echter afnemen en daarom is het goed om vol te houden.
Tips bij naweeën
Het kan voorkomen dat je veel last hebt van naweeën en dat is natuurlijk erg vervelend. Hierbij is het mogelijk om maximaal driemaal per dag 1000 mg paracetamol in te nemen. Wil jij geen medicatie gebruiken? Dan is het aan te raden om te kijken naar onderstaande tips. Deze tips kunnen namelijk zorgen voor verlichting van de pijn:
– Zorg voor warmte. Warmte helpt tegen de pijn. Om deze reden is het goed om te kijken naar het nemen van een warme douche of het maken van een warme kruik. Ben jij gestopt met vloeien? Dan kun je er ook voor kiezen om een warm bad te nemen. Echter is ons advies om een warm bad te vermijden.
– Zorg voor een lege blaas. Het samentrekken van de baarmoeder kan het efficiënter gebeuren op een lege blaas. Om deze reden is het verstandig om regelmatig naar een toilet te gaan. Ervaar jij pijn tijdens het plassen? Dan is het goed om je vagina te spoelen tijdens het plassen.
– Vaker aanleggen. Als je het herstelproces van de baarmoeder wilt versnellen is het aan te raden om je kindje vaker aan te leggen. Hierdoor zorg je ervoor dat je sneller van de pijn afkomt.
– Het nemen van een massage. Heb jij veel last van naweeën? Dan is het goed om de baarmoeder te masseren. Hierbij zorg je ervoor dat je minder pijn zult hebben. Wil jij dit? Vraag dan de verloskundige om meer informatie.
– Zorg voor een goede ademhaling. De krampen die je ervaart tijdens deze periode kun je prima behelpen door goed te ademen. Zorg daarom voor een goede ademhaling om door de pijn heen te ademen.
– Zorg voor ontspanning. Om pijn te voorkomen is het goed om te kijken naar de mogelijkheden van ontspanning. Hierdoor zul je merken dat je minder snel pijn krijgt.
Heb jij last van naweeën en neemt de pijn niet af? Dan is het goed om contact op te nemen met de verloskundige of iemand van de kraamzorg. De specialisten kunnen je namelijk ondersteunen waardoor je zonder pijn door dit traject heen wordt gelopen.