Als je bent bevalling krijg je altijd te maken met bloedverlies. Maak je vooral niet druk, want dit is normaal en hoort bij het proces na zwangerschap. Het bloed dat je na de geboorte van je kindje verliest noemt men ook wel lochia. Maar waar moet je rekening mee houden tijdens deze periode en hoe uit bloedverlies zich. Hierover zullen we in dit artikel meer informatie verschaffen.
Als eerst: Waar vloeien wij vrouwen na een bevalling?
Na een bevalling ontstaat er een wond in de baarmoeder die ontstaan wordt door de losgeslagen placenta. Tijdens dit proces wordt ook baarmoederslijmvlies afgebroken. Het baarmoederslijmvlies wordt gedurende zwangerschap opgebouwd om zodoende de bevruchte eicel goed in te laten nestelen in de baarmoederwand, maar omdat je al reeds bent bevallen is dit niet meer nodig. Door beide factoren krijg je te maken met bloederig weefsel dat wordt afgescheiden. Deze bloederige weefsel noemen we ook wel lochia.
Hierbij is het goed om te vermelden dat het per situatie verschillend is hoeveel last je krijgt van bloedverlies na de bevalling. Twee factoren spelen hierbij een grote rol, namelijk het verloop van de bevalling en de gezondheid van de vrouw op zichzelf. Zo kan jij een goede gezondheid hebben waardoor het bij jou net iets anders loopt, maar in beginsel ben je binnen zes weken van bloedverlies af. Heb jij na deze periode nog steeds last van bloedverlies? Dan is het aan te raden om hiermee naar de dokter te gaan.
Hoe kun je bloedverlies het beste tegengaan?
Lochia is amper te voorkomen omdat het een natuurlijk proces is wat je niet kunt vermijden. Het is echter wel mogelijk om lochia op te vangen. Hiervoor is het aan te raden om kraamverband te gebruiken. Kraamverband is namelijk groter dan maandverband waardoor het een perfecte oplossing biedt voor situaties waar je veel bloed verliest. Zodra het vloeien van bloed na een bevalling mindert, kun je overgaan op normale maandverband.
Wil je zeker zijn dat je alle benodigdheden in huis hebt? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een kraampakket. Over het algemeen kun je een kraampakket online kopen of je kunt deze via je zorgverzekering aanvragen. Daarnaast is het ook mogelijk om kraamverband los in de winkel te lopen. Tot slot is het ook nog goed om te melden dat sommige vrouwen het echt niet fijn vinden om kraamverband te gebruiken. In dat geval is het aan te raden om een matrasbeschermers in bed te gebruiken.
Heb jij bloedverlies na een bevalling? Let op deze tips!
Ben jij binnenkort uitgerekend en ben je op zoek naar tips voor bloedverlies na een bevalling? Dan is het goed om onderstaande tips in acht te nemen. Hierdoor voorkom je verrassingen en ga je een soepele periode tegemoet.
- Gebruik geen tampons. Als je namelijk tampons gebruikt kan dit leiden tot infecties waardoor de wond in je baarmoeder nog open blijft. Om deze reden is het aan te raden om tampons te vermijden.
- Ga niet direct in bad. Het in bad gaan levert infectiegevaar op. Om deze reden is het aan te raden om te wachten met naar bad gaan totdat je bloedverlies is gestopt. Douche is geen probleem, maar probeer tijdens het douche niets te forceren.
- Geen seks. Als je bloedverlies hebt is het beter om te wachten totdat je bloedverlies na de bevalling weg is en totdat je geen hechtingen meer hebt. Het advies is om minimaal zes weken na de bevalling geen seks te hebben. Hierdoor zorg je goed voor je lichaam en voorkom je eventuele infecties.
- Rustig aan doen. Tot slot is het van belang om rustig aan te doen en om tijd te nemen voor het verzorgen van de pasgeboren baby. Op deze manier kan je lichaam het beste genezen.
Wanneer moet je aan de bel trekken bij lochia?
In sommige gevallen krijg je te maken na de bevalling met abnormaal bloedverlies. Men noemt dit in de medische wereld ook wel fluxus. Fluxus komt bij een op de twintig bevallingen ongeveer voor. Maar wanneer hebben we het over fluxus? We hebben het over fluxus wanneer:
- Je langer dan zes weken bloedverlies leidt;
- Je erg heftig bloedt, ook na de eerste paar dagen (het dient namelijk af te nemen in verloop van aantal dagen);
- Je voor een lange periode helderrood bloedverlies leidt (het dient namelijk af te nemen in verloop van aantal dagen);
- Het bloedverlies toeneemt in plaats van afneemt.
Daarnaast is het goed om te vermelden dat de kraamverzorgster of verpleegkundige in het ziekenhuis dagelijks controleert hoe de vlag erbij hangt. Hierbij wordt ook gekeken of het vloeien na de bevalling afneemt. Mocht je zelf het vermoeden hebben dat het alleen maar erger wordt, dan is het aan te raden om dit direct te bespreken met je verloskundige of arts.
Waar moet zijn de oorzaken dan van abnormaal bloedverlies? Abnormaal bloedverlies kan een aantal oorzaken hebben. Hierbij kun je denken aan:
- Een gedeelte van de placenta blijft achter in de baarmoeder;
- Een hechting is niet goed gezet waardoor het erger gaat bloeden dan normaal;
- De baarmoeder trekt niet meer goed samen;
- Een afwijking in de bloedstolling (Deze oorzaak is zeldzaam);
- Een beschadiging in de baarmoedermond (Deze oorzaak is zeldzaam);
- Een infectie in de baarmoeder (Deze oorzaak is zeldzaam);
- Een vleesboom (Deze oorzaak is zeldzaam).
Tot slot, ongesteld na bevalling
Na je bevalling zul je weer een keer ongesteld raken. De bijbehorende situatie is per vrouw verschillend. Hierbij speelt het bijvoorbeeld een rol of je borstvoeding geeft. Als je namelijk borstvoeding geeft kan je eisprong onderdrukt worden waardoor het langer kan duren voordat je weer ongesteld kan worden. Echter, betekent dit niet dat je niet vruchtbaar bent. Om deze reden is het altijd goed om op tijd te beginnen aan anticonceptie om verrassingen te voorkomen.
Daarnaast is het ook mogelijk dat je kindje flesvoeding krijgt. Als dit het geval is, dan kun je na bevalling in zes weken ongesteld worden. Wanneer je echter weer vruchtbaar bent is lastig om te zeggen. Doorgaans ben je wel na een aantal weken weer vruchtbaar en het is goed om hier rekening mee te houden.