Als we kijken naar het herstellen van een keizersnede loopt deze anders dan een bevalling op reguliere wijze. Door de operatie moet je lichaam bijkomen en moet de wond tevens herstellen, maar hoe verloopt een dergelijk herstelproces nu precies? Op deze pagina tref je alle informatie aan omtrent het keizersnede herstel. Hierdoor weet je precies wat je te wachten staat.
Als eerst blijf je in het ziekenhuis
Als je een keizersnede hebt gehad verblijf je vervolgens tussen de twee en vijf dagen op de kraamafdeling. Tijdens deze periode kunnen de artsen jou in de gaten houden om te kijken of het herstel loopt zoals gepland is. Hierbij is het tevens goed om te vermelden dat je tijdens een operatie een blaaskatheter krijgt om de urine af te voeren. Mocht je weer kunnen lopen, dan zal de katheter verwijderd worden waardoor je weer een stuk vlotter bent.
Als je op de kraamafdeling ligt zullen de verpleegkundige van de kraamafdeling regelmatig onderstaande punten in de gaten houden om ervoor te zorgen dat een soepel herstel bewerkstelligt kan worden:
– Het meten van je bloeddruk;
– Het meten van je hartslag;
– Kijken naar de hoeveelheid bloed die verloren gaat;
– Kijken naar de hoeveelheid urine;
– Het zorgen van de krimp van de baarmoeder naar het oude formaat.
Hierbij is het tevens goed om te vermelden dat je direct na de operatie erg veel last krijgt vanuit je wond. Hierbij is het gebruikelijk dat de verpleegkundige kijken naar het geven van pijnstillers om pijn tegen te gaan. De pijn van de wond kan twee tot vier weken aanhouden, houdt hier dus rekening mee.
Daarna, ontslagen uit het ziekenhuis
Als je ontslagen wordt uit het ziekenhuis dan ben je niet direct in staat om je gebruikelijke leven op te pakken. Het herstellen van een keizersnede duurt namelijk een langer dan een herstel van een vaginale bevalling. Het wordt afgeraden om de eerste twee weken in bad te gaan. Het is echter wel mogelijk om gewoon te gaan douche. Hierbij is het wel goed om te vermelden dat er niet te warm gedoucht dient te worden en dat er niet druk uitgeoefend moet worden op de wond. Na ongeveer een week thuis mogen de hechtingen in de wond verwijderd worden.
Vraag jij jezelf nu af hoe lang je rustig aan moet doen na een keizersnede? Dit is ongeveer tot zes weken en om deze reden is het goed om hulp te vragen bij de verzorging van je baby. Een keizersnede is namelijk zeer intensief waardoor het van belang is dat je voldoende rust en dat je oppast met verkeerde bewegingen te maken. Hierbij is het goed om de volgende richtlijnen aan te houden zodat je de wond niet overbelast:
– Ga geen zware huishoudelijke taken verrichten. Het is hierbij aan te raden om dit over te laten aan je partner of een naaste die je hierbij kan helpen.
– Probeer autorijden de komende twee tot drie weken te vermijden. Als je namelijk gaat auto rijden kan dit de operatiewond extra belasten en dit wil je voorkomen.
– Ga tijdens de herstelperiode geen zware dingen tillen. Hierbij is het aan te raden om maximaal 5 kilo te tillen.
– Bij herstel is het aan te raden om de eerste zes weken niet te gaan sporten. Rustig wandelen is mogelijk indien geen last optreedt.
– Geen seks voor een periode van zes weken na de operatie omdat de vagina dient te herstellen.
Hierbij is het tevens aan te raden om na zes weken een nacontrole in te plannen. Als het herstel goed verloopt mag je weer actiever worden. Het is altijd verstandig om dit goed te bespreken met je arts.
Waarschijnlijk vraag je jezelf af of het ook mogelijk is om borstvoeding te geven na een keizersnede. Na een keizersnede is het mogelijk om borstvoeding te geven. Het kan wel lastiger gaan en gepaard gaan met pijn omdat je veel pijn kan ervaren aan de wond. Om deze reden is het altijd om je kraamverzorgende advies te vragen. Merk je dat het continue lastig is en blijft deze pijn aan? Dan is het aan te raden om een lactatiekundige te vragen naar tips.
Waar moet je op letten bij thuiskomt van een keizersnee
Als je een keizersnede bent ondergaan is het mogelijk dat er complicaties ontstaan. Om deze wordt er altijd een kraamverzorgende aan je gekoppeld om jouw status in de gaten te houden. Daarnaast is het zelf ook goed om bepaalde punten in de gaten te houden. Mocht je een van onderstaande klachten ervaren, dan is het goed om contact op te nemen met je verloskundige om ergere problemen te voorkomen:
– Koorts van 38,5 graden of hoger;
– Hevige buikpijn;
– Hevige hoofdpijn;
– Toenemende bloedverlies;
– Benauwdheid;
– Hevig of toenemende vochtverlies uit de wond;
Natuurlijk is het lastig om met alles rekening te houden als je net bent bevallen met een keizersnede en om deze reden is het goed om je directe omgeving hierover te informeren. Hierdoor kunnen de mensen die dicht bij je staan je voortdurend in de gaten houden zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Extra hulp? Kies voor kraamzorg
Als je een keizersnede bent ondergaan is het meestal nodig dat je extra hulp krijgt om bepaalde handelingen uit te voeren. In het algemeen krijg je 49 uur kraamzorg waarbij de uren in het ziekenhuis hier vanaf worden getrokken.
Het kan voorkomen dat je binnen tien dagen na geboorte weer thuis komt. In dat geval is het mogelijk om met je Kraamzorgorganisatie extra uren te krijgen waarbij de vergoeding geschieden door jouw basisverzekering. Heb jij een aanvullende verzekering? Kijk dan altijd naar de mogelijkheid van het krijgen van extra uren.
Lig jij langer in het ziekenhuis en kom jij na meer dan tien dagen thuis? Dan heb je vaak recht op uitgestelde kraamzorg. Om hier een beroep op te doen is het aan te raden om contact op te nemen met je zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden.
Zodra je thuiskomt na een ontslag uit het ziekenhuis moet je zelf de kraamzorg bellen om deze in te schakelen. De Kraamzorgorganisatie zal vervolgens ervoor zorgen dat iemand bij jullie komt helpen met het verzorgen van de baby. Naast het verzorgen van de baby is het ook mogelijk om huishoudelijk taken door de specialist uit te laten voeren. Hierdoor kun jij jezelf volledig richten op het herstellen en hoef je niet aan andere taken te conformeren.
Een keizersnede is niet erg, voorkom emoties
Het ondergaan van een keizersnede gaat gepaard met zowel lichamelijk herstellen als met geestelijk herstellen. Veel vrouwen voelen zich namelijk teleurgesteld omdat het verloop van de bevalling niet is gelopen zoals ze graag wouden. Hierbij is het advies om met de verloskundige te praten over de bevalling. Probeer daarnaast ook hierover met iemand te praten die je kunt vertrouwen.
Het kan zijn dat je de bevalling anders had gehoopt, maar dat is niet erg. Het mooiste is dat je bevalling succesvol is gelukt en dat je een prachtig kind op de wereld hebt gezet. Geniet ervan en laat de bevalling achterwege. Herstel en geniet samen met je partner van het mooiste geschenk op de wereld en maak jezelf niet gek.