Uit diverse onderzoeken is gebleken dat je gemiddeld 100 tot 120 haren per dag verliest terwijl je bij een zwangerschap ineens veel meer haaruitval hebt. Hoe komt het dat je tijdens zwangerschap meer haaruitval hebt? En wat kun je het beste doen om haaruitval na zwangerschap te voorkomen? Hieronder zullen we kort stilstaan bij dit onderwerp zodat je precies weet wat je het beste kunt doen om de schade te beperken.
Waarom haaruitval na zwangerschap?
Na je zwangerschap kun je flink schrikken van alle haren die je aantreft tijdens het douche of het kammen van je haren. Over het algemeen hoef je je hier geen zorgen om te maken omdat haaruitval na zwangerschap een normaal verschijnsel is. Men noemt dit in medische termen ook wel alopecia post partum.
Je haren onderstaan na de bevalling een bepaalde cyclus die bestaat uit verschillende fasen. Om je hier een globaal overzicht van te geven hebben we hieronder de drie fases kort uitgelicht in een schematische weergaven.
- De groeifase. In deze fase bevindt zich ongeveer tussen de 80 en 90% van de haren. Deze fase duurt ongeveer twee tot zes jaar en bepaalt hoe lang het haar kan worden.
- De overgangsfase. In deze fase stopt het haar met groeien waardoor het uiteindelijk overgaat naar de rustfase. Deze fase duurt ongeveer twee weken en wordt gezien als een overbruggingsfase/
- De rustfase. In de fase groeien haren niet, ze rusten. Deze fase duurt ongeveer drie tot zes maanden en daarna begint weer de nieuwe groeifase.
Tijdens de zwangerschap komt ongeveer 95% van de haren in een groeifase terecht waardoor je minder snel te maken krijgt met uitval. Dit komt omdat er een verandering plaatsvindt in de hormoonhuishouding wat vooral toename heeft van oestrogeen. Oestrogeen is onder andere verantwoordelijk voor een nieuwe coupe.
Na de bevalling zul je begrijpen dat de hormoonbalans weer aangepast wordt. Het oestrogeengehalte zal namelijk dalen waardoor je tijdens het ontzwangeren te maken krijgt met haaruitval. Je zult hierdoor in de overgangsfase terechtkomen en vervolgens in de rustfase. Hierbij is het van belang dat je blijft wachten, want over een periode groeien er weer nieuwe haren terug. Het is een kwestie van tijd en maak je vooral niet druk!
Als je borstvoeding geeft is het weer een ander verhaal. Veel vrouwen merken namelijk dat ze dan geen last hebben van haaruitval. Zodra de vrouwen met borstvoeding stoppen kunnen ze direct te maken krijgen met haaruitval. Dit heeft ook weer te maken met de hormonen. Als je je baby borstvoeding geeft, blijft oestrogeen nog langer aanwezig in het lichaam waardoor je niet direct te maken krijgt met haaruitval. Houd hier dus zeker rekening mee en voorkom verrassingen en teleurstellingen.
Wat kun je het beste doen tegen haaruitval na zwangerschap?
Zoals hierboven beschreven is het voornamelijk afhankelijk van de hormonen. Hierdoor kun je niet veel doen om haarverlies tegen te gaan. Echter zijn er wel een aantal tips die ervoor kunnen zorgen dat het niet erger wordt. We zullen hieronder kort stilstaan bij de belangrijkste tips op dit gebied:
- Probeer stress te vermijden. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan na een bevalling. Het zorgen van een pasgeboren baby gaat gepaard met veel stress en oververmoeidheid. Echter, kan stress wel haarverlies verergeren. Om deze reden is het goed om ook de ontspanning op te zoeken. Trakteer jezelf bijvoorbeeld regelmatig op wat rust.
- Het volgen van een gezonde levensstijl. Het is belangrijk om voldoende te bewegen, gezond te eten en voldoende rust te nemen. Dit heeft namelijk een positief effect op je hormonen. Probeer daarom altijd na de bevalling een gezonde levensstijl toe te passen.
- Het goed verzorgen van je haren. Als je net bent bevallen is het goed om op te letten hoe je de haren stijlt of föhnt. Hitte kan namelijk zorgen voor een uitdroging wat leidt tot sneller uitvallen van haar. Daarnaast is het ook niet aan te raden om je haren te verven totdat je haarverlies stopt. Probeer vooral rustig om te gaan met je haren.
- Het gebruiken van verzorgingsproducten. Waarschijnlijk gebruik je al een hele tijd dezelfde verzorgingsproducten. Echter, is het aan te raden om te kijken naar andere producten omdat je haar een andere structuur heeft na de bevalling. Hierdoor ontdek je misschien een product die op dat moment fijner is voor je haar.
- Zorgen voor jezelf. Het kampen met haaruitval kan een behoorlijke deuk geven in je zelfvertrouwen. Dat is natuurlijk erg vervelend, maar houd altijd in je achterhoofd dat het tijdelijk is en dat het overgaat. Je bent gelukkig niet de enige die hier last mee heeft. Om deze reden is het altijd goed om hierover in gesprek te gaan met je vrienden.
- Zit het echt niet meer? Ga naar de kapper! Tot slot is het ook nog goed om te kijken hoe je haar zit. Zit het echt niet meer en voel je je echt niet meer gelukkig? Dan is het tijd om naar de kapper te gaan. De kapper kan namelijk precies zien wat er nog gedaan kan worden met je tijdelijk kortere en dunnere haar zodat je weer blij op pad kunt gaan!
Mocht je toch te maken krijgen met enorme haaruitval na de bevalling? Dan is het altijd goed om hierover in gesprek te gaan met een specialist. Hierbij kan gekeken worden wat er gedaan kan worden om je haar zo snel mogelijk terug te krijgen naar originele staat. Het antwoord hierop zal echter vaak zijn: geduld.
Welke voeding helpt tegen haaruitval?
Als eerst is het goed om te benoemen dat het niet is bewezen dat bepaalde voedingsstoffen helpen tegen haaruitval. Het blijkt dat bepaalde vitamines en mineralen zorgen voor een mindere haaruitval. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld:
- Groene bladgroente. Voorbeelden van groene bladgroente zijn sla, andijvie, spinazie. Deze producten bevatten onder andere ijzer, calcium, vitamine A en vitamine C;
- Andere groente. Hierbij valt te denken aan aardappelen, broccoli en wortelen. Deze groente bevatten beta-cartoeen
- Hierbij valt te denken aan kidneybonen en linzen (bevat ijzer en zink);
- Hierbij valt te denken aan cashewnoten, amandelen (bevat zink)
- Dit product bevat proteïne, biotine en vitamine B12.