Buik na bevalling

Als je zwanger bent, zul je merken dat je buik gedurende deze periode enorm groeit. Dit kan ervoor zorgen dat na de bevalling je buik verandert. Maar hoe verloopt het herstel van de buik na de bevalling en wat kun je doen om het herstel te helpen? Om je hier meer inzicht in te geven zullen we hieronder kort stilstaan bij deze onderwerpen zodat je een goed beeld krijgt van wat je te wachten staat en wat je het beste kunt doen.

Na de bevalling, wat kan je verwachten?

Als je naar jouw buik kijkt na een bevalling ziet deze er waarschijnlijk anders uit dan voor de bevalling. Dat is natuurlijk niet zo gek als je bedenkt dat er negen maanden lang een kindje in op is gegroeid waardoor de buik flink in omvang is toegenomen. Door deze situatie kun je een aantal dingen verwachten die we per thema hieronder zullen uitlichten.

Het hebben van een slappe huid

Als eerst zul je merken dat je tijdens de zwangerschap de huid van de buik flink opgerekt. Hierdoor worden de spieren slapper. Je buik zal niet direct in omvang terugvallen als je kind is geboren. Om deze reden hebben de meeste vrouwen die zijn bevallen een lossere buikhuid. De buikhuid voelt dan slapper aan, is rimpelig en rekt makkelijker mee als je hem vastpakt.

Om meteen met de deur in huis te vallen is er geen wondermiddel waarmee je de slappe huid weer strak kunt trekken. Het trainen van je buikspieren zal bijvoorbeeld geen impact hebben voor een strakkere huid. Het goede nieuws is echter wel dat de huid weer normaal wordt alleen heeft het tijd nodig. De baarmoeder moet namelijk weer krimpen tot oude grootte. Om deze reden is het van belang om je buik tijd te geven en om niets te forceren tijdens deze periode.

Het hebben van zwangerschapsstriemen

Ten tweede kan het voorkomen dat je zwangerschapsstriemen, ook wel striae genoemd, oploopt als de buik te snel groeit. Door het te snel groeien van de buik kan de huid het niet bijhouden waardoor het onderhuidse bindweefsel scheurtjes oploopt. Zwangerschapsstriemen kun je herkennen door paarsrode strepen op de buik.

Wederom is het voorkomen van zwangerschapsstriemen niet mogelijk. Het is zelfs zo dat zwangerschapsstriemen erfelijk bepaald is. Heb jij een minder elastisch bindweefsel dan gemiddeld? Dan heb je een grotere kans op zwangerschapsstriemen.

Het krijgen van linea nigra

Ongeveer 75% van de vrouwen krijgt te maken van linea nigra. Linea nigra is het verschijnen van een donkere streep op de buik. Dit heeft ermee te maken dat de hormoonhuishouding verandert waardoor je meer pigment aanmaakt gedurende deze periode.

Bij linea nigra is er echter goed nieuws. De kans is namelijk erg groot dat hij wegtrekt. Hij blijft echter wel vaak zichtbaar als je nog borstvoeding geeft. Dit komt omdat de hormoonhuishouding weer langer moet herstellen zoals die was voor de zwangerschap.

Het krijgen van een diastase

Het is ook mogelijk om een diastase op te lopen. Bij een diastase wijken de rechte buikspieren af. Hierdoor kan het voorkomen dat de spieren tot wel 2,5 centimeter uit elkaar gaan wijken waardoor het zorgt dat je baby meer ruimte heeft om te groeien. Als je bevalt van je eerste kindje zul je merken dat de diastase vanzelf weer hersteld. Echter, bij de volgende bevallingen zul je merken dat het herstel langer duurt dan gebruikelijk. Als je last blijft hebben van diastase en herstel niet mogelijk is zul je te kampen krijgen met rugklachten en bekkenbodemklachten.

Ben jij op zoek naar tips om diastase te voorkomen? Dan heb je geluk! Je kunt het namelijk voorkomen of verminderen door tijdens je zwangerschap de schuine buikspieren te trainen. Hierbij is het wel van belang dat je dit op de juiste methode doet omdat je jouw kind niet wilt beschadigen. Zoek daarom altijd een zwangerschap coach op het gebied van fitness. Als je het namelijk verkeerd uitoefent kun je het nog erger maken en dat is natuurlijk precies hetgeen wat je niet wilt.

Tot slot, het krijgen van extra kilo’s na de bevalling

Als je gaat bevallen zul je direct gewicht kwijt raken, je verliest namelijk het gewicht van de baby en bijkomende factoren zoals placenta, vruchtwater en bloed. In totaliteit ligt het gemiddelde wat je verliest bij de bevalling op ongeveer 5 kilogram. Hierdoor blijven er nog heel wat kilo’s over na de zwangerschap. Het kwijtraken van deze kilo’s kan wel maanden duren en om deze reden moet je niet in paniek raken.

Besluit jij om borstvoeding te gaan geven na de bevalling? Dan raak je deze kilo’s sneller kwijt. Dit komt omdat het geven van borstvoeding gepaard gaat met veel energie waardoor er eerder een aanspraak wordt gedaan op je vetreserves. Daarnaast zorgt het er ook voor dat de baarmoeder sneller terugkeert in oude vorm. Als een baby namelijk aan de tepel zuigt, maakt het menselijk lichaam oxytocine aan. Oxytocine is een hormoon dat zorgt dat de baarmoeder samentrekt waardoor deze weer sneller zal krimpen.

Tips hoe om te gaan met je buik na bevalling

Zoals je hierboven kunt lezen verandert je lichaam tijdens en na de zwangerschap enorm. Veel vrouwen vinden het lastig om dit te accepteren, maar gelukkig zijn er een aantal tips die je hierbij kunnen helpen. Om je het volledige overzicht te geven hebben we de belangrijkste tips hieronder uitgelicht zodat je een goed beeld hebt van de tips die je kunt toepassen na de bevalling:

  1. Praat erover. Als je merkt dat je lichaam verandert dan kan dit je onzeker maken. Het is in dit geval goed om hierover met iemand te praten. Hierdoor weten de mensen die om je geven precies waar je mee zit.
  2. Houdt rekening met je lichaam. Als je lichaam negen maanden druk is geweest is het van belang om je lichaam de liefde te geven die het verdient. Ga bijvoorbeeld een dagje naar de spa of neem thuis een heerlijk rust dagje. Hierdoor zorg je ervoor dat je positiever naar je lichaam zult kijken wat uiteindelijk zal helpen bij het gehele proces.
  3. Let op met tillen. Als je bent bevallen is het goed om rekening te houden met je rug en bekkenbodem. Ze hebben namelijk tijd nodig om te herstellen en om deze reden is het goed om voorzichtig te doen met het tillen van zware spullen. Probeer ieder geval de eerste zes weken niets zwaarder te tillen dan je eigen baby.
  4. Probeer gezond en gevarieerd te eten. Je lichaam heeft veel te verduren gehad tijdens een bevalling. Om deze reden is het goed om voldoende aandacht te besteden aan het herstellen van je lichaam. Probeer daarom geen maaltijden over te slaan en eet gezond.
  5. Probeer niet te snel af te vallen. Hoewel je het lekker vind om snel op oud gewicht te bevinden is het aan te raden om niet direct al je kilo’s kwijt te willen raken. Te weinig eten kan namelijk zorgen dat je melkproductie terugloopt en dit wil je absoluut voorkomen als je borstvoeding geeft.
  6. Drink veel water. Het is aan te raden om na de bevalling veel water te drinken. Het drinken van veel water helpt namelijk om overtollig vocht kwijt te raken.
  7. Tot slot zoek een sport die je leuk vindt. Na een periode van herstellen is het natuurlijk tijd om je buik weer in oude conditie terug te krijgen. Hierbij is het goed om te zoeken naar een sport die bij je past. Hierdoor zul je merken dat je snel weer terugkeert in je oude lichaam en dat is natuurlijk precies hetgeen wat je wilt bereiken.
Winkelwagen